Skocz do zawartości
chodi

faviates - klątwa czy błędy?

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie

Od około pół roku mam zasiedlony zbiornik. Są to lps, miękkie i gorgonie. I wszystko pięknie się rozwija. Rośnie w oczach. Jednak koral o nazwie faviates special przyprawia mnie o ból głowy :) podoba mi się bardzo. Są dość łatwo dostępne i nie drogie.

Pierwszy trafił do mnie przypadkiem w mocno opłakanym stanie od kolegi który mocno przerybil zbiornik i nie mógł poradzić sobie z kosmicznym no3.

Po kilku dniach zaczęło otwierać się kilka oczek. Po kilku następnych koral zaczął bielec i padł. Wytłumaczyłem to sobie jego zła kondycja po przybyciu.

Drugiego kupiłem w sklepie. Był piękny. To był pierwszy lps w zbiorniku a akwarium było stosunkowo młode, choć już stabilne. Pięknie się oczka pompowaly po zgaszeniu świateł przez pierwszy tydzień. Później dosłownie w kilka dni przestały. Koral zaczął bielec. Pomimo moich starań po kilku dniach było po nim. Zdolowany ale nie załamany stwierdziłem, że wina leży w jeszcze zbyt młodym zbiorniku lub w zbyt długim przebywaniu korala na powietrzu gdyż podczas kupna pani wyjęła go z wody i dokładnie oglądała pod lampa. W sumie nie wiem po co. No ale.

Trzeci faviates trafił do mnie kilka tyg temu. W akwarium jest już sporo korali i sądząc po ich zachowaniu i przyrostach jest im dobrze. Tym razem koral z poważnego sklepu, pakowany i rozpakowywany pod woda. Pięknie wyglądał przez dni kilkanaście. Dziś znów widzę, że bieleje.

Co do ch....y jest nie tak? Dlaczego innym koralom jest dobrze a z tym dziadem nie mogę sobie poradzić?

Co potrzebuje on, bez czego świetnie radzą sobie wszystkie inne korale?

Normalnie ręce mi już opadają :)

Pozdrawiam

Lukasz

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie nie, probowalem wielu miejsc z roznym natezeniem swiatla i cyrkulacji i d*pa blada :) chyba ze koral ten potrzebuje mega silengo pradu i mega silnego oswietlenia :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ozim napisz cos wiecej. Jak sa oswietlone np ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Światła mam nie za wiele bo 400 watt na 450 lit planuję więc coś dołożyć. Korale są na samym dole akwa. Z jednym z nich miałem problem bo się nie pompował. Okazało się że wiało na niego za mocno z pompy którą mam ukrytą w skałach. Przez przypadek dałem go w sam róg akwa gdzie według mnie jest ciemno i raczej bardzo słabo wieje, koral czuje się tam idealnie.

U Ciebie dziwi mnie bielenie korali. Miałem sytuację kiedy rozjechały mi się totalnie parametry, skutkiem był w jednym miejscu ubytek a nie bielenie. Może bardziej doświadczeni akwarysci będą znali przyczynę :)

450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja;

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz. Ale Turbinaria, Caulastrea, Goniopora, Scolymia i kilka innych wyglada i zachowuje sie naprawde swietnie :) Wiec ciezko mi podjac decyzje o zmianie jkichkolwiek parametrow - bo skoro wiekszosci to odpowiada, byloby nie madre to zmieniac. Wszystkie parametry mam w normie. Moze tylko KH - 8. Ale nie wiem co jest przyczyna. Zawsze gdy podciagnalem do 9.5 jakims buforem, po kilku dniach wracalo do 8. Wiec juz nie ruszam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze temperatura podchodzi czasami za wysoko?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więcej niż 27.5 się nie zdarza. I to przy naprawdę rzadko spotykanym tutaj wyjątkowo ciepłym i słonecznym dniu. Także to raczej nie to. Czy jest możliwe aby cos działo się z tymi koralami podczas transportu na przykład? A póki co, gdzie proponujecie usadowic tego nieszczęśnika?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

27 to dla lpsa dużo raz miałem podobną temperaturę i korale widać że były zmęczone. Generalnie moja obsada to 90% lpsy i 10 % spsy. Z tymi drugimi niewiele miałem do czynienia i nie wiem jak reagują na wyższą temperaturę. Teraz mam chłodziarkę więc problem temperatury mam z głowy.

450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja;

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Chcialem odswiezyc nie co temat bo rzecz sie stala dosc ciekawa. Polozylem faviatesa na samym dole. Na piasku. Miedzy skalami. Ruch wody tam dosc mocno nie wielki. Swiatlo raczej mocno rozproszone i polcien od wielkiego fingersa prawie tuz nad nim. I o dziwo, zaczal odzyskiwac kolory, a dzis napompowal sie tak pieknie po zgaszeniu swiatel, ze nie moge z radochy odczepic nosa od szyby :-) Zobaczymy za kilka tyg czy to dlugotrwaly objaw jego radosci ale ja ciesze sie jak dziecko i tli sie iskierka nadziei, ze bedzie dobrze :p

Dzieki za rady

pozdrawiam

lukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodi, zjawisko które opisujesz pasuje mi mocno do skoku... zasolenia. Między zbiornikiem w jakim Favites był, a Twoim. Może to dziwne, ale dokładnie tak to wygląda, przez jakiś czas (krótki) jest ok, później d*pa zbita... U mnie Favites leży na dnie i dobrze mu tam, ale muszę przyznac że jego okres aklimatyzacji to było dosłownie dobre pół roku, sps-y już dawno bujały, a on bez szału, tzn. żył, ale to tyle, a w tej chwili mogę dopiero powiedzieć że osiągnął pełnię swoich wdzięków :p

Pozdrawiam

seb

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam u mnie zaczely sie doslownie "rozpadac" lpsy (tracic miekka tkanke)po dodaniu kilku kropli bakterii zeovit -zeobaku,wczesniej lalem troszke zeostart2 w mniejszych ilosciach niz w instrukcji a pozniej dolaczylem pol zalecanej dawki zeobak (nie posiadalem zloza zeovitu) dodalem je jakies 3 razy ,po jakis 3 tygodniach lpsy favites ,fungie,lobophylie zaczely sie rozpadac,czesc zyje do dzisiaj z utracona miekka tkanka ale nie bardzo wiem jak je zregenerowac(podaje lps aminokwasy,marine snow,mix malzy,regularne podmianki),moze ktos mi doradzi pozdrawiam

350 litrow Rena Aqualife,tunze 4*6045 ,deltec mce 600 turbo,266w t5 mix lps i miekkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kh i ph sprawdzimy jak grzegorz dyzma sie pojawi u mnie,akwaria ida na dosc duzych podmiankach obecnie,reszta wydaje sie byc stabilna mam bardzo dobry przyrost wapiennych alg,swiatlo arcadia 14 k plus aktynika,ale bede zmienial calosc stopniowo na ati ,w filtrach sa male woreczki z miracle mud dodatkowa suplementacja w mineraly ,oraz wegiel rowy,pozdrawiam

350 litrow Rena Aqualife,tunze 4*6045 ,deltec mce 600 turbo,266w t5 mix lps i miekkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.