Skocz do zawartości
Pavilon

Odpieniacz DIY by Pavilon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Postanowiłem zrobić odpieniacz z strzykawek coś na wzór jak zrobił użytkownik na NR... Tyle, że trochę przerobiony chyba na lepsze ;)

Więc tak potrzebujemy:

strzykawki

3x100ml

3x60ml

1xstrzykawka 10ml

1x kubek na mocz

silikon akwarystyczny

kostka lipowa

Na początek bierzemy 3 strzykawki 100ml i ucinamy każdej te denko z dzyndzlem na igłę (najlepiej ciąć brzeszczotem) potem ucinamy w dwóch z drugiej strony te "uszy" aby było wszystko równe.

Strzykawkę 10ml obcinamy około wartości 5 na podziałce, jednocześnie wycinając stosowny otwór w dnie pojemnika na mocz... I wklejamy tak aby uszy strzykawki 10ml były na zewnątrz pojemnika..

Bierzemy poucinaną z obu stron strzykawkę 100ml i przyklejamy do dna pojemnika, i do strzykawki następne dwie kończąc tą która ma "uszy"

Gdy już mam kolumnę z pojemnika i trzech strzykawek bierzemy strzykawki 50ml. Jedną ucinamy przy wartości 20ml i ucinamy "uszy" tak jak w strzykawkach 100ml i też aby jedna 50ml miała "uszy" i w tej ostatniej wycinamy trójkąty tak jak to widać na fotkach.

Kleimy je razem i ostatnia oczywiście ma mieć "uszy" Jak już wszystko wyschnie to wkładamy kolumnę z strzykawek 50ml do 100ml i kleimy je nanosząc silikon na "uszy"

W pokrywie pojemnika robimy dwie dziurki.

Oraz aby nie opróżniać co dwa dni pojemnika ja zrobiłem dziurkę w pojemniku i poprowadziłem wężyk do butelki 2l która jest w szafce pod akwa.

foto: Widać wywalony syf (pół kubka w niecałe 20h)

dsc00570.jpg

dsc00573a.jpg

dsc00576q.jpg

dsc00575.jpg

112l 80x35x40 12,5kg LR 6kg LS HQI 150W 1xJVP 101 + Koralia nano Stożkowy odpieniacz DIY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba już gdzieś podobny sprzęt widziałem :clowning

Pozdr

Nowe 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem że robiłem go "na wzór jak zrobił użytkownik na NR." Aha to Ty go robiłeś jako pierwszy :D dobra robota! :clowning

112l 80x35x40 12,5kg LR 6kg LS HQI 150W 1xJVP 101 + Koralia nano Stożkowy odpieniacz DIY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.