Skocz do zawartości
leoni

sterownik RESUN 15000

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktoś z was próbował zrobic sterownik pod te pompy sterownik RESUN 15000, byłem ostatnio w pewnym sklepie X i widziałem zrobiony streownik-falownik pod te pompy przez firme elektroniczną i zostałem w szoku:banghead jak widziałem co te pompy potrafią.

Moge śmiało powiedzieć że na orginalnych sterownikach chodzą one max.na 40% swoich możliwości, po podłączeniu nowego poprostu wymiatają i bardzo łądnie można zrobic na nich efekt falowania.

Przeszukałem sporo wątków ale niestety nikt niezrobił takiego ulepszenia oficjalnie, bo nic nieznalazłem.

Może ktoś z was w zaciszu domowym zrobił takie coś i moze się tym podzielić.

Czekam bo gra jest naprawda warta świeczki

"500L+ 120L sump, obieg Aquabee5000,2xHQI 150W+2x80W T5,cyrkulacja JVP 102+2x201b,1xresun15000,Tunze 6095(łącznie 47000l/h),BRAK ODPIENIACZA TYLKO ALGAESCRUBBER!!

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też jestem takim cackiem zainteresowany bo posiadam ww. pompe.

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam taki sterownik i pompa ta jest wlozona w pudełko ala wave box tunze i mam falownik za 300-400 zl a nie za 3 tysiące-kupiłem w quescie w łodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to czekamy na info na pw i jakieś fotki jak to wygląda ewentualnie jak możesz zrobic fotki w środku tego sterownika bo planuje zrobić coś takiego samemu

"500L+ 120L sump, obieg Aquabee5000,2xHQI 150W+2x80W T5,cyrkulacja JVP 102+2x201b,1xresun15000,Tunze 6095(łącznie 47000l/h),BRAK ODPIENIACZA TYLKO ALGAESCRUBBER!!

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak macie ustawione resuny na sterowniku,chodzi jak poszczególne pokrętła ? Najmocniej będzie dmuchać jak 1 i 2 na minimum a 3 na max ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde jak to wygląda ? dajcie fotki , link jakiś , może na te PW .

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takze mam te pompke i bawilem sie sterowaniem w celu uzyskania waveboxa. Pompka naprawde ma spory potencjal jak na te cene, chociaz jej twardy start nie nalezy do przyjemnych. W ramach zabawy wykorzystalem timer DIY z przekaznikiem dwukierunkowym. Sterowanie 0.1-10 s na pozycji pierwszej - podane napiecie 6,5V oraz na drugim obwodzie 1-15 s 24V. Przy pomocy potencjometrow na timerze ustawiamy czasy w podanych przedzialach. Na 24V pompka smiga z pelna moca. Przy 6,5V aby sie obraca. Da sie tym dosc ciekawie rozubjac wode w akwarium i niweluje problem twardego starty, gdyz nie dochodzi do zatrzymania pompki a koszt calkowity to jakies 30 zl :clowning

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I chyba mi i Leniemu o takie coś chodzi.Leoni ma akwarium 2 m więc na pewno poprawi mu cyrkulację.Ja mam 1 m i zastanawiam się czy mi poprawi ?

Może jakiś dokładny opis,jak to zrobić,gdzie kupić,jak to się dokładnie nazywa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jak to przerobić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działa....Dla mnie teraz to magia,albo lenistwo.Można poprosić jeszcze jakiś rysunek jak to połączyć ? Tak dla chłopa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#222872 chodi :

Takze mam te pompke i bawilem sie sterowaniem w celu uzyskania waveboxa. Pompka naprawde ma spory potencjal jak na te cene, chociaz jej twardy start nie nalezy do przyjemnych. W ramach zabawy wykorzystalem timer DIY z przekaznikiem dwukierunkowym. Sterowanie 0.1-10 s na pozycji pierwszej - podane napiecie 6,5V oraz na drugim obwodzie 1-15 s 24V. Przy pomocy potencjometrow na timerze ustawiamy czasy w podanych przedzialach. Na 24V pompka smiga z pelna moca. Przy 6,5V aby sie obraca. Da sie tym dosc ciekawie rozubjac wode w akwarium i niweluje problem twardego starty, gdyz nie dochodzi do zatrzymania pompki a koszt calkowity to jakies 30 zl :clowning

powiedz mi jeszcze czy udało ci się uzyskać z tej pompki więcej mocy, czy tobie tylko zależało na efekcie falowania??

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.