Skocz do zawartości
Jader

Oświetlenie LED - ile tego?

Rekomendowane odpowiedzi

Pozwolę sobie ponowić pytanie w nowym wątku ;) Perspektywa oświetlenia LED bardzo mi się podoba, jednak zgubiłem się nieco... Planuje akwarium ok 240L (90x55x50h) - miało w nim być na początek 4xT5 39W (z perspektywą dołożenia 2xT5 w przyszłości, kiedy dojrzeję do twardszych korali). Czy mogę to zastąpić 4xLED 17W (2 białe i 2 niebieskie)? Lepiej 5x (docelowo ile?) - 3 białe i 2 niebieskie?

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Nie podłączałem t5 ledowych, ale biorąc pod uwagę parametry świetlne musiałbyś przyjąć 0.5W na litr wody - czyli ok. 120W w ledach - czyli 7 świetlówek 17W.

Konfiguracja zależy od temp. barwowej - przy 16.000K - 4 białe, 3 niebieskie, przy 13.000K - 3 białe, 4 niebieskie.

pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale te 7 to jest zalecana ilość docelowa, czy zamiast tych 4-ech świetlówek i potem będę musiał jeszcze dokupić? (więcej to mi się chyba nad akwarium nie zmieści).

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właśnie startuję z 5 17watowymi świetlówkami na 240 litrach ale Przemek zostawił mi miejsce na dodatkowe 2 w lampie.

pozdrawiam

Aśka

Start 4.06.2009

270l+100l sump,

OR 3500 AM,

turboflotor 1000 AM,

2 x Koralia 3 + Wavemaker,

dolewka AM,

Lajon 120,

LED-y 7*17 W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ogolnie pomysl LED podoba mi sie bardzo, tylko rachunek ekonomiczny wychodzi strasznie nie korzystnie :-) Bo jesli przyjmiemy 1w/litr przy T5 i 0,5w/litr przy ledach i uwzglednimy ceny np t5 24w i led 15w to pomijajac koszty instalacji jak bym nie liczyl wychodzi mi, ze inwestycja w led'y zacznie sie zwracac w formie oszczednosci na rachunkach za prad po najwczesniej 3 latach, przy zalozeniu ze t5 wymieniamy co rok a led'y - nie. Wiec jest to inwestycja dlugoterminowa mogaca przyniesc oszczednosci tylko w przypadku 'dlugowiecznosci' led'ow. A jako ze nikt jeszcze tak dlugo ich nie stosowal to nie wiadomo jak beda sie zachowywac po takim czasie. Takze poki co - jedtem lekko sceptyczny.

pozdrawiam

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@chodi

tylko jeszcze do T5 należy sobie kupić chłodziarkę albo wentylatory. Największą zaletą LED dla mnie jest to że nie grzeją wody, oczywiście mniejszy pobór energii i długa żywotność też plus. Oświetlenie LED stosowane jest już w innych dziedzinach od dłuższego czasu i nie widzę powodu dlaczego jedne diody miałby zachowywać parametry a inne nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, jak się policzy wymianę T5 co pół roku to już zaczyna się szybciej zwracać. Mniejsza generowana temperatura IMO bezcenna. No i jest jeszcze element współmałżonki: "Wiesz kochanie, takie LED'y to prądu właściwie zużywają tyle co nic..." ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.