gregor.gg Zgłoś Napisano 5 Lipca 2009 Witam wszystkich.posiadam zbiornik 200x80x60,i chcialbym zalozyc na pocztek samo only fish wraz z miekimi,narazie nie dysponuje srodkami finansowymi na zakup pomp grotecha i reszty potrzebnych rzeczy do chodowli twardych korali,ale oczywiscie za jakis czas bede przechodzil na twarde ale nie bedzie to za napweno za miesiac tylko rok moze dwa,wiec pytanie mam jaki jeszcze sprzet potrzebuje i czy 4x80 wtatt wystarczy ,oczywiscie jaki odpieniacz i cyrkulacje.prosze o wypowiedzi bede wdzieczny. pozdrawiam gregor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysiu Zgłoś Napisano 5 Lipca 2009 only fish z miękkimi to już nie only fish odpieniacz najlepiej kupić taki, żeby nie trzeba było zmieniać po przejściu na twarde, bo po co dwa razy płacić. Oświetlenie 4x80 może być za słabe w takim zbiorniku nawet dla miękkich, ale mogę się mylić? Cytuj 90x50x50, sump 60l, 150W HQI Reeflux 12000K, 39W ATI Blue Plus, 39W ATI Purple Plus Odpieniacz Sebastek Cone z AquaBee 2000/1, AquaBee 2000/1, JVP-101, JVP-102 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wildschek Zgłoś Napisano 5 Lipca 2009 ładny rozmiar szkielka ale moc swiatla chyba lipa , oczywiscie jak maja byc w nim nawet korale miekkie Cytuj Akw 840L (200x70x60h) + sump 300L Odp :DELTEC AP851 ,obieg Deltec 4745; cyrk. 2 x Koralia 8 ; 3 x 150HQI +4x80W + 2x54W + Deltec KM500 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PanMandaryn Zgłoś Napisano 5 Lipca 2009 Wbrew pozorom akwarium dla ryb nie jest aż taką prostą sprawą. Głównym problemem będzie tu wydajne odpienianie, ale o tym za chwile... Nie wiem czemu ciągle panują przekonania, że w morskim musi być tak dużo światła. Jeżeli ktoś nurkował na rafach to wie, że są one bardzo często zbudowane piętrowo. Nie wchodząc w szczegóły: duża cześć miekkich rośnie prawie w półmroku. Wiele z nich nawet nie lubi zbyt intensywnego światła (np niektóre grzybowieńce, ale nie tylko). Oczywiście SPS'y potrafią rosnąć na rafach i kilka cm pod lustrem wody - pod samym "słońcem".. ale ich wymagania świetlne są zupełnie inne niż większości miękkich. Osobiście uważam, że 4x80 W spokojnie wystarczy dla miękkich, a nawet niektórych LPS'ów. Może po prostu nie być takich dużych przyrostów jak np pod 400W HQI.. Oczywiście dużo zależy od tego jakie świetlówki zostaną zastosowane i ile tam będzie widma użytecznego fotosyntetycznie. Odpieniacz niestety będzie tu dużym problemem. Jako, że ma to być akwarium w kierunku "rybnym" to musi być on bardzo wydajny. Jeżęli chcesz mieć zarówno miękkie jak i dużo ryb to na tym elemencie niestety nie zaoszczedzisz. Ryby powodują duże "zanieczyszczenie" wody. W prawdzie miękkie są tolerancyjne i nawet lubią jak woda jest trochę "brudna", jednak nie można przesadzić. Oczywiście każdy polecałby odpieniacze Deltec lub Tunze. Jeżeli jednak masz ograniczone fundusze pomyśl o zakupie używanego pienidła (nawet AquaMedica - o dyskusyjnej jakości wyrobów). Jak kupisz odpieniacz do 4x większego litrażu niż Twój to na pewno się sprawdzi do obsady rybnej . Cyrkulacja. Ja osobiście kupiłbym pomki typu koralia. Jeżeli względy finansowe nie pozwalają to tani zamiennik : JVP. jako, że to akwarium skierowane głównie na miękkie (a nie lubia one zbyt silnej cyrkulacji), to polecałbym cyrkulację w okolicach 20x litraż akwarium. podsumowując: światło wg mnie OK, na odpieniaczu nie oszczedzaj i kupuj do 3-4x większego litrażu niż Twój, cyrkulacja będzie ksoztowała pare groszy (60-80zl za pompke JVP 5000l/h). Powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregor.gg Zgłoś Napisano 5 Lipca 2009 dzieki za podpowiedzi.Pan Mandaryn co do tych srodkow finansowych to nie ma az takiej tragedi,po prostu nie starczy na wszystko od razu a nie chce czekac z zalaniem rok albo dwa wiec tak postanowilem ze tak zaczne,oczywiscie odpieniacz bedzie dobrej firmy bo to serce baniaka i tak jak piszesz tu nie oszczedze,wiec myslalem nad jakims BK albo Kz to jeszcze bede myslal,co do oswietlenia to chce zastosowac 4x80 reef white 15tys i 2x54 ATI blue plus,cyrkulacje to tak jak piszesz albo kupie te JVP albo koralie,a co rdzicie ceramike albo zywa skale bo mam z tym dylemat,w sumpie bedzie DSB i glonowy to tak narazie na poczatek,pisze o ograniczonych srodkach finansowych bo mam remont calego mieszkania i z stad taki mam problem ale jak juz cos bedzie plywac to bedzie mozna po malu kompletowac sprzet pod twardziele Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pa_blo Zgłoś Napisano 5 Lipca 2009 O widzę, że kolega stawia wreszcie ten morski baniaczek. Moim zdaniem to najważniejsza sprawa to odpieniacz i coś dodatkowego np. DSB na pewno będzie pomocne. Co do ceramiki, to powiem tyle, że ja jestem bardzo zadowolony z przejścia na nią. Mam jej 100% w baniaku. Tyle, że była ona wkładana do zbiornika, który miał już ponad 2 lata. Nie wiem jak się zachowa w całkowicie świeżym. Trzymam kciuki i w razie czego wody tak jak ostatnio znów możesz dostać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach