Skocz do zawartości
chodi

zadanie matematyczo-fizyczne

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Zwracam sie z prosba do osob bedacych w temacie cieczy newtonowskich lub po prostu na bierzaco w matematyce. Chce sprobowac podlaczyc skimmer bezposrednio pod splyw wody. Rozwiazalem juz wiekszosc problemow natury technicznej. Pozostalo matematyczne zadanie tekstowe :clowning

Oto one :

Jaka jest minimalna wysokosc slupa wody w pionowej rurze o wewnetrznym przekroju okraglym 30 mm zakonczonej kolankiem 90 st z redukcja do srednicy 18 mm aby przy splywie grawitacyjnym uzyskac przeplyw min 2000 l/h ?

:strutin

Strasznie milo by bylo jakby jakies objasnienia do obliczen sie pojawily.

Z gory wielkie dzieki

pozdrawiam

lukasz

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygenerowałem coś takiego, może się przyda

8e5a0ad50691f130m.jpg

Współczynniki możesz obliczyć tutaj

Zastanawia mnie tylko jak zapewnisz stały poziom wody w akwarium przy takim przepływie?

Sprzedam pokrywę aluminiową firmy Luxima http://allegro.pl/show_item.php?item=1793513982

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki panowowie. @Aqua skalar jesli te obliczenia sa prawidlowe to powinno wszystko smigac pieknie. Raz jeszcze dziekuje. Jak zmontuje to do kupy to wrzuce wyniki.

pozdrawiam

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak własciwie jest tylko wstęp, musisz uwzględnić jeszcze współczynniki korygujące(zmniejszające przepływ). W poprzednim poscie faktycznie niezbyt wyrażnie to zaznaczyłem, ale ten wzór wyprowadzony jest dla swobodnego przepływu wody przez mały otwór. Trzeba uwzglednić jeszcze śrdnicę otworu, stratę na redukcji i kolanie, oraz opory tarcia. Sposoby wyliczenia znajdziesz w podanym przeze mnie linku. Jakoś nie chciało mi się tego liczyć.

Edit:

I jeszcze jedna ważna uwaga. Wyliczone h oznacza różnice wysokości między otworem spustowym, a lustrem wody; a nie całkowitą wysokość słupa wody.

Sprzedam pokrywę aluminiową firmy Luxima http://allegro.pl/show_item.php?item=1793513982

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie zastanawiam czy nie lepiej było ustawic zaworem przepływ na spuście tak zeby leciało 2000l/h przeciez z równania ciaglosci stugi to dalej tez powinno być to samo Qv tylko inna predkosc bo srednica sie zmienia? Czy coś mi sie pomyliło?

zlikwidowane...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie śmiga takie rozwiązanie ! Mam na wpływie do odpieniacza dodatkowy zawór reguluję poziom w odpieniaczu ( nadmiar wody idze obok) takie rozwiazanie to duża oszczędnośc energii ! w moim wypadku ok 1 kWh na 24 godziny.

Aiptas mój wróg. 200l kłopotów ale miłych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#218753 grafipl :

Tak sie zastanawiam czy nie lepiej było ustawic zaworem przepływ na spuście tak zeby leciało 2000l/h przeciez z równania ciaglosci stugi to dalej tez powinno być to samo Qv tylko inna predkosc bo srednica sie zmienia? Czy coś mi sie pomyliło?

Tylko moim zdaniem nie na tym polega problem. Ja zrozumiałem, że @chodi pyta o to jaką wysokość powinien mieć jego przyszły zbiornik, lub czy w obecnym sprawdzi się taki rozwiązanie.@khmer zaproponował bardzo dobre rozwiązanie jednak, aby była możliwość regulacji zaworem najpierw musi być odpowiednie ciśnienie. Jeśli np. przepustowość takiego układu wyniesie 5000l/h to ok. można dorzucić lewy obieg na odpieniacz przy pomocy zaworu puścić odpowiednie ciśnienie, do tego dorzucić zwężkę Venturiego i gitara. Problem może pojawić się w przypadku gdy przepustowość wyjściow będzie mniejsza od wymaganej np. 1400l/h w taki przypadku nawet najlepszym zaworem nie podkrecimy tego parametru na 2000l.

Abstrahując od powyższego problemu, mnie nadal ciekawi problem dostarczania wody z sumpa. IMO główną przesłanką takiego rozwiązania jest oszczędność energii, ale to co pozornie oszczędzimy na pompie do odpieniacz będzie pewnie trzeba zainwestować w mocniejszą pompę obiegową. Kalkulacji jeszcze nie robiłem, ale bardzo mnie to ciekawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.