Skocz do zawartości
Jacek_Lublin

Słaba cyrkulacja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Może mi ktoś powiedzieć czy słaba cyrkulacja może być przyczyną wysokiego stężenia azotanów około 30ppm

Posiadam 6025 i 6045 w baniaku 150x50 wiem że to mało ale czy może mieć też wpływ na poziom azotanów ???

..............................................2651-obraz%20055%20%5B1600x1200%5D.jpg..............................................

FOWLR Już nie długo bo mi oczy bez cukierków padną :) 150x50x50 + sump 240L,30kg LR , 8x39 W , Ati BM 200,cyrkulacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO - tak . Słaba cyrkulacja sprawia ,ze syf zbiera Ci sie gdzies za/pod skałami i gromadzi w duzych ilosciach i jest rozkładany właśnie do NO3 , zamiast zostac porwany z pradem wody i wyrzucony do sumpa gdzie zostanie wyrzucony w odpieniaczu ( zanim zostanie przetworzony na NO3 ) lub zbierze się na gąbce/wacie skąd już Ty go usuniesz.

6025 to chyba nieporozumienie w takim zbiorniku ! 6045 tez uwazam za zbyt słabą - mam taka , pracuje nad DSB o wymiarach ok 90x70 i w polowie juz nie czuc, ze coś "wieje" :clowning Mysle , że nie bedzie przesada jeśli zbudujesz cyrkulację na 4 takich pompach lub dwóch dużo mocniejszych .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście,że może.W miejscach gdzie cyrkulacja jest słaba,zbiera się "syfek",co może być przyczyną wysokiego stężenia azotanów.

pozdrawiam

Widzę ,że Neno mnie ubiegł:clowning

500 L. sps'y + 1200 L.szczepkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz JAcku :clowning Zgodnie z tym co dziś gadaliśmy.

Także rób korektę cyrkulacji. Np. zamiast iść w nową lampę, zrób na razie porządną cyrkulację na multikontrolerze.

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli powinienem jeszcze sporo dołożyć , czy dołożenie 6080 wystarczy czy szukać czegoś mocniejszego a może dołożyć dwie mniejsze ?

..............................................2651-obraz%20055%20%5B1600x1200%5D.jpg..............................................

FOWLR Już nie długo bo mi oczy bez cukierków padną :) 150x50x50 + sump 240L,30kg LR , 8x39 W , Ati BM 200,cyrkulacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję dać 2x 6080 ( jeśli nie chcesz sterowalnych)

A jak pokusisz się sterować to np: 2x 6100 lub 6101 + multikontroler.

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli robisz baniak pod SPSy to daj na poczatek 2xTunze 6000 + multicontroler , z czasem jesli uznasz za stosowne dokupisz jeszcze jedna . Ew jesli chcesz to zrobic tylko na 2 pompach to tak jak radzi SkoczekPL - weź Tunze 6105 2 szt. Jak dobrze poszukasz znajdziesz poniżej 1000zł/szt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdybym dołożył 6025 i 6055 do tego co mam starczyło by ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacek jest kilka szkół. :clowning

Ja jestem zwolennikiem - małej ilości sprzętu w akfa - czyli ja bym dał mniej o większej mocy - bardziej estetyczne.

Inni wolą dać więcej pomp o mniejszej mocy - za to można bardziej mieszać w wodzie ( w sensie załamywania kątów prądu ) .

Możesz też kupić i wsadzić na tył za skałę jakiegoś "powerheda" a będzie Ci super bziukał i mieszał.

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle, ze kazdy troche liczy pieniadze.:clowning W zwiazku z tym, jednym z racjonalniejszych rozwiazan byloby chyba podane przez pytajacego: 6080.:)

Majac 3 pompy, mozna je nieco sterowac zegarami (te najwieksza wylaczac na noc, co 6 dodz. cos zmienic itp).

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.