Skocz do zawartości
smk

Ale fuks !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Przed chwilą nakarmiłem rybki (dziś w menu święto - kryl) i właśnie miałem się zawijać z pracy do domu gdy usłyszałem kapanie.

Do czasu gdy zlokalizowałem kapanie była to już stróżka wody z pomki dozującej AM Niveaumat - skubana pękła dokładnie w momencie gdy miałem wychodzić.

Jak zobaczyłem co się stało to przypomniało mi się jak facet w aquamedicu mówił "zmieniaj wężyk raz 3 miesiące".

Na szczeście w zestawie był zapasowy i szybko ledwo co uniknąłem powodzi :)

po prostu F U K S ! :D

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tam Centropyga- mam nadzieje że nie wysłałes jej na pielgrzymkę do Centrum MPWIK-u:D, nadal jestem chetny:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smk , tam sie nic nie dzieje , u mnie pekly dwa po dwoch miesiacach , pompka dozowala dzien i noc kalkwasser uzupelniajac poziom wody w sumpie.

Szlaufik pekl w nocy , rano nie znalazlem ani kropli wody po za pompa dozujaca , dlatego ze pompke dozujaca umiescilem ponad zbiornikiem z woda RO , kiedy szlaufik peka to pompa poprostu przestaje zasysa wode Ro i nic sie wiecej nnie dzieje .

Jaki potop ? (troche wody tylko bylo w pompie)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też tak mam pompkę ustawioną ale sporo tej wody spływało z wężyka doprowadzającego z pomki do akwa.

Może i potopu by z tego nie było ale co by mi zalało szafkę i wykłądzinę w biurze to moje.

Acha i jeszcze jedno - przy okazji zauważyłem "błąd konstrukcyjny" jaki wykonałem przu podwieszaniu sprzętów w akwa - woda kapała na... gniazdka przyczepione bokiem do ścianki - ale no problem - żyje i nie świece :D

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety Marx działanie pompki dozującej polega na ciągłym "walcowaniu" wężyka silikonowego więc kiedyś następuje zmęczenie materiału. A czy 3 miesiące to dużo - moja wytrzymała 4 i pękła ale działała tylko po kilkanaście minut dziennie, nie uważam że to jakieś ekstremalne warunki i powinna pociąnąć co najmniej z pół roku, ale cóż.

Ale mimo wszystko jest to bardzo pomocny sprzęcik i nie wyobrażam sobie mojej rafki bez Niveaumata (lub czegoś podobnego).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olek

Otatnio "komando foka" (slizg) wi kurzyła i ostrzej traktuje ustnika więc może mu to pokaże gdzie jego miejsce.

Apropos ślizga - zobacz co ten psychol-ślizg wyczynia. Udawał kozaka jak zaczynałem czyścić szybkę i podpłynął pod gąbkę (nie wiem co od niej chciał) ale jak czyściłem to coraz bardziej się wycofywał (fakt że nie prysnął między skałki) i trafił na pustą muszlę i się w nią wcisnął. Nie mam pojęcia jak on się tam zmieścił :( Naprawdę pocieszny jest :(

Nie boi się ludzi i specjalnie podpływa. Jak jest przestraszony lub czuje zagrożenie to stawia na sztorc płetwę grzbietową więc takie rzeczy jak ta sytuacja z gąbką robi chyba dla zabawy.

818-komando_vs_gabka.jpg

818-komando_vs_gabka2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@smk

Z jakiego materialu jest wykonany wezyk w tej pompie dozujacej? Poniewaz to AM wiec nie zdziwie sie jesli to zwykly silikon.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Arcadio

Podobno z santoprenu (tak jest napisane w instrukcji).

Na pewno do wykończenia wężyka przyczynił się kalkwasser który za jego pomocą podawałem - no ale 4 miesiące przy działaniu kilkanaście minut dziennie to trochę mało.

@Marx

Cholera go wie :( Wygląda identycznie jak salarias fasciatus poza tymi wąsikami w kacikach ust (których niema). I w życiu nie widziałem żeby zjadał jakieś glony - uwielbia za to kryl i granulki. Zachowuje się nie jak ryba tylko jak jakiś piesek - drapie się ogonem po głowie i pod płetwami, bawi się tarzając w piasku - najbardziej pocieszny zwierz w moim akwa - dlatego dostał ksywkę "komando foka".

Z pyska identyczny jak Molly Miller Bleny a z koloru i płetw jak fasciatus. Już kiedyś pytałem na nano-reef i na angielskich forach czy ktoś wie co to za "model" ślizga ale nie dali rady znaleźć takiego samego. Na dole fotka w pełnej wielkości - może ty będziesz wiedział? (spory nie? a do takiej muszelki się skubaniec wcisnął :( )

818-akwa_lluty_10.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też mi się wydaje, że to nie salarias fasciatus.

Mój ślizg wygląda tak http://www.nano-reef.pl/plug.php?p=gallery&pic=357 i zachowuje się typowo jak na salariasa, czyli zjada glonasy niższe i nie zauważyłem u niego najmniejszego zainteresowania pokarmem podawanym innym rybom.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mutant ale jaki pocieszny :(

Nie tylko nie rusza glonów ale jak przychodze rano do pracy to jak piesek pływa w jedną i drugą stronę przy przedniej szybie i czeka na poranną porcję granulek.

Jak przyklejam algi nori na klipsa to ani centropyge ani ślizg się nie interesują nimi, ale rano wszystko jest dokładnie opędzlowane do ostatniego kawałeczka - a że jest to podwieszone jakieś 20cm od podłoża to raczej tylko rybki mogą to skubnąć. Może ślizg się ukrywa z tym podjadaniem glonów bo mu wstyd czy coś :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze na temat tego peknietego weza. Skoro jest to kilkanascie minut dziennie i zwykla woda wapenienna to waz z santoprenu powinien wytrzymac zdecydowanie dluzej. Tak przynajmniej pisza panowie tutaj http://www.ecotronics.de. Wedlug nich waz z santoprenu powinien wytrzymac od 1500h do 2000h.

Poniewaz nie jestem fanem AM wiec dlatego sie czepiam. :(

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przystojniacha z niego:-)

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Piotr1

Mam nadzieje że nie mówisz o mnie - no chyba że jesteś fajną dziewczyną :( :( :(

@Arcadio

No racja - powinno wytrzymać dłużo dłużej. Co prawda kilka razy się zdażyło że się zapowietrzył wężyk i chodził sobie bezskutecznie przez noc kilka razy i musiałem zaciągać wodę żeby ruszyła pompka - jak nie lubisz AM to masz nowy temat "zapowietrzanie się AM SP 3000" :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra juz sie nic nie bede oddzywal w tym watku. Sprzet AM produkuje taki, ze az milo!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HeHe - nie mam porównania do innych ale za 300zeta pompka z czujnikiem poziomu wody która działa całkiem całkiem to mi pasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o kurde u mnie juz 2 lata chodzi i nic tylko tloczy wode do miksera moze musze obejrzec a co do salariasa to moj jest taki ze jak go nie poglaszcze raz dziennie to plywa obrazony :( jak pies

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Arcadio :

Ja jeszcze na temat tego peknietego weza. Skoro jest to kilkanascie minut dziennie i zwykla woda wapenienna to waz z santoprenu powinien wytrzymac zdecydowanie dluzej. Tak przynajmniej pisza panowie tutaj http://www.ecotronics.de. Wedlug nich waz z santoprenu powinien wytrzymac od 1500h do 2000h.

Poniewaz nie jestem fanem AM wiec dlatego sie czepiam. :(

dla mnie ta firma przestala juz dawno istniec :(

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rs4

znaczy że jak - głaskać się daje? no nie swiruj (swirluj) :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyczytalem na allegro ze nalezy waz smarowac wazelina techniczna

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.