Skocz do zawartości
paulalukasz

Ślimaki Tectus

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż od kilku dni moje ślimaki Tectus zaprzestały wyjadania glonów. Objawia się to tym, że w ogóle nie poruszają się po zbiorniku, siedząc ciągle w tym samym miejscu. Zauważyłem, że ich "ciało" ściemniało z żółto-zielonego, na kolor brązowo-zielony. Gdy je próbuje poruszyć wydzielają biały śluz - szczególnie jeden z nich. Dla sprostowania potwierdzam, że cały czas żyją, przy każdej próbie dotknięcia chowają sie w głąb muszli.

W ostatnim czasie zaszło dużo zmian w zbiorniku, dlatego też sam nie jestem wsatnie wyłapać co mogło być przyczyną pogorszenia się stanu zdrowia ślimaków. Miałem problem z NO2, które po trzech miesiącach od założenia zbiornika nagle poszybowało w górę. Było to najprawdopodobniej spowodowane za dużym przepływem wody przez złoże filtrujące - gdy wprowadziłem życie do zbiornika (błazenek, krab pustelnik) bakterie nitryfikacyjne nie mogły sobie poradzić z nadmiarem "syfku". Zainstalowałem odpieniacz, choć chciałem tego uniknąć, zastosowałem zeolit(zeovit) jako złoże dla bakterii i zaszczepiłem bakterie preparatem Ammovec Sery. Zmieniłem również sól z Reef Crystal na Aqua Craft, ale myśle, że nie miało to na nie wpływu.

Całe życie w zbiorniku bardzo dobrze zareagowało na powyższe zmniany - zauważyłem zanaczną poprawę ... tylko te ślimaki. W zborniku nie ma konkurencji dla ślimaków, nic prócz nich i kraba, nie wyjada glonów, więc na pewno nie głodują.

Przez krótki okres był epizod z krewetką wurdemanni, która w tydzień pożarła wszystkie apitasie w zbiorniku, a później nie wiadomo dlaczego zabrała się za ślimaki, cały czas je podgryzała próbując wyciągnąć je z muszli. Skończyło się to oddaniem krewetki do sklepu - ot taki mutant mi się trafił:) Czy to ona mogła je uszkodzić? Jak im pomóc? Myślałem, że może opanowały je jakieś pasożyty i wsadziłem jednego ślimaka na próbę do wody z RO w celu usunięcia pasożytów - nie pomogło:(

Dodam jeszcze, że są to osobniki dość spore ok. 3-4cm, czy może być to spowodowane ich naturalną śmiercią wieku starczego? Odpieniacz od dwóch dni odpienia brudną pianę(?)

Było morskie .... [CUBE 60L, 6kg LR, 4,5kg LS, Tunze 6025, Sera PS 130, 20W Led]

i będzie morskie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz parametry,jakiej firmy masz zeovit. Przy tych kamykach trzeba uwarzac by KH bylo jak zalecaja bo moga poparzyc korale to i moze moga slimaki a tak pozatym to mi odradzano uzywanie samch kamykow.

e4e2ef0aeba8bb9eda31d92d0ad26585u867a881.png[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez krótki okres był epizod z krewetką wurdemanni, która w tydzień pożarła wszystkie apitasie w zbiorniku, a później nie wiadomo dlaczego zabrała się za ślimaki,

Wiadomo.... z głodu. To nie mutant, to normalne zachowanie głodnej krewetki. Moja amboinensis wyjadła już prawie wszystkie ślimaki Stomatella (i to ni tylko te mniejsze ale również dorosłe). Widziałem też osobiście jak zeżarła (rozrywając go na pół) niewielkiego wieloszczeta 8-)

Panelowe 148 l. (82/47/47 - 15cm panel boczny). Miniflotor AM, Tunze 6025 w obieg, Koralia 4 cyrkulacja. 6x 24W T5 ATI w obudowie DIY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krewetka była karmiona regularnie artemią i nawet po posiłku dobierała się do ślimaków. KH w normie.

Było morskie .... [CUBE 60L, 6kg LR, 4,5kg LS, Tunze 6025, Sera PS 130, 20W Led]

i będzie morskie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kh w normie to znaczy?przy kamykach nie powinno byc wiecej jak 8dKh

e4e2ef0aeba8bb9eda31d92d0ad26585u867a881.png[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kh8 czyli na dolnej granicy. Ślimaki nadal się nie przemieszczają:) Zauważyłem, że bakterie z preparatu Sery zaczęły osiadać na skale w postaci przezroczystego śluzu. Czy to możliwe, że ślimaki "otruły się" zjadając bakterie?

i będzie morskie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.