Skocz do zawartości
JarJar

Przenosiny komina

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

No niestety stało się to czego się obawiałem....

Mam akwa o wymiarach 160x55x65h z kominem 10x10 przy bocznej ścianie. Projekt w trakcie realizacji. Ze względów na zmianę planów lokalizacji baniaczka w pokoju, jestem zmuszony przenieść komin z bocznej ściany na tylną.

No i tu jest pytanie (i prośba o wsparcie). Co zrobić z otworami już wywierconymi w ''starym'' kominie? Czy można coś z nimi zrobić, tzn. zaślepić w bezpieczny sposób? Jest na to jakiś sposób?

Jeżeli nie to czeka mnie wymiana całego dołu czego chciałbym uniknąć bo trochę z tym roboty bym miał.

Dzięki za wszelkie uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO najlepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie dwóch przelotów PVC zaślepionych od góry. Zaślepki takie można kupić w większość e-sklepów sprzedających hydraulikę do akwariów. Pozostaje jeszcze kwestia komina tzn., czy chcesz go usunąć całkowicie wycinając wcześniej wklejone szkło, czy pozostawić i obok wkleić drugi? Chociaż drugi wariant zmniejsza ryzyko zalania, to ja dla pewności zastosowałbym dodatkowo od spodu akwarium pojemnik przeznaczony na zbieranie wody z ewentualnego przecieku. Ewentualnie rurki z PVC o średnicy większej od przelotów, wklejone od spodu zbiornika, odprowadzające wodę do sumpa. Oczywiście najbezpieczniej jest wymienić dno i po kłopocie.

Sprzedam pokrywę aluminiową firmy Luxima http://allegro.pl/show_item.php?item=1793513982

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie otwory można zakleic odpowiednipo większym kawałkiem szkła ,jeśli nie bedzie Ci przeszkadzał widok szklanego kwadratu leżącego w rogu akwarium.

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam.

ja bym to tak zrobił jak mówi robi.

kawałek szyby przyklejając go silikonem do dna w miejscu dziur po przelotach, tylko musi byc wszystko suche,zasypiesz piaskiem i nie będzie śladu.

Poz.

Jacek

Zbiornik Zlikwidowany:((Ale jeszcze tu wrócę:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale pozostaje kwestia drugiego komina i wiercenie otworow, i chyba nikt nie bedzie wiercil w calym akwarium tylko trzeba szybe wyciac

Akwarium 360l sump 120l oświetlenie 2 X 150W HQI + 2 X 54W actynika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wierciłem w sklejonym zbiorniku,nie ma problemow.

Odpowiednie koronki(wiertla)trzeba zrobić prowadzenie dla koronki i polewanie woda i nie ma problemow,a jeszcze jedno z drugiej strony wiercenia trzeba podkleić tasma dwustronna.

Ja byś mieszkał bliżej to bym ci to zrobił.

Jak będziesz zainteresowany to napisz to ci powiem co potrzebne do tej operacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robi, j@cek - macie rację, pójdę Waszym tropem. Rozwiązanie bardzo proste aż wstyd się przyznać, że samemu człowiek na to nie wpadł.

Co do wiercenie nowych otworów to się nie obawiam. Można to zrobić na sklejonym baniaczku.

Tu jest fajny filmik który pokazuje jak to zrobić -

Pozostaje mi jeszcze wycięcie kawałka górnego wzmocnienie akwarium pod nowy komin. Kilka dnie temu był poruszony ten wątek. Zobaczę co był tam radzone.

Dam znać za kilka dnie co z tego wyszło :clowning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komin ''prawie'' przeniesiony. Otwory na śrubunki ''prawie'' wywiercone. :waving

Mam teraz inny dylemat. Czym pomalować wewnętrzną stronę komina? Chodzi mi o rodzaj farby. Tak aby była bezpieczna dla całego życia.

Wiem, że ten temat był już poruszany kilkakrotnie na forum w przeszłości ale nie mogłem znaleźć satysfakcjonującej odpowiedzi. Kończyło się zawsze na wyklejaniu tylnej szyby folią (co zresztą zrobię)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie??po co chcesz malować,zarośnie glonami wapiennymi i będzie gico

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JarJar: calkiem bezpieczne bedzie cienkie spienione pcv dociete dokladnie dokladnie i wlozone do komina nawet bez klejenia.

pozdrawiam Mateusz

140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MateuszD. Okazało się, że moja szwagierka tym handluje. Zamówiłem wzornik kolorów. Przymierze i zobaczę jak wyjdzie.

Dzięki !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zrobiłem tak jak obiecałem Komin przeniesiony.

Wynik tego jest taki

pict0011xz.jpg

pict0010me.jpg

Dla porównania oryginał wyglądał tak:

akwarium.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym te wzmocnienia boczne powycinał,i tak one nic nie dają.

Co do pcv w kominie to się zastanów,cały syf i glony będą na tym siadać i dzieżko z tego wyczyścić,za jakiś czas sam dojdziesz do tego wniosku.Ja osobiście odradzam takie rozwiązanie,zarośnie za jakiś czas glonami i będzie fajnie,po czasie i tak to pcw się odklei,zresztą twój zbiornik.

Pozdrawiam.

Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.