Skocz do zawartości
hajtaler

Zasilacze do HQI

Rekomendowane odpowiedzi

panowie wlasnie szlak trafil moja lampe 2 zasilacze sie spalily i tu pytanko jakie kupic Magnetic Ballast czy Electronic Digital Ballast co za roznica. Prosze o szybka odpowiedz bo musze cos kupic i w miare taniego

e4e2ef0aeba8bb9eda31d92d0ad26585u867a881.png[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio rozmawiałem z gościem, który buduje lampy i facet twierdzi że przy balaście magnetycznym zużycie prądu jest na poziomie 350W przy żarniku 150w natomiast przy balaście elektronicznym zaledwie 20% więcej od mocy żarnika.

Dystrybucja pomp perystaltycznych, pompy perystaltyczne pompy dozujące pompa perystaltyczna pompa dozująca systemy dozowania sprzęt akwarystyczny dozownik akwarystyczny automatyczna dolewka www.pompydozujace.com www.aqua-trend.pl

Tanie pompy dozujące największy wybór fachowe doradztwo, dozowanie cieczy. Firma aqua-trend od lat zajmuje się budową indywidualnych systemów dozowania cieczy. Pompa jelitowa.

levelautomatic shark poseidon doser one evolution Doser AT-1 automatyczna podiana wdy Converus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam elektroniczny układ zapłonowy,sam zmieniłem niedawno i jestem pod wrażeniem :clowning efekt jest taki jak bym założył nowy żarnik, a do tego jest bardzo lekki,cichy i ponoć oszczędny.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na jaki zmieniles model marka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak będzie z jego trwałością bo mam go od niedawna,ale z efektu jestem zadowolony.

w02nnc.jpg

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hjatler , wydaje mi sie , ze to jest magnetyczny tylko w ladnym opakowaniu, nic kompletnie tam nie ma o tym ze to elektroniczny a z tabliczki raczej wynika, ze magnetyczny.

Co do samej elektryki to z tymi elektronicznymi tak wcale do konca cudownie nie jest, ja mam lampe ktora byla w komplecie z akwa, oczywiscie made in china, ostatnio kupilem sporo badziewi do akwa na aukcji i w tym lampe z balastem magnetycznym, przy identycznych zarnikach arcadia 14k balast elektroniczny daje zolty kolor i duzo mniej swiatla jak firmowy balast magnetyczny nie wspominajac o ladnej barwie z tego drugiego.

Koncze wlasnie nastepna swoja lampe diy ale w niej jednak uzyje elektronicznych, ze wzgledu na wage i rozmiar :clowning.

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety te co mialem orginalne tez byly magnetyczne a i kasy nie ma zeby dac 2 tyle za elektryczne, wszystko sie p....... jak kasy niedostatek, wiec raczej beda magnetyczne

no chba ze te ale cos tanie niby gwarancja jest

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&item=270388527107

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie podal wogole specyfikacji, ale wyglada :clowning spoko kupuj te, z magnetycznymi bedziesz mial urwanie cepa jesli wczesniej sie nie bawiles w ich podlanczanie. tylko male ale, te balasty masz w lampie ? czy poza nia? bo ten wyglada na spory i szlak wie czy wejdzie ci do lampy. Gosc nie podal tez wymiarow.

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no te beda napewno poza lampa,na scianie je powiesze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie właśnie po zmianie zapłonu na elektroniczny światło zrobiło się bardziej niebieskie (półroczny żarnik coralvue 14000k)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc kupilem 2 nowe ballasty elektryczne, i mam pytanie bo beda zewneczne, czy dlugosc kabla tego co idzie do lampy wplywa na jakosc swiatla?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak "balasty" są elektroniczne to nie ma to większego znaczenia (max.ok 5mb),jak magnetyczne to nie powinny przekraczać 2 metrów

pamiętaj tylko o odpowiedniej średnicy (nie polecam mniej jak 2,5mm2 sprawdź średnice w "kostce" statecznika) i o dobrej izolacji termicznej i elektrycznej.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te startery co uzywam maja juz wtyczki wyprowadzone takie jak w czajnikach, a wlampie tez orginalne zostawilem tylko kostke dodalem z kablem.

A wyglada to tak2722-img_1563.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.