Skocz do zawartości
Darek S

Rozmnażanie sarcophytona

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się zastanawiam. Mój sarcophyton "pełznie" po skale i wydłużył się na tyle, że część nogi została nieco z tyłu. Może np dałoby sie odciąć ostatni 2cm kawałek, wystawić na światło i możę by odbił nowy ??

Okaz jest duży - w tej chwili kapelusz ma 20 cm średnicy i 4cm polipy. Robił ktoś coś takiego ??

Zabliźni się ??

On po trochu zabiera tą nogę, a akurat byłoby miejsce do cięcia, bo w tym miejscu nie jest przyrośnięty

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że spokojnie możesz spróbować. Ja swojego 2x odrywałem ostroznie od skałki i zawsze z pozostawionych fragmencików wyrosła nowa szczepka.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ci powiem tak ,,tnij waść wstydu oszczędz " za miesiąc lub 2 bedziesz przy sprzyjających warunkach w zbiorniku mieć kapeluszników że cho cho. a jaką ilość to zalezy tylko od ciebie . więc szabelka w ruch.

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mozesz podeslac fote jak on wyglada teraz ?

moj tez siezaczyna przechylac i moze skorzystam w przyszlosci z twoich doswiadczen

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja odcinam od kapelusza takie jakby to określić? może odstające ucho. Biorę między ostre nożyczki i ciach. Potem nożykiem do tapet tnę ten kawałek na mniejsze i przytwierdzam gumką do kawałka przyciętej na tę okoliczność skałki i gotowe. Za pierwszym razem na sześć przeżyły dwa maluchy. Tym razem wszystkie.

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odciąłem.

W sam raz ten odcięty kawałek jest przyrośnięty do skały, więc powinien rozwinąć kapelusz.

Fotki jutro, a może jeszcze dziś

Darek S

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już są dwie fotki

Jedna z całym koralowcem - odciąłem ostatni kawałek nogi po lewej stronie

http://www.minirafa.republika.pl/DSCN2053a.jpg

a tu odciety kawałek, wraz z kamieniem, gdzie było przyrośnięte

http://www.minirafa.republika.pl/DSCN2058a.jpg

piliki mają po 100kb !!

Ta odcięta część ma ok 5 cm wysokości

Sarcophyton chyba nic sobie z tego nie zrobił, bo zwinął się na 10 minut i teraz jest znów rozwinięty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo podobny kawałek sarcopythona ze skałką odłamałem 2 tygodnie temu od dużego egzemplarza. Na razie nie przypomina to kształtem korala ale wyraźnie widać że zmieniło swój wygląd. Pnie się w stronę słońca :wink

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.