Skocz do zawartości
SaltMen

Filtr RO - Wymiana Wkadów - Zywica- Pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Prosze o pomoc. Chce przeprowadzic serwis swojego filtra RO DEMI, poniewaz TDS pokaza niepokajace liczby, a uwzywam go dluzej niz pol roku

Filtr to 75 gp i ma przed membrana dwa wklady (ktore dostalem na wymiane gratis) i przy koncowce kolejny wklad z zywica.

Zdjecie ponizej :

http://img210.imageshack.us/img210/1644/zdjcie0031h.jpg

I teraz pytanie.

Wklady przed membrana musze przeplukac a nastepnia podpiac tak jak te zurzyte. Rozumiem,ze mam podpiac je tym chudym wezykiem bezposrednio bez przejscia w dalsze czesci filtrow i przeplukac? ? Jak dlugo tak je czyscic?

Drugie pytanie, zdjecie przestawia wklad z zywica.

Czy w tego typu filtrze mozna zywice wyjac i wymienic? Czy trzeba kupic caly taki prefiltr?

Jezeli tak to moze ktos podac link ? I czy oplaca sie korzystac z takich przeplywowych prefiltrow czy lepiej kupic ten wiekszy gdzie mozna swobodnie zywice wymieniac?

Nie wiem na ile jasno to opisalem, z gory sory za chaos :clowning mam nadzieje,ze ktos zrozumie i mi pomoze

pozdrawiam

D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyjmujesz stare wkłady, odpinasz od obiegu filtra osmotycznego membranę, na miejsce starych wkładów montujesz nowe, puszczasz przez wkłady wstepne wode przez kilkanaście minut, podczepiasz z powrotem membrane. gotowe

co do DI, kup sobie ten kubełek 10" i napełniaj go żywicą mb20 rohm&haas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha rozumiem. Czyli do tego mojego nie moge ponownie wsadzic swiezej zywicy...

Bylbys uprzejmy wkleic mi linka do takiego kubelka cenowo dobrego i jakosciowo sprawdzonego?

Bede wdzieczny. Nie chcialbym popelnic jakis bledow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.