Skocz do zawartości
mariusz621

Nowa Metoda ZEOvit- moje akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystkim rozgorączkowanym zeovitem polecam lekturę książki "Ultimate Marine Aquariums" Michael S.Paletta.Portret 50 zbiorników ze szczegółami technicznymi , niesamowite korale i ani słow o zevicie.Kluczem do uzyskania zdrowych i pięknie wybarwionych koralowców są:1W a najlepiej 2W /moc żródła światą /na litr,silny poziom tyrbulencji wody/wiarygodne pompy przerzucające 10 x i więcej na godzinę objętość wody w zbiorniku i ogólnie uznane za odpowiednie parametry wody z uwzględnieniem fosforanów.Dróg do uzyskania takich warunków jest wiele i każdy akwarysta musi znależć swą włąsną.Na koniec pytanie dla spostrzegawczych-na stronie głównej www.korallen-zucht.de pokazano zmieniającą kolor w ciągu kilku tygodni akroporę ,ale w lewym górnym rogu jest małą,bura pocillopora i taka sama bura pozostaje po zakończeniu transformacji przez akroporę/sam mam znacznie bardziej kolorową/.Czy metoda z zeovitem działa jakoś wybiórczo na korale?

dwa metry kwadratowe dna morskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witaj Adam

Tym sie nie ma co sugerowac , cien mogl pasc roznie to moglo byc , no nie wiem , po zatym ona jest mala i mloda co jej tam jeszcze do kolorkow zreszta u najlepszych akwarystow sie zdaza ze korale schodza wiec moze poprostu jakas zapyziala (tyle co on tego rozmnaza moze sie szczepka nie przyjela) fakt jest ze ja widzialem zbiornik przed metoda ZeoVit u tego goscia u nas i teraz to widze roznice nieporownywalna, co ciekawsze jego baniak jest tez na tej stronce ktora podal Mariusz .

Takze takie niepotrzebne tam sugestie to wiesz ..

pozdr..

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech mi ktos wkoncu wyjasni jak sie wkleja te pieprzone zdjecia to wam pokaze moje acropory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zreszta swirlej widziales i co zadna wodka system itp tylko zoladkowa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze byc i samogonka , ja nie daje zadnej wody :D:)

Po za tym spokojnie , relax chlopie , relax (kociamber:D), jeszcze wkleisz to "pieprzone" zdjecie :D hyhyhyh

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak ale jak moze mi to wytlumaczycie co bo prosty chlopak jestem powinienem miec ikone wklej i juz :)769-1.jpg

769-2.jpg

769-3.jpg

769-4.jpg

769-5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rs4 gratulacje zajebombastyczny zbiornik...

Napisz o nim cosik więcej bo póki co to wiem że masz HQI:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

847-769-1.jpg

Do niebieskiego kolorku tam jeszcez daleko a i inen korale maja inne kolory niz baniaki na zeovit`cie .

To trzeba zobaczyc na wlasne oczy , zeby sie do tego systemu przekonac.

Noy , ale ogolnei baniak bardzo , bardzo ladny (omawiamy Zeovit)

pozdr..

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wracając do zeowitu . widziałem kilka zbiorników naocznie ,,pędzonych' na zeovicie robią naprawde niesamowite wrażenie . biale jest biale -niebieskie jest niebieskie itd. Adam w jakich latach książka była pisana ? co do tych W/L to nie do wszystkich twardzieli . pare osób było umnie i widziało pewne korale i co znimi robie/znaczy się gdzie je wsadziłem/. Swirlej2 powinieneś zaznaczyć całość.przy zeovicie ta akropora / którą zaznaczyłeś/ w tym ciemnym miejscu była by biala a końcówki jasno-niebieskie.

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Książka jest wydana w 2003 roku.Kupuiłem ją u Waldka Osmałka z Włocławka.Firma Bulldog

dwa metry kwadratowe dna morskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydana w 2003 OK ,ale w jakich latach autor ją pisał. moze dlatego nie dał zmianki na temat zeovitu. powiem ci tyle też mama pewne obawy co do tej metody ,ale.. . takie litraze się naprawde ciężko i długo wyciąga z załamania, też wiem coś otym .

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok acropora miala 2 cm jak ja zabralem czarkowi zoofokus bo lezala gdzies komus kawalek sie oblamal byla brazowa i posadzilem ja od niechcenia przyrost 2 mc i uwierz mi jest niebieska jak aktynika mam slabe swiatlo teraz bym powiesil 3 x 400w :) nie bede tu opisywal mojego baniaka zrobie nowy post ale w skrocie 700l cala kolekcja kenta reakto + mixer wklad knoop hqi 3x150 + 4 t5 odpieniacz niestety am tf 1000 reszte pozniej

769-6.jpg

769-7.jpg

769-8.jpg

769-9.jpg co to moze ktos wie ?

769-10.jpg ide karmic bo wolaja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wspanialy Zboirnik RS4,

Wspomnialem wczesniej, ze kazda metoda mozna uzyska dobre wyniki. Mie ma tutaj dyskusji. Nie chce tez pisac czy zeovit jest lepszy czy nie. Jest on kolejna metoda uzyskania dobrych rezultatow.

Co mi sie naprawde podoba w tej metodzie to fact, ze dobre wyniki mozna uzyska w miare szybko.

Moj zbiornik jest dopiero we wstepnej fazie. Dodalem zeovit w Styczniu. Mialem troche problemow z filtrem RO. Wymienialem pre-filter, aktywny wegiel( wklad) niepoprawnie, co skonczylo sie utrata aktywnsci membrany. Zauwazylem o po 2 ygodniach ( 2 wymiany wody 20%, 120l ro wody dostarczanej podczas parowania)dodawania wody z 50 no3. Moje no3 wynosi ponad 10. Na prawdziwe efekty bede musial troche poczekac.

Z tymi odpieniaczami to tez do konca nie jest prawda. Ktorykolwiek dobry odpieniacz wystarczy. Z moim to troszke przesada. 8)

Zmiany wody polecane jest 10% tygodniowo. Jesli przeczytales link z Alexandra akwarium- robi on tylko 5%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tdew :

Przejrzyj TOTM na reefcentral pelne kolorowych spsow i sprawdz ile z nich jest utrzymywanych na tej metodzie. Fakt ze zeovit to swojego rodzaju droga na skroty, gdzie dobry efekt mozna osiagnac szybciej. Tyle ze podobne efekty, przyznam ze przy wiekszym nakladzie czasu mozna osiagnac bez niej, w koncu robili to ludzie od lat i robia nadal. Jesli ktos ma ustabilizowany zbiornik z dobrze wybarwionymi koralami nie widze takiej potrzeby. Jesli ktos nie utrzymuje odpowiednich parametrow wody bez tej metody niech sie za nia lapie.

Prawda jest ,ze jesli ktos nie utrzymuje odpowiednich parametrow to nie utrzyma dobrych wynikow w zadnej metodzie.:wink

Zeovit dla leniwych akwarystow:yes Znacznie wiekszy naklad praCy wymagany jest aby uzyskac podobne wyniki.

Pamietajmy, ze to jes hobby. Kazdy wybiera co lubi. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cholera jak dalej tak bedziecie pokazywac fotki swoich baniakow to niedlugo sam bede musial zazyc ten ZEOvit bo po takich fotkach poglebia mi sie choroba :):):D:D:D

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czym sie podniecacie normalnie wygladaja jak u mnie dobry aparat maja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

metoda ZEOvit wygląda na bardzo ciekawą ale konieczność kilkukrotnego potrząsania wkładem- opłukiwania wyklucza stosowanie jej gdy nie bywa się w domu codziennie .Ja wymiękam niestety.:)

Nareszcie przesiadka na 540 litrów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.