Skocz do zawartości
ozim

Turbobzykanie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dzisiaj rano wstaję, patrzę na akwa a tam woda mętna jakbym dopiero co zalał baniak. Patrzę a dwa turbo wypuszczają do wody spore ilości jakby mleczka (fotę wstawię wieczorkiem). Po kilku godzinach ślimaki się rozeszły a woda była już klarowna.

Czy mieliście podobne przypadki w swoich akwariach ?

Pozdro

450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja;

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem kiedys podbna sytuacje nawet gdzies tu na forum wstawiaem fotki. Niestety nowych turbo nie przybylo w akwa podejrzewam ze nie bylo samicy bo oba turbo razem wypuszczay baie obloki

rafka:125x55x55h

oświetlenie: 4x54w

cyrkulacja Marea 6000l/h JVP 5500l/h

obieg New Jet 3000l/h,

Odpieniacz DIY igła AM PH 2500l/h

25kg żywej skaly

10kg martwej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja na początku kupiłem od klubowicza 4 turbo. Od tego czasu już chyba z 20 dorosłych rozdałem a ciągle na szybach widzę mnóstwo maleńkich ślimaczków z których zawsze z 15 szt spokojnie sobie dorasta. Jest tak że kolonia turbo w baniaku utrzymuje się na poziomie około 30 szt. Nie wiem jak się rozmnażają ale nie zauważyłem podobnych sytuacji o jakich piszecie.

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie też tak myślałem ale dokładnie nie pamiętam jak to działa w naturze. Fakt faktem że mam pełno małych ślimaków których nie kupowałem a kilka z nich po kolorze muszli przypomina turbo :)

450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja;

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.