Skocz do zawartości
Eliot100

Zasolenie wody

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jak w praktyce stosować sól do akwa morskiego, tzn. w jakich ilościach ją dodawać? (proszę o łopatologiczne wyjaśnienie). Czym mierzyć jej zawartość? W jaką sól najlepiej zainwestować i ile to kosztuje?

Pozdrawiam!

być może powracam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlewasz wode

wsypujesz sol (ile, samo ci wyjdzie, rozne sole roznie wychodza)

Najpierw daj malo, wlacz pompke i rozmieszaj

zmierz zasolenie

jak za malo, dosyp soli

zamieszaj

itd

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wychodzi ok 30kilku gram soli na litr wody po osmozie tak średnio - ale to jak napisał marx roznie podobno od soli wychodzi

zasolenie:

- najczesciej mierzymy hydrometrem (taki spławik ze skalą lub uchylną iglą)

- lepiej refraktometrem - taki "kalejdoskop" (hehe nasuneło mi sie skojarzenie) do patrzenia na kropelke wody pod swiatło, ale jest sporo drozszy

- czasem elektronicznym konduktometrem - najdrozsze i raczej do stałego pomiaru

wystarczajaco łopatologicznie?

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eliot podaj maila na priv , wysle co bardzo fajny kalkulator, liczy ile soli w jakiej temp. wody trzeba wsypac, pomocna rzecz, ja daje ciut mniej jak podaje a pozniej na hydrometr dodaje, ale odpada zgadywanka ;)

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ja tez moglbym otrzymac taki kalkulator?kamilkonieczny3@wp.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ha dodam moze ze kalkulator jrst tez super sprawa dla balingowcow liczy magnez i wapno, jest po niemiecku ale poko nawet ten kto nie zna jezyka germanskiego da sobie rade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Tomik za propozycję, chętie skorzystam. eliot100@neostrada.pl

Panowie, wracam do mojego pytania: w jaką sól zainwestować na początek, jakie są Wasze doświadczenia z solami różnych producentów? Czy zna ktoś jakiś naprawdę dobry sklep w Wa-wie? (tzn. fachowy i w miare niedrogi)

Pozdrawiam!

być może powracam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki zbiornik w litrach,jak duża obsada ile zwierzaków jakie ?miekkie ,twarde itd.. / wspomadanie/- , wyposażenie mixer ,reaktor itd? a tak ogólnie to sól bogata w max mikro-ele. ja mieszm na TM/ stałe parametry świerzej solanki , wiesz niemiecka precyzja itak dalej :wink / pro-reef + grotch mikro-ele.

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ha ha, jak tylko wlazlem 1 raz na to forum to wlasnie te skroty specjalistow powalaly mnie na nogi , wiecej czasu zabralo mi rozszyfrowanie co to znaczy SCDW czy jw., TM niz zbieranie info o rafowych akwariach:), ale teraz wiem ze to tzw. frycowe , wlasnie taka sol stosuje TM i na prwde polecam, zielony jak moje glony:)

Ps. TM - tropic Marin - sól prod. niemieckiej ja kupilem pro reef , ponoc najlepsza zawartosc wapnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps . widzialem kalkulator leszka jest super, również polecam, zreszta strona leszka, jak i pare innych jest dla mnie inspiracja, i dzieki nimm odwazylem sie zaczac, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie!!!

czasem nic z tej gadaniny nie mogę zrozumieć! Troche czasu minie zanim zaczne się orientować w tym żargonie. Rzeczywiście jestem jeszcze baaaaaaaaaaaardzo zielony!

Pozdrawiam!

być może powracam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TOMik BEZ urazy ale ten fachowiec od klejenia jest do kitu i sądze ze lepiej byś to sam posklejał . ja po pięci browcach :wink zanknietymi oczami bym to lepiej posklejał te fugi są do bani .aleśie ściski wykombinowali no no , nie wazne ,wiem liczy się efekt końcowy i jeszcze raz bez obrazy Tomek . :yes

i FILMIK mojego baniaka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko nigdy sie nie gniewam , my sklejalismy chyba po 10 :yes, ale i tak gosciu byl lepszy ode mnie,i fakt efekt koncowy po 12 godzinach zyletki jest zadawalajacy, milo mi, ze w koncu kogos ruszylo, i odpisal komus ze zanczkami zapytania pod nickiem i nie kazal mi szukac w archiwum:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. to zarty, strona grzeska jest wlasnie ta z nielicznych dzieki ktorym cos wiecej sie dowiedzialem polecam takim zielonym jak ja, poczytajcie a na pewno wiecej zrozumiecie i przestaniecie patrzec na to jak na rzeczy niemozliwe, tworzac swoja strone wzoruje sie na twojej i staram sie przekazac innym swoje doswiadczenia , bledy i sukcesy, moze im sie to przyda tak jak mi.Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mozliwe ktoś tam zagląda i to czyta cholerka musze się przyłozyc troche do tej stronki mam materiału na max o morskim , tylko chroniczny brak czasu firma ,rodzina itd , mam mały problemik . mam fajny filmik bajka tylko koleś ma problemy by to przerobić z tasmy na DvD itd.,bym wam pokazał stary baniak w całej krasie . kto ma takie mozliwości ręka do góry. bede naprawde wdzięczny.

i FILMIK mojego baniaka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma sprawy podeslij na maila odesle przerobiony, chyba pora nowy post zrobic:), bo nigdy nie zostane klubowiczem jak mi przemek zdejmie nastepnego posta, fakt czyta ktos twoja strone:), tak na prawde zieloni jak ja radze wam czytajcie , po pierwsze zaoszcedzicie kase na zlych wyborach, a po drugie usmiercicie mniej pieknych stworzonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to jest flm na taśmie 8min / kaseta z zapisem kilku lat pracy w siedmiu minutach / . więć o przesłaniu e -mai nie mam mowy i rady . jedynie poczta czy coś w tym stylu.jest to dlamnie jedyna i bardzo cenna pamiątka z tamtego zbiornika .

i FILMIK mojego baniaka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fakt . mam dzisiaj imieniny i wolno jaze , wyslij poczta, przerobimy, w tym akurat sie lepiej czuje jak w morskich akwariach:), jak cos wysle adres na priv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.