Skocz do zawartości
taszyn

Tło akwarium i zabezpieczenie dna

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Waszym poradom mam już zamówione akwarium i całe orurowanie PCV. W chwili obecnej czekam na dostawę ;).

Kolejnym etapem będzie instalacja akwarium, montaż PCV i obudowanie metalowego stelażu, ale tutaj nie mam wątpliwości.

Nie do końca jestem natomiast przekonany co do tła i zabezpieczenia dna.

Tło chciałem wykonać z niebieskiego lub czarnego PCV (oczywiście nie kolor chcę omawiać ;)). Pytanie, czy lepiej wkleić PCV do środka akwarium, czy na zewnątrz?

Za wklejeniem do środka przemawia łatwość wykonania, oklejenie także komina. Przeciw, że pomiędzy szybą a PCV mogą powstać jakieś nieprzyjemne strefy beztlenowe, gdzie będą rozwijały się różne paskudztwa. No ale może kto kwestia dokładności (szczelności) wklejenia. Dodatkowo PCV w środku będzie zapewne trudniejsze w czyszczeniu niż szyba akwarium.

Wklejenie na zewnątrz daje ładny efekt lustra, optycznie powiększając akwarium. Łatwiej też czyścić tylną szybę akwarium, która w takim przypadku pozostanie szklana. W przypadku wklejenie na zewnątrz trzeba bardzo dokładnie przykleić PCV do szyby, tak by od góry nie porobiły się zacieki, które będą praktycznie niemożliwe do usunięcia. To może stanowić jakąś trudność.

Moja kolejna wątpliwość dotyczy zabezpieczenia dna akwarium. Chcę je wyłożyć żywym piaskiem, na którym będę układał skałę. Opcje jakie widzę to: nie zabezpieczać wcale, zabezpieczyć jakimiś kratkami, zabezpieczyć PCV.

Jakie są Wasze doświadczenia w powyższych kwestiach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tło możesz zrobić z okleiny w kolorze takim jaki będzi Ci odpowiadał na zewnątrz akwarium kleić na wodę lub płyn do naczyń jeżeli chodzi o podkładanie czegoś pod skały( kratka) daj sobie spokój zawsze będzie się gromadzić syfek .;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tło przykleiłam na zewnątrz. Klejem kropelką tylko w tych miejscach gdzie są klejone szyby akwarium wiec miejsca klejenia nie widać. Nie odstaje,trzyma się super i tylną szybę da się od środka wyczyścić.

Pod skałę wsypałam worek żywego piachu ale po pierwsze i tak cyrkulacja w wielu miejscach mi ten piach wywiała a po drugie piach po dojrzewaniu wygląda fatalnie.

pozdrawiam

Aśka

Start 4.06.2009

270l+100l sump,

OR 3500 AM,

turboflotor 1000 AM,

2 x Koralia 3 + Wavemaker,

dolewka AM,

Lajon 120,

LED-y 7*17 W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
smoki :

Tło przykleiłam na zewnątrz. Klejem kropelką tylko w tych miejscach gdzie są klejone szyby akwarium wiec miejsca klejenia nie widać. Nie odstaje,trzyma się super i tylną szybę da się od środka wyczyścić.

Pod skałę wsypałam worek żywego piachu ale po pierwsze i tak cyrkulacja w wielu miejscach mi ten piach wywiała a po drugie piach po dojrzewaniu wygląda fatalnie.

A nie uszczelniałaś połączenia pomiędzy szybą a tłem od góry? Boję się, że jak tam chlapnie słona woda, to po odparowaniu wody zostaną piękne solne zacieki ;). Planuję to ew. uszczelnić silikonem.

Czyli skały leżą u Ciebie bezpośrednio na szybie dna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po doswiadczeniach z czarnym pcv i pieknymi zaciekami pomiedzy nim a szyba w nowym akwa przykleilem zwykla folie samoprzylepna, klejona 'na wode ro', nastepnie jak juz przeschlo, poucinalem przy krawedziach 4-5 mm i zabezpieczylem je silikonem, tlo idealnie czarne, brak zaciekow.

pod skala nic nie mam bo po co, syf by sie tylko tam gromadzil, natomiast jako dno akwarium mam grubsza szybe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość musashimm

Ja użyłem dwustronnej taśmy klejącej

tmb_tlo.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
taszyn :
smoki :

A nie uszczelniałaś połączenia pomiędzy szybą a tłem od góry? Boję się, że jak tam chlapnie słona woda, to po odparowaniu wody zostaną piękne solne zacieki ;). Planuję to ew. uszczelnić silikonem.

Czyli skały leżą u Ciebie bezpośrednio na szybie dna?

Nie uszczelniałam i zacieków nie mam a ponieważ jest na prawdę bardzo lekko przyklejone tą kropelką to jak się pojawią zdejmę i wyczyszczę.

Skała częściowo leży na dnie a częściowo na piachu zależy gdzie pompy piach wywiały a gdzie nie.

pozdrawiam

Aśka

Start 4.06.2009

270l+100l sump,

OR 3500 AM,

turboflotor 1000 AM,

2 x Koralia 3 + Wavemaker,

dolewka AM,

Lajon 120,

LED-y 7*17 W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.