Skocz do zawartości
inmar

Wymiana świetlówki

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś kiedyś wymieniał świetlówkę aktyniczną w lampie Weipro LR-100 ? Projektanta tej lampy należy publicznie powiesić.Aby wymienić żarniki to wystarczy odkręcić 4 śrubki,po czym wysunąć aluminiową płytkę,przesunąć szybkę i mamy już żarnik do wymiany.Myślałem,że po przesunięciu następnej płytki aluminiowej przesunę środkową szybkę i dostanę się do świetlówki.NIE.Otóż nie da się przesunąć tej szybki bo przeskadzają balasty po lewej i prawej,wystają na 4 mm.Teraz wydaje mi się,że aby odkręcić balast muszę: odkręcić kondensatory potem odbłyśnik żarnika potem balast i jestem przy świetlówce kompaktowej.Jest jeszcze problem jeden,trudny dostęp do tych śrubek i nakrętek.Przyniosę chyba z pracy nóż do szkła,przetnę tą szybkę i ją wyp....ę i tak zostanie.Żeby nie było jeszcze łatwo tą świetlówkę można kupić tylko na zamówienie,ja czekam drugi miesiąc i to jeszcze nic pewnego.

Może jakieś rady ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc

Nie znam konstrukcji tej lampy, ale maloprawdopodobne mi sie wydaje, aby producent umyslnie tak zycie utrudnil uzytkownikowi. Do glowy przychodzi mi raczej przyczyna, z ktora spotkalem sie w lampach Ocean Light firmy AM. A mianowicie odksztalcenia obudowy, spowodowane najprawdopodobniej temperatura pracy zarnikow hqi. Tak jak te plytki metalowe zdjac sie da, tak szyby zawsze wadza o balast lub uklad sterujacy. Nie pozostaje nic innego jak kawalek listewki i niedelikatne naciagniecie lampy do pozycji umozliwiajacej przepchanie szyby. Troche naszarpac sie trzeba, ale coz. Z kazda wymiana idzie coraz ciezej, no ale. Idzie ;p

pozdrawiam

lukasz

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj lampa AM także nie jest z folii aluminiowej :) ze mnie ogólnie kawał chłopa a mimo wszystko bez pół metrowej listewki 50x40 w prawej ręce i dobrej rękawicy na dłoni lewej nie sposób mi się dostać do wnętrza lampy :) całe szczęście, że nie trzeba robić tego zbyt często :D

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się wyjąć szybkę w ten sposób,że właśnie rozparłem krawędzie lampy płytką którą wysuąłem z tej lampy.Na śwoetlówce pisze FPL-27W.Wejście ma na 4 bolce.Nie wiem gdzie kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Też potrzebuje świetlówkę FPL-27W do weipro LR-100 i chciałem zapytać czy udało się Tobie gdzieś ją dostać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.