Skocz do zawartości
rs4

Do mariusza

Rekomendowane odpowiedzi

czy zastosowanie twojej filtracji nie wplynie negatywnie na przyrosty koralowcow poniewaz jak widziales mam ok 4 cm przyrostu acropor na mc obecnie postanowily oblewac wszystko co popadnie min komin itp szyby jak u Waldka i stad moje pytanie czy jak wyjalowie wode czy nie przestana rosnac i jeszcze jedno jestes pewien o ten wegiel bo strasznie duzo 2 kg na moj zbiornik przeaza mnie to bo do tej pory wkladalem 200 g raz w mc na 24 g pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepraszam wiem ze czepiacie sie wiec to powinno wygladac tak do Mariusza :( niestety moja reka zlamana nieraz nie wie co naciska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to post do mnie, ale moze nie będziesz miał nic przeciwko wysłuchaniu mojego zdania. Masz bowiem przepiękny zbiornik i jeśli jest dobrze to nie powinieneś nic kombinować tylko prowadzić nadal taką matodą jaką prowadzisz. Najważniejszy jest bowiem constans. Węgiel aktywny non-stop jest kontrowersyjną metodą. U jednych sprawdza się, u innych gasi zbiornik. Jeśli u Mariusza działa i nie przynosi strat to takze super, ale moim zdaniem pozostań przy dotychczasowej metodzie.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem zwolennikiem stosowania wegla "raz na jakis czas". Moim zdanie wtedy moze powodowac wiecej szkody. Problem z weglem sie taki, ze ma on ograniczona zdolnosc absorbcji. Gdy osiagnie stan dosytu, bedzie uwalnial substancje, ktore byly przez niego zbierane.

Wolajbym sie stosowac wegla, niz urzywac go raz na jakis czas.Jezeli nie stosujesz wegla prze 4 tygodnie, w akwarium beadzie dosyc duza ilosc substancji, ktore szybko beda zebrane kiedy wegiel bedzie dostepny. Jak wiadomo nagle jakiekolwiek zmiany nie sa dobre dla koralowcow.

1kg na 400l jest wskazowka. Przy takiej ilosci masz pewnosc, ze wegiel nie nasyci sie przed kolejna jego wymiana. Mozliwe jest, ze 0,5 czy inna wartosc bedzie wystarczajaca dla zbiornika twojego wielkosci. Z weglem trudno jest ocenic kiedy jest nasycony.

http://www.ultimatereef.net/forums/index.php?act=ST&f=3&t=19486

Pozdr.

M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wegla nie stosuje wcale dlatego boje sie ze jak teraz wladuje 1,5 kg to mi wybuchnie :( a wegiel jest konieczny slyszalem ze zeovit tez badzo duzo chlonie min stosuje sie go do zbuerania ropy naftowej rozlanej na morzu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.