Skocz do zawartości
Grzegorz Dyzma

MM-Kto sie jeszcze w to bawi?

Rekomendowane odpowiedzi

Mineral Mud czy Miracle Mud?

Czy ktos z Was stosuuje ktorys z wyzej wymienionych produktow? Jakie to daje efekty. Uzylem naszej wyszukiwarki, jest kilka watkow, ale z przed kilku lat. Moja wiedza na ten temat jest bardzo skromna. Czy to tylko do refugium jako podloze czy spelnia jeszcze jakies inne funkcje?

Milej niedzieli

Pozdrawiam Grzesiek

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MM stosuje się jako podłoże do refugium.Jednocześnie złoże uwalnia do wody mikroelementy,można więc zrezygnować z ich suplementacji.

Myślę ze szczegółowo odpowie Ci na wszystkie pytania A.Furtak,miał piękne akwarium,właśnie na Miracle Mud.

pozdr

500 L. sps'y + 1200 L.szczepkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to z Arturem trzeba bedzie pogadac.Patrzac na date rejestracji to troche jak czlowiek legenda.

Jeszcze jakies spostrzezenia? Czy blotko jest malo popularne ze wzgledu na cene czy nikt nie chce sie w nim babrac. Skoro jest to produkt naturalny i wydziela do wody mineraly czemu przegrywa z chemia?

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Grzegorz Swego czasu Adam Osad stosował MM, rezultaty były świetne, tylko jak to w naszym hobby pytanie, czy to wpływ MM, światła, karmienia czy 1000 innych składników, a może całej kombinacji:)

Kiedyś się w tym sadziło caulerpę, ale jak wiadomo lubiła się czasem przekręcić, więć jest spaghetti a jego się nie sadzi. Na pewno uwalnia jakieś mikro/makroelementy, ale nie spotkałem się z przypadkiem, by ktoś zrezygnował w ogóle z dozowania Ca/kH/Mg przy baniaku z SPS i MM.

Jeśli interesuje Ciebie temat to poszukaj informacji na anglojęzycznych stronach o eco-system. Z tego co pamiętam twórcą całej metody jest Leng Si, stworzył całą metodę naturalnego prowadzenia baniaka, trochę ekstremistyczna bo zalecał wyjęcie odpieniacza z systemu. Poszukaj ew. na stronie Waldemara Kwietnia, nie wiem czy jeszcze istnieje- on pamiętam, że to opisywał, w którejś gazecie sprzed X lat czytałem też artykuł o tej metodzie.

P.S Odnośnie Twojego pytania, dlaczego wygrywa:) Jeszcze na pewno nie raz morszczaki wrócą do MM, filtracji berlińskiej, teraz moda na kolorowe korale to i chemia w cenie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem u siebie MM dłuzszy czas i również byłem zadowolony.

Jednak sama wymiana tego złoża była kłopotliwa . Również uwalnianie mikroelementów nie było równomierne , oczywiscie po wymianie był nadmiar a potem tylko już spadało. Największym problemem było jednak uwalnianie PO4 i NO3 stąd była decyzja o usunieciu. Jesli lubimy jasne kolorki SPS ów to to złoze nie nadaje się , ale dla LPS ów jest jak najbardziej ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrzej a czy to uwalnianie PO4 i NO3 to bylo na jakim niepokojacym poziomie z ktorym trzeba bylo walczyc, czy po prostu dla Twoich cukierkow poziom nieznaczny to i tak za duzo.

Czy moglbys podac jakies wyniki jezeli pamietasz. Np po wymianie zloza w ilosi X w zbiorniku o pojemnosci ....itd.Przepraszam ze tak mecze. Mysle jaki MM moze miec wplyw na niefoto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie był to niepokojacy poziom , który powodował panikę ,poziomów nie pamietam bo to było dawno.

Zawsze używałem absorber Rowę więc na bierząco nadmiar po4 był redukowany.

Generalnie koralom widac odpowiadała obecnośc MM , jeśli chodzi o koncycję , eksponowanie polipów i ogólnie zdrowie .

Jednak to złoże nie sprzyja redukcji zoksantielli i to widac ja jasnych acroporach.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.