Skocz do zawartości
brzydzi

sterownik problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam sterownik Skalar. Kilka dni temu w sterowniku zaczęło coś szwankować. Najpierw światła A - nie gasną, pomimo wyłączenia kontrolki i dobrych ustawień, a teraz światła B jak podłączam to skalar buczy i po chwili gaśnie. Z tego co wiem to przy A padł triak, zamontowany jest BT 136, zakupiłem BT 138. I tu problem, na ścieżkach gdzie jest śwaitło A nie ma żadnego triaka, jest natomiast przekaźnik jzc32f . Może prościej z tyłu skalara sa cztery wyjścia sterujące (swiatła, grzałki itp.) natomiast po \zdjęciu obudowy z tyłu płytki są tylko dwa triaki i obok dwa w/w przekaźniki. Czy jest ktoś kto by mi pomógł uporać się z tym problemem.

Grzegorz

Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wymień przekaźnik bo pewnie się "skleja"

Dystrybucja pomp perystaltycznych, pompy perystaltyczne pompy dozujące pompa perystaltyczna pompa dozująca systemy dozowania sprzęt akwarystyczny dozownik akwarystyczny automatyczna dolewka www.pompydozujace.com www.aqua-trend.pl

Tanie pompy dozujące największy wybór fachowe doradztwo, dozowanie cieczy. Firma aqua-trend od lat zajmuje się budową indywidualnych systemów dozowania cieczy. Pompa jelitowa.

levelautomatic shark poseidon doser one evolution Doser AT-1 automatyczna podiana wdy Converus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przekaźnik jest odpowiedzialny za oświetlenie, a nie triak?? Pytam, bo jestem noga z elektroniki:)

Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli od gniazda zasilającego twoje oświetlenie ścieżli prowadzą do przekaźnika to znaczy że on odpowiada za załączenie i jeśli się skleił w pozycji zwartej to będzie świecić cały czas

Dystrybucja pomp perystaltycznych, pompy perystaltyczne pompy dozujące pompa perystaltyczna pompa dozująca systemy dozowania sprzęt akwarystyczny dozownik akwarystyczny automatyczna dolewka www.pompydozujace.com www.aqua-trend.pl

Tanie pompy dozujące największy wybór fachowe doradztwo, dozowanie cieczy. Firma aqua-trend od lat zajmuje się budową indywidualnych systemów dozowania cieczy. Pompa jelitowa.

levelautomatic shark poseidon doser one evolution Doser AT-1 automatyczna podiana wdy Converus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, to pierwszy problem rozwiązany, a drugi?? Jak podłączam światło do drugiego gniazda B to buczy mi nie skalar, jak pisałem wcześniej a statecznik od świetlówek 2x80 W. Po czym skalar się wyłącza??

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuj podłączyć co innego pod to gniazdko i zobacz czy będzie tak samo, jeśli będzie ok. to znaczy że uszkodził się statecznik i powoduje zakłucenia resetujące procesor Skalara, jeśli będzie tak samo to mógł sie uszkodzic również przekaźnik, który nie się "domyka" i powstaje iskrzenie, które to powoduje reset procesora.

Taka jest moja diagnoza sądząc z twojego opisu, napisz co to znaczy że sterownik się wyłącza,

- wyłącza się i nie dzała wcale

- wyłącza się i po chwili się włącza sam

- czy może jakieś inne obiawy

a najlepiej daj na gg nr.5578846

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.... to był jeden z moich największych błędów pozwolić firmie od której kupiłeś sterownik (przekaźniki na płycie świadczą o tym że to nie jest mój/ode mnie sterownik), sprzedawać ten "wyrób" czyli ich elektronikę z moim softem pod nazwą Skalar :bump1 Strzeliłem sobie wtedy niezłego gola :)

Nie chcę Cię martwić ale ten sterownik (a raczej ta "wersja") ma totalnie źle zaprojektowaną płytkę (nie moja robota !) zwłaszcza w kwestii prowadzenia masy - zresztą zrób zdjęcie i wstaw na forum, ja wkleję fotkę płyty oryginalnej i każdy będzie wiedział o czym mowa.

Skutkuje to w związku z tym tak nieprzewidywalnym zachowaniem procesora M32 że sami oni (producent) wycofali się z rynku twierdząc że urządzenie jest niestabilne. No bo z tak spapraną płytką nie ma prawa być inaczej! Ciężko będzie zdiagnozować powód problemu - znam to z doświadczenia. Kliknij do mnie na GG-1263424 - postaram się pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.