Skocz do zawartości
Gość pilot

SEA SLUG

Rekomendowane odpowiedzi

Rzeczywiscie jest dobrym glonozerca ale z tymi cyjanobakteriami to znowu radosna tworczosc akwariusa, ja ich chyba kiedys wysadze.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

A czy to zwierzatko nie jest moze czyms w rodzaju bomby zegarowej?Czy jest trujacy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie, nie slyszalem. Nie wszystkie nagoskrzelne sa trujace, aczkolwiek te jedzace gabki zawierajace toksyny

(a prawie kazda gabka zawiera toksyny) sa trujace i moga zalatwic obsade. Jednak w akwariach rzadko do tego dochodzi, dlaczego? Otoz w akwarium nie jestesmy w stanie zapewnic im tych gabek ktorymi sie zywia wiec umieraja z glodu ale dzieje sie o bardzo dlugo, miesiacami, wiec przez ten czas organizm pozbywa sie toksyn czy tez ulegaja one rozkladowi i de facto umierajacy slimak nagoskrzelny jest niegrozny.

Wszystko to makabra, nie wolno kupowac zadnych Chromodorisow, Hypselodorisow itd itp. bo i tak zdechna nam z glodu zeby nie wiem co.

Sa wyjatki typu wlasnie Aplysia, Chelidonura, Berghia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aquamaniac - nawet gdy im kupimy ładną gąbkę (lub kilka bo słyszałem że bybredne) żeby sobie ją zjadły?

Ty coś chyba eksperymentowałeś ze ślimakami.

Bo tak się zastanawiam - mam napakowane akwa a lubie jak się coś dzieje i taki ślimak + gąbek pare mniejszych by się bez problemu zmieścił do akwa jeszcze :(

Da rade wyżyć?

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

patrzac ile cyano zjada taki turboslimak to na te gabki bys majatek wydal

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

@AquaManiac to jak uwazasz, czy moge sie skusic na takie zwierzatko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pilot mozesz sprobowac jesli masz duzo glonow, moga zjadac takze glony wyzsze typu Caulerpa.

@smk ja wiem ze Ty masz duzo szczescia :( ale zeby sposrod kilkunastu tysiecy gabek trafic akurat te ktora sie zywi jakis Chromodoris.... bo ich specjalizacja pokarmowa pozwala im na odzywianie sie JEDNYM i JEDYNYM gatunkiem gabek, na dodatek nikt nie wie jakim. Tak wiec nie polecam, jeszcze nikt na swiecie nie utrzymal dluzej gabkozernych slimakow.

Wielka szkoda :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zajrzyj na seaslugforum, tam sa nagoskrzelne rozebrane na czynniki pierwsze.

A moj eksperyment skonczyl sie tak:

1.Chelidonura Varians wrocila do LS po wybiciu w pien wszystkich tubellarii. Nie chcialem, zeby zdechla z glodu co ja niewatpliwie czekalo i wymienilem na kraba porcelanowego :( Natomiast kiedy tylko zaloze wieksze akwarium z przyjemnoscia do nich wroce.

2.Phyllidia Ocellata pasie sie teraz na Rafie Niebieskiej :( Nie przezyla pewnej nocy, kiedy zima przypadkowo wylaczylem na noc grzalke, rano juz nie zyla ale moglo cos z tego byc: wydaje sie, ze slimak ten zywi sie takze glonami (to raczej ewenement w tej rodzinie)

3. Berrghia Sp. niestety parka zeszla :( Nie wiem dlaczego, jadly (jedza WYLACZNIE Aiptazje) sobie przez 2 tyg. i nagle zdechly jeden po drugim. nie wiem, co moglo byc przyczyna ale slimaki to delikatne stworzenia i cos im pewnie nie podpasowalo, w koncu w moim malym akwarium dochodzi do wachniec parametrow wody. A moze zalatwil je jakis drapieznik... byly takie malutkie.... Ale w przyszlosci na pewno jeszcze raz sprobuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:( no aż tyle szczęścia nie mam chyba żeby trafić na konkretną gąbkę jeśli mają taką specjalizację pokarmową :(

W sumie to myślałem raczej o takich mocno kolorowych ślimaczkach nagostrzelnych ale skoro zachwalasz tak Phyllidia ocellata to może się skuszę jak ja gdzieś znajde.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.