Skocz do zawartości
ozim

Ocellaris walka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od dłuższego czasu miałem jednego blazenka. Ostatnio po zakupie większego ukwiała postanowiłem dorzucić coś do baniaka.

Trzy nowe blazny trafiły w nocy do aqwa. Od rana trwa walka chyba o ukwiał. Czy rybki mogą się powybijać, czy mam je jakoś rozdzielić, czy może ustala jakąś hierarchie i obejdzie się bez ofiar.

pozdro

ozim

450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja;

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz teraz 3 sztuki, to ( tak było u mnie) będą się biły nonstop. Dwie najsilniejsze stworzą parę, a słabeusz zostanie odrzucony. Jeżeli nie będzie wpływał parce w ich rejon, nic mu nie grozi.

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wszystkie pochodziły by z tej samej hodowli to problemu by nie było

a tak to musisz dożucić jakis koral żeby mogły się podzielic

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby jeszcze utrudnić sprawę stary ocellaris ma ok 4-5 cm. Takiej też wielkości rybki zamówiłem.

W przesyłce przyszły rybki o połowę mniejsze z jednej hodowli. Tak więc mam jedną dużą i trzy małe z jednej hodowli.

Walkę między sobą zaczęły właśnie młode. Pytanie czy może dojść do jakiegoś "śmiertelnego pobicia".

Pozdro

450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie jesli masz jedna rybe 4-5cm pozostale polowe mniejsze ktore byly wczesniej w fermie, albo po prostu w sklepie w jednym zbiorniku to sytuacja moze sie wyprostowac.

moim zdaniem po prostu te trzy mlode znalazly sie w nowym srodowisku, widza dominujaca samice,maja ukwial (a pewnie w sklepie zyly bez niego bo tak najczesciej jest) i zaczynaja sie ustawiac w wyscigu do zajecia pozycji samca. jesli tylko ukwial jest wystarczajaco duzy to moze powstac fajna kolonia. gorzej jesli sie okaze, ze z tych kupionych mimo malego rozmiaru trafily sie ryby dojrzale plciowo - wtedy beda sie tłuc do upadlego. ja kupilem dwa blazenki kiedys, wielkosc 1,5 - 2 cm - na poczatku tez sie zaczely tluc i wygladalo , ze wlasciwie na tym spedzaja czas, jak by sie szukaly w ukwiale, aby cos tam sobie powiedziec. potem jeden zaczal sie ustawiac bokiem do tego wiekszego i potem ssytuacja sie unormowala. w tej chwili, po dwoch latach to zgodna para i srednio co 3 tygodnie skladaja ikre po ukwialem.

zasada jest taka, ze na jednym terytorium moze byc jedna samica i to w tej chwili chce czy nie chce jest ta najwieksza ryba. dopoki ona zyje zaden z pozostalych nie stanie sie samica, a jak wpuscisz jakas inna z zewnatrz to wtedy dopiero bedzie wojna - no chyba, ze masz bardzo duzy zbiiornik i dwa duze ukwialy w ktorych moga powstac dwie neizalezne kolonie blazenkow. z pozostalych ryb jedna najsilniejsza stanie sie samcem ktory bedzie partnerem samicy i jednoczesnie pierwszym w kolejce do tego zeby ja zastapic. pozostale powinny zostac niedojrzale plciowo i zatrzymac sie w rozwoju z masa ciala okolo 20% mniejsza niz dojrzaly samiec. jak samica zginie, samiec ja zastapi , a najsilniejsza z niedojrzalych ryb szybko stanie sie samcem i zwiekszy mase ciala. gdzies wyczytalem, ze w ukwiale zyje samiec, samica i do czterech mniejszych rybek, ale moja wlasna obserwacja w naturze nie potwierdzila tego bo widzialem kilka kolonii , gdzie w duzych (no bardzo duzych) ukwialach zyly kolonie nawet kilkunastu blazenkow. chociaz kto wie, moze to zalezy od konkretnego gatunku. czasami mozna znalezc w necie informacje, ze niektore gatunki moga zmieniac plec w obie strony zaleznie od potrzeby, ale nie wiem czy to jest potwierdzone.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ukwiał jest duży myślę że zmieściłby jeszcze z trzy takie małe ocellarisy. Zobaczymy jak jutro sytuacja będzie wyglądała.

Mam nadzieję Kaziko że trafiły się niedojrzałe osobniki i może będzie z tego jakaś mała kolonia błaznów. Na razie będę obserwował pole walki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.