Skocz do zawartości
Eliot100

Jaka pompa?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jaką pompę wybrać jako główną? zakładając że ma ona pompować wodę z sumpa do akwa na wysokość jakiegoś metra. Akwa ma pojemność 140l brutto plus sump ok 30l.

Czy sump tej pojemności wystarczy do tego akwa?

W sumpie będą trzy przegrody: 1. na odpieniacz, 2. ??,3. pompa główna, co wsadzić do drugiej komory? Czy wogle jest potrzebna? Co radzicie?

Pozdrawiam!

być może powracam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

minimalna pojemnosc sumpa to taka ,zeby przyjol cala wode która da rade splynac z akwa po zatrzymaniu pompy i nie zaleje ci mieszkania + oczywiscie jakas granica bezpieczenstwa, nie znam wymiarow twojego akwa, ale sam mozesz to latwo obliczyc, pompa mysle ze 2000 - 2500 l/h jako glowna starczy ja przyjolem akwa+ sump x 10 jako minimum

PS. jesli masz tylko taki sump zrob tak zalej akwa do granicy grzebienia i komin rowniez do brzegu srubunkow , pozniej sump do rozsadnej wysokosci i juz, nawet po wylaczeniu pompy wody wiecej sie nie zrobi:)

no i oczywiscie sprzet ktory tam wlozysz ale to ty wiesz co tam chcesz upchac i czy sie zmiesci

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybierz pompe, ktora bedzie tloczyla z sumpa do akwarium minimum 2xobjetosc akwarium. Ta pompa moze troche cyrkulacje wspomagac ale nie ja robic.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście pompy cyrkulacyjne będą w akwa, a ta o której mowa ma tylko tłoczyć wodę z filtra do akwa. Wydaje mi się że przy sumpie o pojemności 30l zbyt silna pompa może "osuszać" sump, a woda nie nadąży spływać:wink

A tak serio, robiłem próby z pompą maxi jet 1000l/h

podnosi wodę na wysokość 1,5m i leci na moje oko całkiem całkiem, Więc jak będzie podnosić tylko na metr to powinno być ok. Co myślicie?

Tomik

Moje akwa ma wymiary: 80x35x50h niestety(50h)

być może powracam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście pompy cyrkulacyjne będą w akwa, a ta o której mowa ma tylko tłoczyć wodę z filtra do akwa. Wydaje mi się że przy sumpie o pojemności 30l zbyt silna pompa może "osuszać" sump, a woda nie nadąży spływać:wink

A tak serio, robiłem próby z pompą maxi jet 1000l/h

podnosi wodę na wysokość 1,5m i leci na moje oko całkiem całkiem, Więc jak będzie podnosić tylko na metr to powinno być ok. Co myślicie?

Tomik

Moje akwa ma wymiary: 80x35x50h niestety(50h)

być może powracam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec z moich wyliczen wynika , ze spietrzenie wody na kominie nie moze byc wieksze jak 0,5 cm bo to daje juz 14 l czyli polowe twojego sumpa, wiec fakt uwazaj z silna pompa bo moze osuszyc sumpik , ja na pompie i spływie dalem zawory kulowe walsnie po to by dopasowac pompowanie wody do predkosci jej splywu i na odwrot:) zreszta splyw mam 1" a powrot 3/4", na sump wykozystalem 90 litrowy baniaczek bo musze w niego wpakowac odpieniacz, pompe , grzalke, komory filtracyjne(jak na razie).

Z ciekawosci zmierzylem swoj stary "szpitalik" ma tez 30 l i jak dla mnie jest strasznie maly, nic bym tam nie upchal, nie mozesz zrobic wiekszego sumpa?

A i koniecznie daj zawory bo nie poradzisz sobie z wyregulowaniem obiegu wody - zawory to wydatek jakies 50 zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomik

Niestety nie mogę dać większego sumpa, bo nie mieści mi się do szafki,a na chwilę obecną z kaską krucho. Jak obliczyłeś spiętrzenie wody w kominie? Nie może być większe niż 0,5cm??? Jeśli chodzi o średnicę otworów to będzye podobnie jak u Ciebie.

Ps Czy biobale w kominie to dobry pomysł? Niestety nie będę mógł dać naraz 30kg żywej skały.

Pps W sumpie ma być tylko odpieniacz,pompa i może coś jeszcze, tylko narazie nie wiem co.(jakieś złoże chba?!?)

Pozdrawiam!

być może powracam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten MJ moze sie sprawdzic w twoim przypadku. W sumie 1m to nie jest duzo.

Jesli chodzi o to 0.5cm i 14l to sie chyba nie zgodze, aczkolwiek nie wiem jakie sa wymiary akwarium.

Akwa ma miec 140l czyli zaloze ze jest to jakies 80x42x42. Aby podniesc poziom wody w takim zbiorniku o 0.5cm to potrzeba zaledwie ~1.7litra. To nie jest duzo, nalezy jednak pamietac, ze sump raczej nie bedzie wypelniony w 100%. Do tego dojdzie jeszcze objetosc jaka zajmie masa filtracyjna i urzadzenia czyli praktycznie ilosc wody nie bedzie raczej 30l.

Jeszcze jedna sprawa to sump bedzie podzeilony na komory. Prawie na 100% odpada komora gdzie bedzie miesil sie odpieniacz. To musisz juz jednak ustalic sam.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ups , swieta racja Arcadio ,nie podzielilem swojego wyniku, ale i tak nie zmienia to postaci rzeczy , ze sump jest za maly i do regilacji potrzebne sa zawory i wtedy kazda pompe mozna wyregulowac, pozdrowionka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz racje kazda pompe mozna wyregulowac. Ale dlaczego dlawic jakas duza pompe skoro mozna zastosowac od poczatku mniejsza. Oszedzamy na zakupie a potem na zuzyciu energii.

A jak tam twoje skladanie?? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.