Skocz do zawartości
wildschek

Elektroniczny statecznik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wlasnie zamontowalem elektroniczne stateczniki 150W HQI i jestem troche zdegustowany tzn. dosc mocno swiatlo mruga taki efekt stroboskopowy . Statecznik BRILUXA czy ktos z was ma taki statecznik i jak u niego swieca lampy ???

Akw 840L (200x70x60h) + sump 300L Odp :DELTEC AP851 ,obieg Deltec 4745; cyrk. 2 x Koralia 8 ; 3 x 150HQI +4x80W + 2x54W + Deltec KM500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś ktoś kiedyś udowadniał ze HQI wbrew pozorom lepiej i przede wszystkim dłużej świeci na statecznikach magnetycznych a nie elektronicznych. Ja na prądzie znam się jak baran na termometrze, ale z tego co pamiętam to koleś obronił swoją tezę, trochę to nie na temat Twojego postu, ale wspomniąłeś o efekcie stroboskopu, według tamtego wywodu włąsnie owo migotanie wpływalo na żywotnośc żarnika...

Pozdrawiam

seb

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie niby mialo byc lepiej na elektronicznych a mam wrazenie ze na magnetycznych mniej "mrygalo"

Akw 840L (200x70x60h) + sump 300L Odp :DELTEC AP851 ,obieg Deltec 4745; cyrk. 2 x Koralia 8 ; 3 x 150HQI +4x80W + 2x54W + Deltec KM500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze cos nie tak ze statecznikiem, widzialem HQI na stateczniku elektronicznym i swiecilo bardzo ladnie, co do statecznikow magnetycznych, sa pradozerne i na pewno nie lepsze od elektronicznych. Mialem HQI na magnetycznym i zarlo duzo wiecej pradu niz nomianlne 150W mimo zastosowania kondensatora.

Poza tym statecznik magnetyczny nie ma zabezpieczen np. lampy przed goracym startem.

Pozdrawiam

Marcin

===============================================

190L, 6x24W T5, 150W HQI, dużo pomp i innych dupereli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin: z tym poborem mocy o roznie bywa - u mnie na stateczniku magnetycznym HQI bierze praktycznie rowno 150W, az sie dziwie - moze to wina slabego miernika (zabawka z allegro za 100pln)

pozdrawiam Mateusz

140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam elektroniczny układ zapłonowy do lampy 150w hqi i nie ma żadnego migotania,albo twój statecznik jest zepsuty albo jest marnej jakości? (ja bym złożył reklamację!)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qulpi a jaki masz ten statecznik jakiej firmy ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz statecznik briluxa wiec wymien na inny i doplac bo szkoda twojej kasy,te stateczniki sa marnej jakosci jak lamyp tej firmy,na zdjeciach wszystko piknie a jak przyjdzie paczka to wielkie rozczarowanie,statecznik jaki polecam to ELBALL to sa juz wysokiej klasy stateczniki ale cena tez ladna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie też nie ma objawów stroboskopu na elektronicznym ale 250w.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ja mam elektroniczne IceCap 250W i jest lepiej niż na magnetycznych jeśli chodzi o barwę i pracę żarnika. Zużycia prądu nie mierzyłem.

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.