Skocz do zawartości
guliwer777

Giesemann - MEGACHROME coral 250W 14.500K

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Używał ktoś tych żarników lub ma je obecnie ? Jak je oceniacie ?

Pozdrawiam

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepsze jakie dotychczas używałem. Korale pieknie sie wybarwiły już po miesiącu używania. Wczesniej mialem BLV które uważam za strate pieniędzy. Miałem również Arcadia i są na tym samym poziomie co giesmann tyle że droższe więc po co przepłacać :) pozdrowionka

akwarium 150x50x50,

Sump 120x40x40

Oświetlenie : Aqua Medic 2x150W HQI + 2x54 T5

Cyrkulacja : Tunze

Obieg : Tunze 1073.040

Sterowanie : Profilux II

Reaktor wapnia : Deltec FP509

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz świecę takimi żarnikami tylko że 2*150 W. Fotki baniaka są tutaj:

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191

Dają żółty kolor, korale bardzo dobrze się czują lepiej niż pod BLV które miałem wcześniej.

Następne będę testował też Giesemanna tylko z niebieskim kolorkiem :)

450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja;

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zupełnie inne zdanie o zarnikach BLV .

Przetestowałem prawie wszystkie żarniki jakie były na rynku dostepne.

Najładniejsze kolory SPS ów mialem własnie na tych żarnikach , konkretnie na 20kk Nepturion.

Tak wyglądały korale wybarwione pod tymi zarnikami :

877-_mg_4984.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrzeju miałes 20K ale jakiej mocy 150W,250W.400W

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam obecnie właśnie BLV Nepturion 20kk, barwa światła mi się podoba ale korale niemal stanęły, szczególnie acropory dlatego zastanawiam się nad cieplejszym żarnikiem. Reefluxy 12K u mnie na elektronicznych statecznikach IceCap są troszeczkę za żółte, dlatego myślę o tych Megachromach ale też nie wiem jak będzie świecił na elektronicznych.

Pozdrawiam

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
andrniew :

Ja mam zupełnie inne zdanie o zarnikach BLV .

Przetestowałem prawie wszystkie żarniki jakie były na rynku dostepne.

Najładniejsze kolory SPS ów mialem własnie na tych żarnikach , konkretnie na 20kk Nepturion.

witam

Andrzeju ale w temacie jest geismann MEGAHROME 14k więc uważam że porównywanie ich do barwy 20k mija sie z celem. BLV 14k uważam nadal za kiche bo korale nie chca sie wybarwiac tak jak pod lepszymi żarnikami. Wiadomo ze moc tez ma znaczenie.

akwarium 150x50x50,

Sump 120x40x40

Oświetlenie : Aqua Medic 2x150W HQI + 2x54 T5

Cyrkulacja : Tunze

Obieg : Tunze 1073.040

Sterowanie : Profilux II

Reaktor wapnia : Deltec FP509

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
R@F@L :

Andrzeju miałes 20K ale jakiej mocy 150W,250W.400W

BLV 20kk 250W E40 ( 6tyś godzin trwałość co nie jest bez znaczenia !! )

Żarników Giesemann 14 kk na żywo nie widziałem , więc trudno powiedziec o ile są ciemniejsze ok 12kk , bo te miałem to barwa swiatła była za zółta jak dla mnie.

Gruga sprawa to oczywiscie stateczniki , na każdym będzie inna barwa.

U Ciebie Maćku Reeflux 12kk są zbyt żółte na IceCap-ach , a u mnie swieciły bardzo niebiesko na aquaconnect , prawie jak BLV 20 kk.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dziś wymieniłem żarniki 250W z BLV Nepturion 20000K na Giesmann 14500K.

Żarniki są mniej niebieskie ale nie są żółte. Jak bym miał do czegoś porównywać to barwa jest podobna do T5 Korallen-Zucht - Coral Light New Generation, przynajmniej tak to widzi moje oko :)

W zbiorniku jest nieporównywalnie jaśniej a co najważniejsze nie jest żółto. Mam stateczniki elektroniczne IceCap więc nie wiem jak by świeciły na magnetycznych. Z moich obserwacji wynika, że na stateczniku elektronicznym żarniki świecą jaśniej i często "cieplej", sprawdzałem to na AM 16kk, Reeflux 12kk i BLV Nepturion 20kk.

Po 12 miesiącach świecenia barwa BLV najbardziej się rozjechała z tym, że jeden żarnik trzymał się niemal bez zmian może trochę zbladł, natomiast drugi zmienił się bardziej (zauważalny był zielony ciężko to opisać).

Trochę lepiej trzymały się Reefluxy natomiast najlepiej odziwo AM (AM generalnie nie polecam kiepska barwa).

Giesmanny świeciły dziś dość krótko, coś więcej będę mógł powiedzieć za tydzień jak żarniki osiągną ostateczną barwę.

Wiadomo jedne korale wyglądają teraz gorzej inne lepiej, zobaczymy za kilka miesięcy :)

Pozdrawiam:)

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Minęło trochę czasu i korale się pozmieniały. Najbardziej to widać po montiporze i po acroporach. Próbowałem zrobić zdjęcia, efekty marne ale widać o co chodzi.

Ta monti pod BLV była prawie brązowa teraz wygląda mniej więcej tak:

1770-monti%20super.jpg

Zjaśniały i wybarwiły się również acropory ale tu ze zdjęciami jeszcze gorzej :)

1770-acro2.jpg

Pozdrawiam

600L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.