Skocz do zawartości
rosiczka

DIY -Filtr kubełkowy.........

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś wykonywał wlasnoręcznie filtr kubelkowy, lub ma jakis pomysł, projekt jak go wykonać?

Będę wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam

Tomek

--------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Magazyn akwarium w ktorym opisana jest jego budowa, jak chcesz mogę ci ja oddać- jedyny koszt to przesyłka.

pozdr Olek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rosiczka to nic prostrzego:) rura , podstawa , orurowac , wkleic pompe i hajda :)

Z tym ze po co Ci taki zamkniety system , przy ktorym poziom nitratu w wodzie jest wysoki ?

To sie w zasadzie " nie nadaje "do morskiego akwarium.

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze bede potrzebowal taki filtr, ze wzgledu na to iz nie mam miejsca w akwarium na panel lub sump, a filtracja bedzie potrzebna, gdyz moze sie okazac ze bedzie kilka rybek:) a 10kg zywej skaly w 50l akwa moze byc za malo, jako dodatkowy filtr bedzie dizlac filtr podzwirowy a nad nim jakies 6-8cm zwiru koralowego. I filtr kubelkowy chyba bedzie potrzebny....

Pozdr

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm.... ja bym z tym flitrem podzwirowym uwazal, w kombinacji z filtrem kubelkowym moze bac rzeczywiscie wysokie poziomy azotanow....

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli co? nie budowac filtra kubełkowego?? A jest jeszcze inny sposob filtracji?? filtry kaskadowe niestety odpadają ze wzgledu na brak miejsca......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakiej wielkości akwa?, jeśli duże to ostatecznie możesz filtrację oprzeć na dużej ilości skały- a odpieniacz kupić zew. i go zawiesić lub włożyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj w necie - kiedyś ktoś opisywał budowę takiego filtra tanim kosztem z grubej rury kanalizacyjnej o średnicy ok 25cm. Na górze zrobił kołnierz i przykrecana pokrywę. Dół przykleił do plasikowej płyty. Filtr miał dużą pojemnośc ok 20 litrów. Użył kulowych plastikowych zaworów i całej reszty kształtek

Ty możesz zrobic mniejszy rzecz jasna do tak małej rafki

BTW nie prosciej i w sumie może taniej byłoby kupić jakiegoś używanego fluvala - jeśli juz musisz mieć ten filtr?

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, co do filtra podżwirowego - to w dobie żywej skały, chyba wiekszość wywaliła z akwa. Ja miałem filtr podżwirowy z kratkami i calą reszta w minirafce. Chybiony pomysł - bo jak likwidowałem minirafkę to nie wiem czego tam pod kratkami było więcej: wieloszczetów czy syfu. Nie można tego wyczyścić w żaden sposób - u mnie wpływała pod kratki czysta woda z filtra a mimo to był syf okropny. Teraz moje dno pokrywa ok 0,5cm warstwa piasku ledwie przykrywajaca to dno.

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje akwa ma jakies 50L i filtr podzwirowy wydaje mi sie dosc dobrym pomslem, wyjdzie w praniu czy jest dobry:) A co do filtra kubelkowego zrobie go jakiegos pojemnika okolo 4l uszczelnie i wrzuce tam pompeczke fontannową 650l/h a wypelie go chyba zwirem koralowym.

Czy zwir jest dobrym wypelnieniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wogóle ani bioballe ani żwir nie są dobrym wypełnieniem, większość dochodzi do tego w 2-3 baniaku, najlepiej walnij Delteca skimmer, ogromne refugium i bedzie git. A na Polską rzeczywistość to wrzuć ceramikę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek, nie wiem, ale wydaje mi się, że za bardzo kombinujesz... nie ma na forum chyba ani jednej osoby, która by miała w swojej rafie kubeł, albo podżwirówkę (a może jest?). Po co pakować się w coś, co może nie zdawać w ogóle egzaminu? Przemyśl to jeszcze. Na pewno znajdziesz miejsce na odpieniacz i więcej skały.

No chyba, że chcesz przetrzeć nowe szlaki w akwarystyce morskiej....

Pozdrawiam Jacek 3_2.gif 370l, sump 100l, 40kg LR, 4*T5 54W DSCF2002.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może by tak zostać Kolumbem polskiej morszczyzny , zaraz jak zdam mature biore sie za szukanie jakiegos nowego sposobu na filtracje :)

Musze kombinowac gdyz akwarium jest nietypowe, bardzo wysokie, i jest zabudowane w meblosciance, wiec trzeba kombinowac zeby cos z tego wyszlo.

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kombinuj kombinuj. Trzymam kciuki, żeby się udało.

Pozdrawiam Jacek 3_2.gif 370l, sump 100l, 40kg LR, 4*T5 54W DSCF2002.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak jest wysokie akwarium, to mozesz zrobic DSB

w Polsce nikt nie ma zrobionego tego jak nalezy, wiec bylbys Kolumbem :)

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
rosiczka :

A może by tak zostać Kolumbem polskiej morszczyzny , zaraz jak zdam mature biore sie za szukanie jakiegos nowego sposobu na filtracje :)

Musze kombinowac gdyz akwarium jest nietypowe, bardzo wysokie, i jest zabudowane w meblosciance, wiec trzeba kombinowac zeby cos z tego wyszlo.

Pozdrawiam

Tomek

Nie trzeba byc Kolumbem , duzo zywej skaly , dobry odpienaicz i filter niepotrzebny wogole .

Wszelakie sumpy to zazwyczaj pojemniki na wszelakie zanieczyszczenai ktore tam wplywaja z baniaka .

Ja juz sumpa , a w nim glonow nie chce :)

Nastawilem sie na dobry odpienaicz DD taki nie zaduzy a mocny .

pozdr..

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak zrobie:) jutro najprawdopodbniej zaleje zbiornik woda z dojrzalego zbiornika rafowego i bede dodawal sera nitrifec, a we wtorek przyjedzie do mnie 5kg zywej skaly( ze zbiornika) a za kilka tyodni kupie jeszcze 5kg takiej prosto z frachtu.

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po co ten shit (sera nitrifec" chcesz dodawac ?

Lapki Cie swedza ? :D

Woda RO + dobra sol nic wiecej , przestancie wreszcie czarowac :)

Jak juz to zauwazylem pozytywne dzialanie dodajac produkt "Easy - Live "

Sera , Aquamedic, Tetra pare innych ..te dla mnie wogole nie istnieja z wiadomych przyczyn , byc moze i nie tylko mnie .

Jedno wielkie ......reklama dziala na ludzi jak plachta na byka , ale jednak nalezy zachowac troche zdrowego rozsadku i nie patrzec tylko na kolorowe opakowanie .

pozdr..

Ps; Jakby mozna bylo robic korale i ryby DIY to tez bym sam wykonal (zeby to jeszcez zylo i plywalo jak zywe :)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.