Skocz do zawartości
ozeh

Akwarium 90l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, już od dawna noszę się z zamiarem założenia akwarium opti white 45x45x45 z kominem i sump'em. Kwestia sump'a jest jeszcze pod znakiem zapytania, ponieważ nie jestem pewny co do odpieniacza... Więc teraz krótkie pytanie, czy np. odpieniacz Aqua Medic - Midiflotor będzie odpowiedni i czy mogę liczyć na jakąś podpowiedź odnośnie sump'a, ktory ma się mieścić w szafce o wymiarach 45x45?

Pozdrawiam!

140x70x70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Zrobilbym sump taki duzy, na ile pozwalaja wymiary szafki. Nie robilbym zadnych przegrod. Wstawilbym dobry odpieniacz, grzalke, pompe i czujnik dolewki. Zbiornik z woda do dolewki (moze kanister?) postawilbym gdzies obok szafki.

Sump mozesz przykryc jakas plyta, ktora pozniej wykorzystasz jako polke na ewentualne dodatkowe urzadzenia.

pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Czyli rozumiem, że co do kwestii odpieniacza nie mam co dalej kombinować? Jeżeli nie będę robił żadnych przegród, nie wpłynie to jakoś na filtrację i obieg wody w sump'ie?

140x70x70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym jednak zrobił przegrody będziesz mógł w przyszłości dać dsb miracle mud no niewiem glonowy przegrody ci to znacznie ułatwią

:waving

New project 75×60×60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie też o tym myślałem, tylko jakoś sensownie trzeba będzie je rozstawić żeby wszystko miało "ręce i nogi". Biorąc pod uwagę, że ze względu rozmiarów nie będę miał miejsca do popisu, prosiłbym kogoś z większym doświadczeniem (od siebie) o przykładowy rysunek. Wszystkie pomysły będą miiiile widziane i na pewno przemyślane każdy z osobna :waving;)

140x70x70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Widzę, że nie ma odważnych ... ? :waving;)

140x70x70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim baniaku porządny odpieniacz zrobi większośc roboty, DSB możesz zrobic w zbiorniku głównym, sump i tak bedzie za ciasny no DSB, pompę i odpieniacz więc posluchaj Staniego i daj sobie spokój z dodatkowym dzieleniem go.

Pozdrawiam

seb

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki seb za odpowiedź. Rozumiem, że nie ma co kombinować z sump'em. Ale jednocześnie rozumiem, że każdy kto czytał ten post zgadza się z moim wyborem odpieniacza, i jest on całkowicie wystarczalny ? ...

140x70x70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla Twojego akwarium powinien wystarczyc.

Inna rzecz, czy chcesz przez nastepne lata co chwile zmieniac kostki lipowe, czy od razu sprawisz sobie inny odpieniacz.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kostki lipowe można zastąpić ceramicznymi... u mnie sprawują się świetnie...

POZDRAWIAM WAS!

2 Roślinne 100 l > Marsilea Hirsuta, Lilaeopsis New Zeland, Utricularia graminifolia, Glossostigma, hemianthus cuba, Hemianthus micranthemoides

Morskie 200 l

5 morskich kotników dla larw po 20 l każdy, koników morskich jak psów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konradzior powiedz coś więcej o tych kostkach ceramicznych... Gdzie, za ile na jak długo wystarczają ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś nie przeraża mnie wizja zmian kostek. Ale chętnie dowiem się czegoś o innym odpieniaczu, który może być zastosowany. Tylko z tego co wiem, to chyba nie mam innego wyboru.

140x70x70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chodzi o sump tez takiej wielkosci bym nie dzielil.Powkladasz graty i i niewiele Ci miejsca zostanie. Dodatkowe przegrody utrudnia operacje a pozadnej filtracj w przegrodzie zwanej szpara nic dobrego zrobisz. Ten karnister plastkowy karnister o ktorym pisal Stani mozna sie pokusic i wstawic do sumpa jak zostanie miejsca.

Z odpieniaczy do tej wielkosci akwarium moge polecic tunze 9002

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mowa a takich "kostkach" ceramicznych? Używane w słodkowodnej akwarystyce do lepszego rozpylania CO2 https://ssl.allegro.pl/item809729672_szklany_dyfuzor_co2_tylko_20mm_srednicy_spiek.html

Tylko do takiego dyfuzora musi być wysokie ciśnienie więc obstawiam 90%, że pompka napowietrzająca nie da rady przepchać przez to powietrza. Nawet ustami się nie da... Mam taką przy butli wysokociśnieniowej do CO2

Pozdrawiam

112l 80x35x40 12,5kg LR 6kg LS HQI 150W 1xJVP 101 + Koralia nano Stożkowy odpieniacz DIY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpusc sobie mini/midiflotor. Ustawienie tego dziadostwa to czysta przyjemnosc :/ . Zapomnij o tym, ze mozna go bezproblemowo podnosic/opuszczac w obejmach, ktore go trzymaja. Opuscic jeszcze mozna jak solidnie go nacisniesz ale podniesc go bez wyciagania calego ustrojstwa nie ma szans.

Ale jesli chcesz na start wlorzyc taki odpieniek, to odezwij sie na PRIV z jakims piffkiem jako zalacznikiem :waving

dsc0711b.th.jpg

Delta 72x72x50; LED Cree by Tomasz; Hydor Slim-Skim; 2x6055 + multi

Znajdziesz mnie rowniez na: http://www.bractwo-s...forum/index.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie!

AdamB, bardzo cenię każdą opinię i jednocześnie jestem za nią wdzięczny. Ale skoro odradzasz mi Moją decyzję co do odpieniacza muszę obarczyć Cię odpowiedzialnością poleceniem mi czegoś co nie będzie wymagało "czystej przyjemności z ustawania". Lada moment będę już musiał fizycznie dokonywać zakupów, więc bardzo mi zależy na przemyślanych i rozsądnych wydatkach.

Z góry dzięki za odpowiedź!

A teraz mam temat z innej beczki, chociaż ciągle związany z moim postem ... Odnosi się on do oświetlenia:

... Krótko i na temat. Mam do dyspozycji montażu w pokrywie 4x świetlówki 14W + 3x świetlówki LED 5w (Northe Blue, Star White i Purple Actinic - ReefShop). A pytanie brzmi: co i jak, czyli jaką kombinację parametrów oświetlenia zafundować? :waving

140x70x70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze, popatrz na ten odpieniacz

H&S Typ 110-F2000 Pompa: Aqua Bee 2000/18W

To nie musi byc koniecznie ten, sa pewnie Delteci lub inne z podobna pompa, ktore kupisz raz i jesli nie zmienisz zbiornika na wiekszy (wiecej ryb) to juz nie bedziesz szukal innego. Niestety, tu nie da sie zbytnio zaoszczedzic. Oczywiscie uzywane sa tansze i nie gorsze.

Przewaznie oswietlamy ATI Blue Special i ATI Blue Plus (pol/pol). Dla mnie reszta nie jest az tak wazna.

Nie bedzie klopotu z dostaniem odpowiednich swietlowek 14W?

Nie znam LED ale chyba jest z nimi podobnie, czyli dwie niebieskie i jedna biala, w polaczeniu z T5 da dobre swiatlo.

Dla korali twardych chyba bedzie kapke za ciemno.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisza, ze cichy. Dla jednego cichy dla innego traktor...

Wyglada niezle, powinien Twoje akwarium dac rade obsluzyc, ale lepiej gdyby sie wypowiedzial ktos, kto go uzywa.

Zasilanie albo ze splywu (potrzebny zawor) albo potrzeba druga pompe. Dwie pompy to wiecej pradu i halasu...

Ale ogolnie chyba by sie nadawal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co innego wystawiaja na aukcji a co innego maja w magazynie,za ta kase dostaniesz odpieniacz na jedna pompe a na pewno nie ten co na fotce.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie testowalem, ale mysle ze do takiego litrazu mozesz wlozyc Tunze 9002. Jest wiele pozytywnych opinii na tym forum na jego temat.

Co do LEDow, to moim zdaniem tylko 1/1 niebieskie do bialego, no ale sa gusta i gusciki.

dsc0711b.th.jpg

Delta 72x72x50; LED Cree by Tomasz; Hydor Slim-Skim; 2x6055 + multi

Znajdziesz mnie rowniez na: http://www.bractwo-s...forum/index.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Ci się zmieści to tu kolega z forum sprzedaje Delteca MC 500 . Wprawdzie jest on wewnętrzny ale jak Ci wejdzie do sumpa to masz spokój na lata . I możesz zrobić większego sumpa ... Zresztą na stronach Dleteca jest zalecany do małych sumpów gdzie ma znaczenie ilośc zajmowanego miejsca. Na odpieniaczu nie warto oszczędzać .

http://www.theaquariumsolution.com/deltec-mc500-skimmer-turbo

Nano Rafa Lido 120,LED 7x11W,Deltec MCE600,Koralia 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki. Poczytam poszukam jeszcze i dam wam odpowiedź na co się zdecydowałem :bow

140x70x70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No! Szafka już się robi :bow W przyszłym tygodniu wstawię fotki.

Pozdrawiam.

140x70x70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.