Skocz do zawartości
rs

A 700 czy 450D?

Rekomendowane odpowiedzi

Przez dość długi czas używałem Canona D60. Sprawował się bardzo dobrze, miałem czas by się do niego przyzwyczaić i polubić więc gdy przyszedł moment wyboru aparatu po utracie 60-tki jakoś tak odruchowo pomyślałem o 450D. Teraz już nie jestem tego taki pewien. Nie chcę aparatu profi - nie wykorzystam jego możliwości ale nie chcę brnąć w jakiegoś bubla. Po przeczytaniu recenzji Alphy 700 już sam nie wiem czy chcę mieć stabilizację w korpusie czy w obiektywie. Czy bardziej będą mi przeszkadzać szumy w RAW'ach czy mniejsza dynamika tonalna. Jest na forum przynajmniej kilku fotografików z dużym doświadczeniem. Pomóżcie :)

Macie jakieś doświadczenie z tymi aparatami? Czy do Sony są jakieś sensowne szkła w normalnych cenach? Czy Alpha ingeruje w plik tylko powyżej 1600 ISO czy przy każdej wartości? Itd.

Wiem, że na tego typu pytania zwykle nie uzyskuje się wiele obiektywnych odpowiedzi - nie szkodzi - zależy mi również na subiektywnych opiniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

No i się zaczęło. Wiedziałem, że tak będzie.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stabilizacja matrycy pozwoli Ci na "nieporuszone"zdjęcia po podpięciu obiektywów makro.

rafka 112l,Deltec MCE600, ProfiluxII+Ex,Powerbar 6D-D, pompa doz.GHL,2xTunze 6045, dolewka Tunze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W akwarium morskim gdzie jest spory ruch wody stabilizacja NIC nie pomoże.

Z pewnością do Canona jest więcej i łatwiej dostępnych szkieł.

Wpierw radziłbym poszukać obiektywu, którego parametry uznasz za wystarczające dla twoich potrzeb, nie patrząc na markę, jeśli już taki wypatrzysz, dokup do niego puszkę. Jedna i druga będzie się spisywać na tyle dobrze na ile będzie dobry obiektyw.

Szumami się nie przejmuj, szumi odpieniacz, a to wystarczy :)

ISO 1600 jest do d*py w każdej puszce no chyba, że Nikon D3 ale to już inna bajka.

PS. Rozglądaj się za szkłami tylko markowymi, czyli takie które są produkowane przez wytwórcę aparatu, nie ma gadania, że jakiś tam T czy S też jest dobry, to jest kompromis cenowo jakościowy, a wiemy co to jest kompromis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że pytanie umieściłem w dziale Fotografia morska nie znaczy, że aparat będzie wykorzystywany tylko przy akwarium. Założyłem, że bez względu na nazwę sprzętu jakiś obiektyw znajdę. Raczej mi chodziło o porównanie zupełnie różnych systemów. Nie jestem maniakiem, który uważa, że liczy się wyłącznie C albo N. Biorę pod uwagę każdy glos i dlatego np. dzięki sugestii galinda umówiłem się na jutro ze znajomym na obejrzenie Pentaxa K200. Tyle tylko, że mam świadomość jak niewiele się dowiem podczas takich oględzin. Może po prostu rzucę monetą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Czytałem i to i inne. W ogóle zapędzilem się w jakąś szaleńczą spiralę czytania. Coraz bardziej podoba mi się, pomysł z monetą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak to jest z czytaniem :)

Konsument chce dokonać właściwego wyboru, otwiera kilak forów w necie i stron specjalistycznych i jest tak skołowany że nie wie co kupić, choć jak był w sklepie to wybór wydawał się prosty.

Ja tak mam aktualnie z zakupem TV :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak uzywales canona to pozostan przy nim , jak dla mnie z nie pelnych klatek tylko 450D

---

OptiWhite 360l, Bubble Magus NAC-7, DIY dozownik Balling i dolewka z RO, Deltec HLP4040, 2x JVP-102B, 2xJVP-101B, ATI PM 6x39W + DIY LED 50W, Aqua-Meter by Mufti.

NP-reducing BioPellets

EFW6p2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rs czym się przejmujesz kup po prostu ten który ci się bardziej podoba. Ja kiedyś tak czytałem, czytałem, czytałem a jeszcze nie miałem akwarium morskiego więc kupiłem wypasionego kompakta bo stwierdziłem że na pewno nigdy nie będę wymieniał szkła i kupiłem Sony DSC-R1. Do dzisiaj makro w tym aparacie jest dla mnie ogromną zagadką. Oczywiście teraz przez akwa zastanawiam się nad zmianą na lustrzankę :)

450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja;

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy ile jesteś w stanie wydać na aparat. Na dniach będzie w Polsce dostępny Canon 500D i jak dla mnie rewelacja - więc na niego właśnie czekam. Jeśli Tobie się tak bardzo nie spieszy to poczekaj...zdam Ci relację jak już go będę testował :) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj w dobrej cenie canona eos 40d jeszcze można kupić nówkę sztukę a ceny są rozsądne, to aparacik o niebo lepszy ale i sporo droższy jakieś 2800zł od 450d wiem bo zamieniłem 450 na 40d i uważam że warto, ajak chcesz 450d to mam soją do sprzedania:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że Nikona nie bierzesz pod uwagę? Jest takie powiedzenie a'propos odwiecznej wojny między użytkownikami Canonów i tych którzy używają Nikonów, wymyślone przez tych drugich, brzmi mniej więcej tak: "Najlepszy sprzęt fotograficzny na świecie robi Canon... Tyle że Nikon robi najlepsze zdjęcia na świecie..."

Pozdrawiam

seb

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
seb :

"Najlepszy sprzęt fotograficzny na świecie robi Canon... Tyle że Nikon robi najlepsze zdjęcia na świecie..."

jest też takie powiedzenie że "zdjęcia robi nie aparat, a fotograf" :)

i całą teorię jaką podał seb diabli wzięli :)

hehh :D

a tak poważnie, mam 350D, stary model, i robię zdjęcia także 1D,

może moje przyzwyczajenie, ale jakoś dogadać się z D200 nie mogłem :)

nie wdając się w szczegóły polecam Canona,

bo jeśli chodzi o szczegóły - to nie to forum :)

17.03.2010r - 20.08.2012 http://nano-reef.pl/...m=posts&q=27683

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzęt sprzętem... ale nie ma co ukrywać, że przy robieniu zdjęć najważniejszy jest.... fotograf, który potrafi 'wycisnąć' z niego ile się da. Ja 'od zawsze' robiłem zdjęcia Minoltą, później KM a teraz Sony A700. Stabilizacja w korpusie to bardzo przydatna sprawa, ale nie można wszystkiego zrzucać na jej barki.

A jakie może dawać efekty ?

Jeśli ktoś ma ochotę zerknąć, to zapraszam do mojej galerii

Te zdjęcia były robione bez statywu, gdyż policja w Londynie czepiała się gdy aparat stał na statywie.

Jedyne co było poprawiane w niektórych z tych zdjęć, to ekspozycja.

Pozdrawiam,

Makii

No i zalane...

570l + 200l sump, 2xTunze6101, 2x150W + 4x54W T5, 2xRedDragon 4500, Profilux 3ex, BK200 i parę innych drobiazgów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
seb :

Widzę że Nikona nie bierzesz pod uwagę?

Pozdrawiam

seb

Biorę pod uwagę wszystkie marki. Tytuł jest taki by łatwo się było zorientować, że nie jestem przywiązany do żadnego systemu. Przynajmniej tak mi się wydaje i mam nadzieję przyzwyczaić się też do "niecanona".

@spirou, oprócz aparatu będę miał nadal akwarium więc i tutaj jest miejsce na szczegóły. Chyba. Aparat ma również zrobić czasem jakąś fotkę mojemu akwarium więc opinie o sprzęcie w odniesieniu do fotografii akwariowej czy ogólniej przyrodniczej (jeśli np. wypowie się Qbab) są bardzo cenne. Inne fora też czytam i stąd te dylematy.

Poza wszystkim miałem trochę nadziei, że pojawią się głosy krytyczne wobec własnego sprzętu: w moim aparacie nie podoba mi się... Wydaje mi się, że trudniej pisać o wadach konkurencji, tzn. łatwiej ale mniej wiarygodnie :), niż dobrze poznanego, własnego aparatu.

Nauczyłem się też już, że nie ma sprzętu uniwersalnego ani najlepszego i tego, że aparat to nie wszystko.

Również do wspominanej stabilizacji nie przywiązuję wielkiej wagi bo można jej brak zrekompensować np. jaśniejszym szkłem. Tylko, że np. L-ki Canona mają nieprzyzwoite, jak dla mnie (lajkonika:)) ceny.

No i tak w kółko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

D90 :)))

A tak na poważnie, Wszystkie te aparaty robia dobre zdjęcia.

Więc wybór szkła; zwróc uwagę jakie szkło dają w jako kitowe, albo kup korpus i wymarzone szkiełko osobno.

Która marka - sądząc po opiniach na różnych forach, oznacza to że żadna nie ma przewagi. Cóż więc robimy? idziemy do sklepu, bierzemy jednego i drugiego, trzeciego w rękę i już wiemy który nam lepiej leży. I to będzie ten aparat.

Dla fotografi ptaków, sportowej ważna jest szybkośc kl/s i autofokus.

Nikon

akwa 330 l małosolne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
rs :

@spirou, oprócz aparatu będę miał nadal akwarium więc i tutaj jest miejsce na szczegóły.

sie nie zrozumieliśmy .. no trudno :)

rs :

... można jej brak zrekompensować np. jaśniejszym szkłem. Tylko, że np. L-ki Canona mają nieprzyzwoite, jak dla mnie (lajkonika:)) ceny.

No i tak w kółko.

No to pojawiają się nowe zmienne (to tak jak np. podawanie parametrów jak kogoś nawiedzają plagi w morskim :))

Jeśli decydujesz się na lustrzankę, to przygotuj się na zakup szkieł, bo to kitowe szybko stanie się kagańcem :D

Dobre szkła kosztują, (na przykładzie w/w "L-ek") a jeśli to ile one kosztuje jest dla nas za dużo, to może zły pomysł decydować się na lustrzankę ?

Co mam na myśli .. czy to napewno ma być lustrzanka ?

Może zamiast tego b.dobry kompakt, dajmy na to np. G10 ?:)

@Nurosław - zgadzam się z wypowiedzią, gdyby tylko nie pierwsza i ostatnia linijka :) :)

17.03.2010r - 20.08.2012 http://nano-reef.pl/...m=posts&q=27683

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sie nie zrozumieliśmy .. no trudno :)

rs :

To mi wyjaśnij. Pomyślałem, że o szczegółach wolisz dyskutować na forum np. fotograficznym. Jeśli nie zrozumiałem to jaśniej się wypowiedz.

Jestem przekonany, że na moje potrzeby wystarczą szkła za mniej niż 5-8 tys.zł i na pewno takie istnieją i dlatego napisałem w ogóle o L-kach. Wszystko to kwestia priorytetów.

A lustro dlatego, że odkąd pamiętam to ich używałem i jakoś trudno mi sobie wyobrazić coś innego. Tym bardziej, że dość często używam kompaktów i mniej więcej znam ich ograniczenia.

spirou, napisz może coś o wadach Canonów.

Dzisiaj miałem trochę czasu na zabawę. Zabawkami były 450D i K200. Gdyby nie było innych opcji to wybrałbym Pentaxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak naprawdę nie ma znaczenia który aparat wybierzesz. Ja np. robię od niedawna zdjęcia starą Minoltą Dynax 7D. Ma kilka fajnych rzeczy.

Istotne jest jakie obiektywy sobie kupisz. Niestety teraz jest kiepski czas na kupowanie optyki. Wszystko poszło do góry przez tę cholerną złotówkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie problemy, ja kupiłem D40 nikona tak na prawdę dlatego, że ma śliczny znaczek- tak "profesjonalnie" wyglądają aparaty NIKONA, a zdjęć jak nie umiałem tak nadal nie umiem robić, szkoda czasu, jak dopracuję baniaczek to się nauczę:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:):):):)

Pozdrawiam

seb

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.