Skocz do zawartości
rosiczka

Rozmnażanie Rybek Morskich

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, mam pytanko czy komus (w Polsce) odalo się rozmnożyć jakies ryby morskie( błazenki i inne) ??

Czytalem na amerykńskich stronach że ludzie z powodzeniem rozmnazali rózne gatunki rybek. A czy ktoś w Polsce, z tego forum rozmnożył i WYCHOWAŁ jakies rybuncje??

Pozdrawiam

Tomek

--------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem o gościu z Wa-wki, który rozmnożył pławikoniki, ale musiałbym poszukać więcej info.

Pozdrawiam!

być może powracam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego forum - raczej nikt

najprosciej byloby apogony bo to pyszczaki; kiedys komus sie udawalo, ale nie odlawial i potem nic wiecej o tym nie slyszalem

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmnozyc nie problem, problem wyzywic larwy. Jak mi moja parka Ocellarisow podrosnie i zmienie akwa na wieksze to sprobuje.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość klubowicz

Znam przynajmniej dwie osoby , które z powodzeniem i to kilkakrotnym rozmnażali koniki morskie oraz Amphiprion ocelaris.Skórka nie warta wyprawki!

Wyhodować pokarm dla narybku - to jest problem!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja po to właśnie kupiem apogony - to super uczucie kiedy coś się rozmnozy.

narazie są małe ale tak podobno trzeba żeby sie potem nie biły i coś z tego mogło wyjść.

W krakowskim ZOO rozmnażaja je i nawet pokazują takie maluszki - widok przepiękny.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja planuje obsade z apogonami, dosc ciekawa rybka, a widok stadka maluszków w kolcach jezowca to piekny widoczek:)

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytajac watek chetnie sie dolacze... Zgadzam sie z kilkoma osobami, ktore potwierdzaja trudnosc wykarmienia narybku. Wiele ryb morskich sklada z powodzeniem ikre w akwarium,ale jak wykarmic takie malenkie larwy? Odpowiedz to tylko i wylacznie brachionus. Kiedys jak mialem mozliwosc probowalem to wykarmic larwy amphiprionow, ktore odczepily sie od skaly kilka min wczesniej. Bylo to jakies 2 lata temu, moj internet nie byl tak dostepny jak teraz...za kazdym razem z braku wiedzy wszystko ginelo w przeciagu 24h. Ostatnio skontaktowalem sie z jakas frma pokarmow zywych,ale nie pamietam nazwy, moge poszukac jak ktos chce, ktora to posiada w ofercie wlasnie zywy brachionus. Proba wychowania larw przy dostepnosci takiego pokarmu to juz przyjemnosc i profesjonalizm:) Jak dotad to wiem ,ze napewno uzyskuja narybek od mandarynow, babek(neonowych), apogonow, konikow(najlatwiej bo male sa na tyle duze by jesc swiezo wykluta artemie), amphipriony i jeszcze kilka innych. Moze niedlugo sam sprobuje ponownie:D

akwarystyka-magiczny azyl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłbym wdzięczny za nazwe tej firmy oferujacej zywy brachinous

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firma to "ichthyotrophic", a produkty dostepne sa normalnie w każdy czwartek na Giełdzie Ogrodniczej w Łodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to może zrobić taki mały klubik tych co nastawiają się na rozmnażanie rybek jako jeden z celów baniaka (ale niekomercyjnie tylko przyjemnościowo)

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie nastawiam (dla satysfakcji wylącznie) na apogony i blazenki, na dzien dobry mam baniak 50l i problem z jego oswietleniem( prosze o pomoc z oswietleniem w zakladece sprzęt) ten zbiornik bedzie Kwarantanną a potem mijscem "bytu" dla przyszlych maluszków. Drugi zbiornik okolo 80-100l zalezy ile bedzie miejsca po remoncie;) bedzie tym glównym. W ktorym beda dorosle rybuncje:) wiec powoli sie zabieram za przygotowanie sprzetu:) Cel jeden " Rozmnożyć coś morskiego" (tylko nie glony ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie to setka to mało na błazenki i apogony razem szczególnie kiedy chcesz je mnożyć bo łatwiej będzie chyba jak będą miały spokój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzialem dzisiaj na BBC koncowke programu o konikach morskich. To bylo cos niesamowitego!! Pokazali jak przychodza na swiat mlode, jak zaczynaja plywac, jak jedza!! Widok przepiekny!! Mysle ze warto probowac rozmnazac ryby w akwa. Satysfakcja gwarantowana:)

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od przeszło siedmiu miesięcy, co 8-10 dni mam wylęgi chrisypter ( cyanea). Próbowałem wszystkich znanych mi odżywek sztucznych w tym suszonego planktonu morskiego, podawałem brachionusy i inny plankton żywy i klapa. Młode przeżywały maksymalnie 4 dni. Zauważyłem przez lupę, że ich przewód pokarmowy wypełniał się treścią ( coś skubały z szyby). Mimo moich zabiegów ani jedna rybka nie przeżyła. Wydaje mi się, że zabrakło im jakiegoś specyficznego gatunku planktonu, który nie występuje w akwarium. Przykre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Młode chrisyptery trzymałem w dodatkowym akwa, połączonym ze zbiornikiem głównym. Próbowałem też klatki z bardzo gęstej siatki. Jedno i drugie nic nie dało. A przy okazji małe wyjaśnienie chrisyptery przechodzą okres larwalny wisząc u stropu rodzinnej jaskini. Kiedy wyczerpią zapasy pokarmowe wypływają całą ławicą przy świetle księżyca. W moim akwa 22.30. Miło by było dochować się stadka, ale jak na razie nie wychodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koncepcja i plan jaki miales byl dobry,ale niestety tak jak mowilem na poczatku..prawdziwy problem pojawia sie dopiero przy wykarmieniu, a kluczowe sa pierwsze dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Amerykanie mają jakiś sposób na wykarmienie, trzeba by bylo dookladniej sie wglebic, aquamedic chyba nie na darmo sprzedaje plancton light reactor i plancton light.

Mysle ze razem damy rade cos wychowac....

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mają. Farmy nad oceanem, gdzie naturalna woda morska dostarcza niezbędne plankteria do wykarmienia narybku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze tylko jedno wyjscie poprosic Przemka zeby zamówił pare tysiecy świezutkiej wody oceanicznej ;)

A moze Microplan cos da?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy próbowaliście kiedyś założyć akwarium -coś na kształt refugium przy głównym zbiorniku - z bardzo wolną wymianą wody ze zbiornikiem głównym, z żwirem na dnie i skałą? Wszystko dobrze oświetlone z bardzo słabym prądem wody? może w czymś takim pojawi się masa planktonu różnych rozmiarów? W moich zbiornikach gdy tylko nie było odpieniacza- roiło się od różnych drobnych organizmów- znacznie mniejszych od wylęgu artemii. Nie miałem tam ryb i dużej ilości filtratorów więc plankton utrzymywał się nie tylko w pierwszym etapie po dojrzewaniu ale i później...

Jeśli więc taki zbiornik dojrzeje i wychowa dużą populację robalków ... może wtedy do niego wpuścić skałkę z ikrą albo młody wylęg....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze dobry pomysł, nawrzucac glonow do baniaczka, troszke zywego piachu czy zwiru, troszke zywej skaly ( moze taką od razu z frachtu? duzo nowych organizmow ( oczywiscie te duze powyzucac i zostawic prawie gola skalke) I cos by sie uchowalo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I nie tępić glonów bo one są naturalnym plankton reaktorem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.