Skocz do zawartości
atrawa

Drobniutkie pęcherzyki powietrza - czy to normalne??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po odpaleniu światła dodatkowego (2x54W T5) daje się zauważyć w wodzie drobniutkie pęcherzyki powietrza, mam takie pytanie czy to nie zaszkodzi w przyszłości zwierzakom?? Przy oświetleniu 4x18W T8 tego nie widać. Dodam że są to bardzo malutkie drobinki powietrza dostające się do wody z wylotu rury doprowadzającej wode z sumpa. Może przyczyną jest odpieniacz?? Najważniejsze pytanie co ewentualnie z tym zrobić i czy nie jest szkodliwe.

Pozdrawiam

Artur.

PS.

Wesołych świąt

150x50x50, OR3500, OR2500,Marea3200 45kG LR, xenia, sacro, cladiella, euphylia, diadema, kraby x8, ?limaki x 10, nemo x 3 + ukwiał i żółtek :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak w morskim ale w slodkowodnym czasem jak zmienia sie oswietlenie na wydajniejsze to wszystkie rosliny i glony dostaja powera i szybciej fotosyntezuja. Sam tak mialem. Wymienialem wtedy dwu letnia swietlowe na sun-glo. Z roslin wydobywala sie strozka powietrza. A moze to faktycznie przez odpieniacz? Sprawdz czy nie rozszczelnil sie i czy rory sa dobrze podlaczone. Moze wystarczy go dobrze wyregulowac i dac gabke na wylot. Poproboj.

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że to przez odpieniacz, napisz ile litrów ma akwa i jaki masz odpieniacz?

Pozdr Olek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sushi
Marx :

babelki powietrza nie sa szkodliwe

powiedz to gabkom, wiekszym rozgwiazdom i innym filtratorom

Sushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sush dobrze powiedziane nic dodac nic ujac

ps a ty dalej pewnie na IC ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sushi
Marx :

Myth 14: Microbubbles are to be avoided.

http://reefkeeping.com/issues/2004-01/eb/index.htm

Eric Bornemann to chyba jest jakims autorytetem?

John Travolta tez ;))

ale te autorytety nie pomoga filtratorom w usunieciu pecherzykow powietrza z zapchanych jam ciala jak u gabek czy zachw.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy masz doswiadczenia praktyczne, lub gdzie o tym czytales?

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jestes pewien ze gabka padla z powodu pecherzyka powietrza, a nie z jakiejkolwiek innej przyczyny? Skad ta pewnosc?

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sushi
Marx :

Skad ta pewnosc?

wyznala mi to na seansie spirytystycznym specjalnie w tym celu zorganizowanym ;))

a powaznie to jestem pewien ze to przez pecherzyki.

stala przy wylocie pompy obiegowej ktora siala drobinami. zreszta widac bylo ze syfony od strony wylotu mialy nagromadzone pecherzyki. ta czesc gabki obumarla.

Sushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO wydaje mi się ze gąbki w naturze żyją na większych głębokościach pod nawisami itd. Gdzie bąbelki raczej nie docierają(chociaż przyznam, że gąbek w naturze nie widziałem, zresztą samej natury również :D) ale mam dwa przypadki ze swojego baniaka świadczące o nieszkodliwości bąbelków: 1 w sumpie koło odpienacza (bąbelków sporo z niego ucieka) pojawiła się i rośnie!! niebieska gąbka, 2 dostałem od kolego pomarańczową gąbkę ,nie miałem dla niej miejsca w baniaku i na chwilę ( juz 2 miesziace) wsadziłem do sumpa koło niebieskiej. Ma się bardzo dobrze nawet nabrała bardziej soczystego koloru. Mimo wszystko lepiej takich miejsc unikać IMO

Pozdrawiam Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdziwe gabki Babelkow nie lubia, period. Gabek nigdy z wody wyjmowac nie mozna. Powietrze dostaje sie do "komorek" gabki. Gabki nie sa w stanie tego powietrza pozbyc sie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mariusz, nikt tu nie pisze o wyjmowaniu gabek z wody tylko o babelkach w wodzie. To zasadnicza roznica.

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.