Skocz do zawartości
Tom

Maly bilans

Rekomendowane odpowiedzi

okej, od zalania i wlozenia skaly minal miesiac, dzis zmierzylem (pierwszy raz :D ) wode. oto rezultaty

KH - 10

PH - 8.0

Cu - 0

02 - 6

NH4 - tu mam problem, skala barw siega od ciemnozoltego (0) do ciemnozielonego (roznaco), kolor mojej probki ale jest ciagle JASNOzolty, robilem go juz z 4 razy i za kazdym razem wychodzi to samo, nie wiem czy to znaczy "mniej niz zero" czy cos robie zle

NO2 - 0

NO3 - miedzy 1 - 5

PO4 - 0.25

Ca - 460

Mg - 1240

moje pytanie do Rady Jedi czy proces nitryfikacji juz sie zakonczyl w moim zbiorniku, czy mam oczekiwac jeszcze jakis niespodzianek ?

i inne pytanie - algi - myslalem ze cholerstwa powinny pojawiac sie mniej wiecej po kolei, najpierw brazowy nalot, potem cyano, potem zielone. u mnie cholery wylazly prawie jednoczesnie i jakos powoli sie cofaja. jest to normalne? moge juz na tym etapie sobie pomoc wpuszczajac do zbiornbika jakis algozercow ?

userbar548926yr3.gif ______________________________________________________

rekinekoh4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro glony jeszcze nie zeszły to znaczy że proces azotowy jeszcze się nie zakończył. Odczekaj jeszcze z tydzień i zasadź jakieś glony wyższe.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działa reaktor bądź mixer?, wapno i kh bardzo dobre

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

glonow wyzszych wolalbym uniknac jakos ... jakos mi osobiscie do rafowego nie pasuja, ale zobacze za tydzien, dwa, jak te paskudy nie zejda to posadze te wyzsze. na razie na skalach mam juz kupe babelkow tlenu co zdaje sie znaczy ze woda sie juz nasycila i przynajmniej te brazowe paskudy zaczna sie porzadnie cofac (nadzieja ...)

na razie nic nie chodzi, do kupna reaktora sie przymierzam powoli ale welke ma w ofercie tylko sprzet za 260 euro, troche mi to drogo, musze sie rozejzec za tanszym bo o zrobieniu samemu to na razie nie mam co marzyc :)(jakies namiary mile widziane). a wapno dobre bo woda byla z zbiornika chodzacego w sklepie i na razie nie mam w zbiorniku nic co by te wapno z wody w wielkiej ilosciwyciagalo. Skaly specjalnie nawet nie czyscilem, tak raczej z grubsza ale jest w sumie dobrze oplukiwana wiec woda smierdziala tylko przez jakies 4 - 5 dni :)

poradzi mi ktos cos na ten cholerny test NH4 ? czy ten dziwny kolor ktory mi wyszedl to norma ?

rekinekoh4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze dużo masz tych testów

jeśli narazie nic nie masz (i pewnie przez jakiś czas nie bedziesz miał) to po co reaktor ?? nie starczy kalkwasser ??

-- akwa 160L, Biostar Flotor, RO+DI, 6x24W T5, cyrkulacja 2000l/h, sól KENT Marine, LR 25kg Ophiolepis superba, 3x?limak, 9xpustelnik, Z.velifierum, 2xA.occelaris, E.bicolor, A.typicus, Xenia, Rhodactis indosinensis, Lobophyton, Clavularia,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już od jakiegoś czasu NO2 masz =0 i NO3 1-5 to znaczy że NH3 nie ma (no chyba ze jakaś katastrofa była i ci coś zdechło)

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie zdechlo. nie ma co zdechnac :) no chyba ze jakis krabik ale te zwierzaki to sie raczej rozmnazaja niz zdychaja. do kalkreaktora sie POWOLI przymierzam bo w koncu cos tam jednak wpuszcze i bedzie potrzebny. ale nie usmiecha mi sie 260 euro wybulic za kawalek pvc z doczepiona pompka dlatego rozgladam sie za czyms tanszym. Co do testow to podejzewalem ze NO4 mam juz na zero, ale jak pisalem wczesniej, kolor testu byl sporo jasniejszy od najjasniejszego odcienia na arkuszu, dlatego myslalem ze cos pochrzanilem przy zakraplaniu, ale robilem go 4 razy pod rzad i zawsze wychodzil ten sam kolor wiec chyba faktycznie mam tego NO4 "mniej niz zero"

rekinekoh4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalkreaktor będzie ci dopiero wtedy potrzebny jak już nie wystarczy ci uzupełnianie wapna przez kalkwasser - co polecam zamiast odparowanej wody.

Nie wiem jak duże akwa masz ale u mnie w 112L, 5L baniak z kalkwasser wystarcza na ponad tydzień i dodaje ko pompka dozująca podłączona do czujnika poziomu wody - więc mam załatwione 2 pieczenie na jednym ogniu - uzupełnianie odparowanej wody i wapno (oraz kalkwasser wytrąca fosforany)

Pompka z czujniekiem to AquaMedic Niveaumat - ok 300zeta.

Poziom wapna mam ok 500-520mg/l - trochę za wysoki jak dla miękkich ale rozkłądają się ładnie więc nic im nie jest,a glony wapienne rosną jak głupie.

Kalkreaktor i kalkmixer będzie potrzebny jak poziom wapna uzupełniany przez podmiany kalkwasser nie będzie wystarczający. Ale wtedy to już najlpiej cały system z ph controlerem i CO2 - droga impreza.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogladalem sobie ten Twoj Niveaumat - niezly patent, szukam go wlasnie u mnie na miejscu. u mnie mimo szyby wyparowuje okolo poltoralitra dziennie (akwarium 250 litrow z pokrywa i dodatkowo przykryte szybami z gory). Co mnie intersuje - nie masz zadnych negatywnych nastepstw szybkiego lania kalkwasser do wody ? bo z tego co wiem to powinno sie ja jak najwolniej (kropelkowo) dodawac i to najlepiej w poblizu jakiejs pompy.

rekinekoh4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smk, nie wiem co ty myślisz ale same odmiany wody nową solanką osłabiają poziom wapna jeśli nie dozuje go, tak więc te wapno długo samo nie wytrzyma.

Wildtom- ja mam reaktor AM kalkreaktor 400 jest do akwa 400l i kosztuje około 400zł, wiec na pewno jest jakąś alternatywą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
TAKIE cus ??? w opisie pisze "hermetycznie zamkniety" - nie znaczy to mam nadzieje ze to jednorazowa zabawka i ze mozna nowego grysu nasypac ? miales do niego pompe czy musiales dokupic ? jak sie sprawuje to cudo? ja go juz kilka razy widzialem na stronkach internetowych ale w porownaniu do np. produktow Swirleja wygladal strasznie prymitywnie jakos

rekinekoh4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.