Skocz do zawartości
Kellanved

Filtracja w FO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy do 220 litrowego akwa FO z niewielka iloscia zywej skaly wystarczy cos typu Fluval 403?Ewentualnie jakies 2 duze kaskady???Akwarium jest typowo slodkowodnym zbiornikiem.Co byscie poradzili?

K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy - ile/jakie ryby - czym słabsza filtracja tym więcej podmian musisz robić itp.

"______________________ Akwarium 590l; obieg deltec HLP5250; cyrkulacja Tunze Turbelle Stream kit TS07, MJ 1200; Deltec APF600; 2x HQI 150W, 3 x T8 40W;Mieszacz DIY; NR1000; RO+DI; dolewka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakies 2 blazenki,garbik,dascyllus,moze loretka ( nie za duzo? )Czy przy podobnej obsadzie wystarczylyby np 2x aquaclear 300?Czy musialbym cos dokladac?I jak duze musialyby byc podmiany?

K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze i ja przypne sie to tego watku.

Mam akwarium ok 75 litrow. Do tej pory sluzylo jako tarliskowe dla paletek. Od jakiegos czasu planuje zalozenie wlasnie akwarium FO. Za obsade mam zamiar wlozyc jedynie 2-4 blazenki.

Czy konieczne bedzie zainstalowanie odpieniacza, jakiejs pompy cyrkulacyjnej? Czy musze takze dolozyc do tego skale, czy jest to zbyteczne? Jakis ukwial, czy tez zbyteczny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzeki Zbyszku. Juz mniej wiecej wiem.

Wyglada na to, ze bedzie trzeba kupic skale.A jak wyglada sprawa ze skala, tzn. jaka objetosc ma np. 1 kg. Czy bedzie to np. piesc doroslego faceta czy cos takiego? Oczywiscie nie moge przesadzic z zakupem i zeby blazenki mialy gdzie plywac, a i finansowo sie nie wpakowac:D.

I jeszcze jedno. Co powinno byc pierwsze rybki czy ukwial? A moze mozna razem je umiescic.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Nie całkiem zgadzam się z wypowiedzią poprzednika. O jakości żywej skały wcale nie świadczy to skąd ona pochodzi ani czy była ożywiana.

Najczęściej bardzo trudno jest rozpoznać czy jest dobra czy nie. Najlepiej gdy jesteś przy rozpakowaniu - gdy jest wyjmowana z boksów - taka zawinięta w papier. Tylko wtedy mamy pewność iż dotarła naprawdę wilgotna i w jakim stanie - otym świadczy zapach (lub smród np siarkowodoru). Nie kieruj się kolorem np. algami wapiennymi bo te po 3 miesiacach w dobrej wodzie z każdego tufu zrobią piękną "żywopodobną" skałę. Jeśli kupujesz w sklepie to najlepiej np z akwarium ekspozycyjnego. W dobrej firmie na pewno wyjmą Ci kilogram - masz pewność, byle czego by tam nie włożyli. Lub po prostu musisz komuś zaufać. Spokojnie możesz kupić od Przemka. I nie przepłacaj za Tonga, Fiji i inne bo to nie ma sensu. Poproś aby Ci wybrał kawałek Indonezji i na pewno się nie zawiedziesz.

Co do błazenków i ukwiału - błazenki ok, jednak ukwiał ma znacznie wyższe wymagania względem wody i światła więc nie wygląda to tak różowo jak kolega tu naświetlił.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wlasnie przypomnialem sobie, ze jak bylem ostatnio w jednym sklepie zoo w Radomiu, u ktorego kupowalem paletki dopytywalem sie o morszczyzne. Ma w sklepie akwa morskie i spytalem czu cos z niego jest do sprzedania to mi odpowiedzial, ze nie ma problemu. A skaly w tym akwa mial sporo. Tak wiec mysle, ze ze skala nie bede mial problemu. Nie wiem skad on ja ma czy z Indonezji czy z Fiji. W kazdym badz razie akwarium to ma juz jakis czas i na moje nie fachowe oko wygladalo bardzo dobrze. Plywaly w nim takze ryby. Tak wiec jak juz pisalem dla mnie rewelacja.

Mam jeszcze pytanie. Bo razem ze skala przywiozlbym tez troche wody. Ile czasu musi akwarium dojrzewac? I jeszcze jakie rady macie co do mojej sytuacji. Nie mniej jednak wielkie dzieki za dotychczasowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Zbyszku :yes

Wydaje mi sie, ze juz wiem co mam zrobic.

Wygladaloby by to tak jak juz pisales. Skala razem z woda do baniaka. Po kilku tygodniach przy dobrych parametrach wody inne zyjatka ;).

Przypomnalem sobie, ze pisales o podmianach wody. A jak to wyglada. Ile np. razy w takim akwarium tygodniowa bedzie ich trzeba robic biorac pod uwage, ze ryby nie beda przekarmiane i jak zaproponowales ze moze nie byc odpieniacza. A jak wyglada sprawa uzupelniania wody po jej np. parowaniu. Czy dolewana woda musi byc zasolona? Bo mnie sie wydaje, ze jak woda paruje to jej zasolenie sie zwieksza i dolewana woda po wyparowaniu nie powinna byc solona, a jedynie dodana z RO.

PS. Ogladalem Twoja strone. Masz bardzo ladne akwarium. Jest tylko jedno male "ALE". Mianowicie drugi szereg w galerii twoich zdjec. Po kliknieciu na kilka pierwszych miniatur wyswietlaja sie zupelnie inne fotki:D. Ale to wszystko tak przy okazji :D

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

po pierwsze: 10% miesięcznie to się podmienia przy dobrze pracującym odpieniaczu

po drugie: na żywej skale przychodzą różne zwierzęta - łącznie z gąbkami które także żyją - trochę za dużo teorii się naczytałeś

po trzecie: w żywej skale chodzi o bakterie a nie oto czy naniej jest jakiś koralowiec czy gąbka. Najczęściej tak jest ze niespodziewanie wychodzi ale zawsze nie w tym miejscu gdzie trzeba. Mam np ok 200 kg i nie jestem w stanie policzyć tych które wyrosły ze skały, ale nie wyobrazam sobie przestawiania całości aby zapewnić im odpowiednie miejsca. Jak ktoś ma 3 kg to może sobie je obracać na wszystkie strony i nosić po całym zbiorniku aby mała gąbeczka miała cień a mała acropora światło i silny przepływ.

po czwarte: cytuje ... ale Nemo wytrzyma prawie wszystko - to chyba przegięcie, nie o to chodzi aby musiał wytrzymywać lecz aby zapewnić mu jak najlepsze warunki

po piąte: nie pisałem że ukwiału nie da się utrzymać lecz że ma znacznie wyższe wymagania

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Widocznie mam słabszy dzień i nie złapałem żartu.

Skała trafia do Polski wilgotna - pakowana w folię lub gazety. I zarówno gąbki jak i koralowce na niej przeżywają Na pewno jest ich mniej niż gdyby były transportowane w wodzie - nie przeczę. Ale jednak są i żadne teoretyczne wywody tego nie zmienią.

Nie musiałem kupować korali? Teoretycznie tak. Niemniej mam koło setki kupionych i wciąż dochodzą. Po prostu mebluję akwa tak jak mi się podoba i sam dobieram zwierzęta nie oglądając się na "gwiazdkę" przy zakupie skały.

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. W Akwariach klubowiczów jest foto mojego poprzedniego zbiornika - Tomek Rusiniak. Cała zawarta w nim skała pochodzi z Indonezji i była transportowana w wilgotnych gazetach. Na brak życia jak widzisz nie mogę narzekać.

omek Rusiniak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ustabilizowaniu zbiornika wywaliłem wszelką dodatkową filtrację (stopniowo oczywiście i oprócz odpieniacza rzecz jasna) - także został czysty berlin. Mikroelementy dozowałem ręcznie + woda wapienna z miksera przy uzupełnianiu odparowanej.

napisałem wyglądał gdyż wszystko zostało przeniesione do 800l. Tu takze ręcznie dozuję mikroelementy i pracuję nad reaktorem. Ale to przyszłość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tylko nadmienie, ze w zywej skale nie chodzi glownie o bakterie ale i o algi. I to bynajmniej nie te na powierzchni, ale te ktore zyja w srodku skaly. To one sa "motorem" zywej skaly, choc wszyscy mysla ze to bakterie

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marx powiedz mi jakim cudem algi - na polskie glony :-) żyją sobie spokojnie we wnętrzu skały. Z tego co wiem to one jednak potrzebują światła do fotosyntezy a tam jest jak się domyślam ciemno :-)

Ja się zalicam jednak do tych co myślą że to jednak bakterie (ale to może jakaś spiskowa teoria dziejów)

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.