Skocz do zawartości
taszyn

Podstawowy oprzęt do 450l - opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

powoli robię listę "grubszych" zakupów do mojego kawałka rafy. Obecnie wygląda to tak:

Akwarium 150x50x60h - 450l (zamówione, czekam na dostawę)

Sump 70x43x35h - 108l (zamówione, czekam na dostawę)

PVC VDL (zamówione, czekam na dostawę)

Aquamedic OR3500 jako obiegowa (mam z poprzedniego akwarium)

AquaMedic Turboflotor Blue 1000

AquaMedic SP 3000 Niveaumat

AquaMedic KS 1000

Tunze Nanostream 6045 (x2)

Lajon 120 z elektrodą (mam z poprzedniego akwarium)

Termoregulator Aquael Thermostab TS-500

Oświetlenie DIY 6x80W T5 + nocne LED

AquaMedic Bactoballs 15l

Żywy piasek 40kg ReefShop.pl

Zywa skała 50kg ReefShop.pl

AquaMedic Reef Salt 25kg

To jest to, z czym chciałbym wystartować zbiornik. Jestem bardzo ciekaw Waszych opinii, ew. propozycji zmian.

Z góry dzięki za komentarze! Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ufałbym aż tak AquaMedic'owi:) Jeśli chodzi o odpieniacz to lepiej zainwestuj w Delteca np apf600

225l+54l Sump.

Odpieniacz: Mini Bubble King 160(DIY)

Światło: 150W HQI+2x39w t5.

Automatyczna dolewka Aqua-Trend.

Cyrkulacja: Tunze 6045+Nanoprop 5000.

Obieg: NJ2300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mojim zdaniem troszke przymała cyrkulacja 9000 na 450 litrów to zamało, według ogólnie przyjętego przelicznika (litraż akwa razy 40) powinno być około 18000 l/h nawet zaniżając do 12-5tys. to itak mało, ale to tylko moje prywatne zdanie może ktoś je poprze może się ze mną niezgodzi.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam w akwa 250l 15,5tysl/h i nie moge powiedziec ze to jakos strasznie duzo,wiec napewno to co planujesz jest duzo za malo.I na diabła te biobale,zakladasz fabryke no3?

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpieniacz da rade jak dolozysz to: http://www.algaescrubber.net/forums/

KS1000 sobie odpusc i kup pompe dozujaca do ballinga, backtoballe tez nie sa konieczne

Peniek nie wiem co Ty masz za pompy, ale to juz nie pierwszy post, gdzie psizesz ze 15 tysiecy litrow to za malo. ja mam 2 pompy JVP ktore daja po 5000 litrow kazda, i jedna z nich na stale mieszka w wiadrze na podmiany, bo w moich 250 litrach NIE DA SIE USTAWIĆ 2 pomp JVP 5000 tak aby nie zwiewalo piachu i tak aby gdzies bylo mozliwe posadzenie euphylli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KIDULT :

odpieniacz da rade jak dolozysz to: http://www.algaescrubber.net/forums/

KS1000 sobie odpusc i kup pompe dozujaca do ballinga, backtoballe tez nie sa konieczne

Peniek nie wiem co Ty masz za pompy, ale to juz nie pierwszy post, gdzie psizesz ze 15 tysiecy litrow to za malo. ja mam 2 pompy JVP ktore daja po 5000 litrow kazda, i jedna z nich na stale mieszka w wiadrze na podmiany, bo w moich 250 litrach NIE DA SIE USTAWIĆ 2 pomp JVP 5000 tak aby nie zwiewalo piachu i tak aby gdzies bylo mozliwe posadzenie euphylli

To ciekawe z tymi pompami co piszesz, ja w akwa 80L szczepkowym miałem 4,5 tyś/h i było git. Wg mnie da się tak ustawić 2 pompy 5000 nawet w akwa 150L.

Co do odpieniacza to wszystko zależy od obsady rybnej i koralowej, ten odpieniacz może być nawet za mocny jak nie chcesz mieć wielu ryb, przy większej obsadzie czy dużej ilości korali wymagających dokarmiania będzie za słaby.

Pozdrawiam

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Guliwer777 nie wiem, nie wiem :-) Jak jvp-202a wrzucilem do baniaka 120 litrow na probe, w ktorym bylo ok 80 litrow wody to mialem zalany salon :-) dwa razy ;) nie bylo szans na utrzymane wody w zbiorniku po wlaczeniu pompy. No chyba, ze tylko ta moja to taki szatan ;p

pozdrawiam

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, czyli reasumując powinienem trochę dołożyć cyrkulacji.

A czemu biobale są niepotrzebne? Chciałem je umieścić w kominie. Nie stosujecie takiego rozwiązania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biobali nikt nieużywa...z mi znanych

chodi miałeś 12000 obrot na 120 litrów:D, to nawet przy przkłamaniu chińskich produkcji duzo za dużo tam dałeś, a Guliwerowi chodziło prawdopodobnie nie oto co by 1 mega pompe dać tylko kilka o średniej mocy wtedy cyrkulacja jest duża a pompy wzajemnie na siebie "działają"

pozdrawiam:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ks 1000 tez Ci nie bedzie potrzebny.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zalezy co kto lubi, ja w 800 l. uzywam reaktora i miksera a nie ballinga i jestem zadowolony

250L Korali 7, oświetlenie 6x39W, Profilux II Plus EX, 450L jeden samp na oba zbiorniki 160 l. obiegowa OR3500, cyrkulacja 1 x koralia 7(10500 L.) i Tunze 6105 (13000 L.), oświetlenie 7x80 W. ATI ściemnialne, mikser AM 500, reaktor butlą sterowany profiluxem, Odpieniacz Reef Octopus 5000

200 L. +

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega Taszyn reaktora nie uwzglednil w liscie sprzetu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.