Skocz do zawartości
amatimarines

amphiprion ocellaris - jak to rozmożyc ???

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdy nie miałem z blazenkami do czynienia.:] Wiem że jest możliwe rozmniożenie tej rybki w domowym akwa.:] Ale jak to zrobić??? Jeżeli ktoś wie jak je rozmnożć, jak wygląda tarło, jak dobrać pare, itp. niech pisze. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to w skrócie. U znajomego kilkakrotnie złożyły ikrę, ale niestety pomimo usilnych starań rybek nie udało się nic wykluć. Pary się nie dobiera samemu. Błazenek to ryba o nieokreślonej płci. W stadzie największa dominująca przekształca się w samicę. Gdy np. coś jej się stanie następna w kolejności nabiera cech żeńskich. Z obserwacji : spokój, cisza w ustabilizowanym akwarium. W pobliżu ukwiału zawsze zaczynały oczyszczać kamień i bronić dostępu do niego tak jak do ukwiału. Następnie w nocy samica składała na nim ikrę i na zmianę pilnowały jej i wachlowały ogonami zapewniając przepływ wody. I na tym niestety zawsze się kończyło. Ikra zaczynała pleśnieć i ginąć. Więcej nie wiem, nie znam się, a w ogóle to idę sprzątać...

Pozdrawiam i powodzenia

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zajrzyj do książki "Akwarystyka morska" Autor: Werner Baumeister. Jest tam rozdzialik poświęcony rozmnażaniu błazenków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jestem nowym gosciem na tej stronie i juz mi sie spodoblo. Twoje pytanie jak najbardziej mi sie podoba, gdyz akwarystyka morska jest bardzo fajna ale czegos jej brakuje...a mianowicie swobodnego rozmnazania ryb. Mialem mozliwosc opieki oststnio nad malenkimi amphiprionami ocellaris: na skalce od najomego otrzymalem 4 dniowa ikre.. jak wiadomo okres czepnosci sie mlodych do skalki trwa okolo 7 dni, wiec pilnie czekalem obserwujac. Idealnie 7 dnia po zgaszeniu swiatla larwy sie odczepily i swobodnie plywaly po malutkim zbiorniczku..cos pieknego okolo 200 sztuk, bylem zachwycony. Jednak radosc przeszla nastepnego dnia rano kiedy ze wszystkich plywajacych klejnocikow ruszal sie tylko jeden... Gdzie lezy problem? Nie w dobraniu pary czy zlozenia ikry tylko od razu po wykluciu zapewnieniu odpowiedniego pokarmu. Niezbedny jest phytoplankton bez ktorego mozemy jedynie marzyc. Piekne wyzwanie, ktorego zapewne podalam gdy zapomne o ostatniej tragedii.

Michal Dochier

akwarystyka-magiczny azyl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fitoplankton, sadzac z naszego forum, to barszcz

wyzwaniem jest zooplankton np brachionus

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Barszcz...no moze i tak, ale to okolo 18:00 gdy zjedzie sie cala rodzina:-) Zostawmy potrawy w spokoju. Marx podejmowales sie kiedys utrzymania larw amphiprionow przy zyciu lub jeszcze lepiej do stadium narybku...? Nie chce krytykowac ale prosze o to samo. Jezeli bedziesz chcial podjac sie tego pieknego wyzwania zadzwon do mnie 0693-166-630 a na okreslony termin zdobede Ci i przytwierdzone larwy i mozesz sprobowac. W niedlugim czasie bede mial rowniez brachionus o ktorym wspomniales...(termin nie okreslony, niedlugo)

Zachecam i zycze wesolych swiat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na razie dopiero startuje morskie - i nic nie krytykowalem...

i takze nie jestem pewien co do tego czy fitoplankton to taka banalna sprawa - niemniej tak wlasnie wynika z watku o fitoplanktonie

A jak bedziesz mial brachoinus to moze ci sie uda?

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodowanie planktonu to naprawde nic trudnego, ale odchowanie narybku Amphirion'ow to wyzsza szkola jazdy, wymaga sporego nakladu pracy, wiedzy i systematycznosci akwarysty. Najwiekszym problemem jest wlasnie wykarmienie narybku, wiec jezeli ktos ma zamiar pobawic sie w rozmnazanie, powinien najpierw zalozyc dosyc spora i wydajna chodowle fito i zooplanktonu. Swiezo wykluty narybek (okolo 300 sztuk) potrzebuje dziennie okolo 6 litrow zooplanktonu(Brachionus) Narybek musi otrzymac pokarm najpozniej cztery-piec godzin po wykluciu, na pierwszy raz podaje sie mieszanke fito i zooplanktonu, pozniej wystarczy tylko zooplankton. Po 9-10 dniach mozna zaczac podawac swiezo wykluta artemie i rozdrobniony na pyl suchy pokarm (Sera Micro)

"===""never change a winning team""!==="

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie zgadzam sie z kolega Boleslawskim. Probowales tego wyzwania? Napisz jakie ryby hodujesz..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, niestety mieszkam w bloku i nie mam miejsca na taka chodowle. Oprocz dodatkowego akwarium dla narybku -okolo 100 l, potrzeba jeszcze minimum trzech zbiornikow po okolo 80 l na fitoplankton i Brachionusa.

Mam natomiast znajomego ktory mieszka we wlasnym domu i tam w piwnicy urzadzil chodowle. Obecnie rozmnaza Amphirion ocellaris, A. ocellaris czarny, A.percula, A. clarkii, A. polymnus, A. frenatus, Premnas biaculeatus

"===""never change a winning team""!==="

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mi sie podoba, nie myslalem ze w naszym kraju sa tacy specjalisci. Czy bylaby mozliwosc przeslania jakich kolwiek fotek z hodowli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.