Skocz do zawartości
Jader

PVC - klejenie czy na wcisk?

Rekomendowane odpowiedzi

Wszyscy kleją instalację PVC? Zastanawiam się, czy montowanie na wcisk, z gaflonem jest bezpieczne. Na pewno nie tak samo jak klejone, ale... Ktoś tak robi?

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam na wcisk, tam gdzie sie saczylo po jakims czasie przestalo, a i tak to co sie wysaczylo to skaplo do sumpa:)

100x50x50. 250 litrow,sump 128 l. 150W HQI + 78W T5 actinic blue. odpieniacz AM Turboflotor 1000 BLUE, cyrkulacja 10000 l/h + obieg. skała (40kg) w wodzie od 21 marca 2009

KUPIE SZCZEPKI SPSOW - WARSZAWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie budzisz się w nocy z przeświadczeniem, że się rura powrotna rozszczelniła i wypompowało cała wodę z sumpa na zewnątrz? :googleye

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w kominie spływ, cały system durso i rewizje mam na wcisk z użyciem taśmy teflonowej, powrót jest klejony z racji na ciśnienie w rurach - cała instalacja pod akwarium jest klejona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aczkolwiek awarie z tym sie wiaza :googleye podczas malych przerobek w sumpie, zakrecilem zawor glowny i wypompowalem wode z sumpa do akwa. Rozpialem rury i sobie grzebalem. Wobraz sobie moje przerazenie, gdy cisnienie slupa wody po prostu wypluło zawor z konca rury i woda poszla pełną 42 mm rura na dół. :tongues Cos strasznego :waving:):) takze klej ma swoje zalety.... ;p

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to chyba polecę hybrydowo: spływ na wcisk, powrót na klej :googleye

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn osobiscie uwazam, ze montowanie na wcisk daje wiecej mozliwosci. Chocby ze wzgledu na latwy demontaz i ewentualne zmiany. Jesli bedziesz montowal na wcisk, nie zaluj mocowan. Unikaj miejsc, gdzie elementy hydrauliki beda 'wisiec' na wcisk. Kilka 'U' uchwyow, pare wkretow i jest bezpiecznie. :-)

pozdrawiam

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.