Skocz do zawartości
max1974

adaptacja akwa 240l

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Mam duzego rebusa jak to rozwiazac

Posiadam akwa 240l profil o wymiarach 120 szer 30 gł 52 wysokie, niestety nie mam mozliwosci zalozenia sumpa poniewaz w szafce ktora byla w komplecie nie ma specjalnie na to miejsca . Pozostaje mi wykonanie panela czy przy tych wymiarach akwa ma to sens. Boczny wydaje mi sie ze bylby za krotki znowu zabrac kilkanascie cm z tylu w akwa nie bedzie miejsca . Czy mozna go wykonac nie na calej dl akwa z tylu i oblozyc skala czy bedzie towygladac z leksza dziwnie

:banghead

Zbiornik 95x50x50 os 7x17W + actinica Led APF600 ,2x Koralia 3, sump 80L einheim 1250 start 10.2009

akwar1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle ze przy tej szerokosci to zostaje ci tylko zamontowac odpieniacz podwieszany, a pompe schowac gdzies za skalami, tylko tak zeby latwo bylo ja wyciagnac w razie potrzeby

e4e2ef0aeba8bb9eda31d92d0ad26585u867a881.png[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba podales zle wymiary. Akwa o takich wymiarach moz miec co najwyzej 160-170 litrow, chyba ze to 30cm to wymiar najwezszego miejsca. Jesli tak to akwa ma 214 litrow. Popieram hajtalera to bedzie dobry pomysl

Pozdrawiam

Maciej

START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 :), ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800.

http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Max!

Nie ma co sie od razu poddawac, tylko przy takim litrazu chyba warto sie zastanowic nad przebudowa szafki, zeby zmiescic sump. To jednak znacznie ulatwia obsluge akwarium i ukrycie sprzetu. Jak akwarium postoi na tej szafce kilka lat, to pod telewizor juz sie nie bedzie nadawala, takze wyleci razem z akwarium, gdy za 2 lata bedziesz powiekszal zbiornik (na taki z prosta szyba).:) Od odpieniacza sie zaczyna, ale dochodzi grzalka, automatyczna dolewka, podlaczenia roznych absorberow itp. Z czasem sprzet moze byc objetosciowo wiekszy niz akwarium.:)

Pozdrawiam

Ps: warto tez pomyslec, czy nie da sie ustawic akwarium ta wygieta szyba w strone sciany...

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie podalem boczny wymiar czyl tam gdzie akwa jest najplytsze na srodku ma 42 cm

Jezeli chodzi o odpieniacz zew to tez juz o tym myslalem zastanawialem sie nad Deltec MCE 600

tylko jakos majac wizje wydania 900 zl na to nie wiem czy nie taniej bedzie poprostu sprzedac akwa ktore posiadam z osprzetem i nie zaczac wszystkiego od podstaw

Zbiornik 95x50x50 os 7x17W + actinica Led APF600 ,2x Koralia 3, sump 80L einheim 1250 start 10.2009

akwar1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ja jeszcze niedawno miałem 100L na koniki ale i sps trochę i było OK. Miałem tam odpieniacz zew na pompie AS i filtr zew w którym był zeolit. W zbiorniku miałem sporo LR ile nie winem bo z dużego przełożyłem co więcej trochę drobnego żwirku. Wodę dolewałem raz dziennie rano a parametry miałem lepsze niż w dużym bo mało płynów szło do niego. Odpieniacz miałem jakiś niedrogi ale firmy nie pamiętam. Do środka włóż jakąś małą cyrkulacje i będzie hulało tylko będziesz musiał pilnować odparowanej wody bo ja miałem jej dużo przy wiatraku.

180x63x60+sump,120kgLR,DSB,BK 200,FR509+ROWA,GroTech Tec III NG+EP IV,Reaktor Aqua Care Turbo 2,2x Koralia8 WaveMaker 4,WaveBox,Tunze Osmplator Universal, Powermodule8x80W,Profilux II Light,2x MiniRedDragon 3500,Chłodziarka AM 1500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.