pooh Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2009 zaczela sie troche panoszyc, tzn. poustawiala mi blazenki (sa tej samej wielkosci); czy dokupienie drugiej rozlozy troche "napieta atmosfere" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomash666 Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2009 Te typy tak mają, moja też jest wredna małpa, ale błazenków nie rusza, gania trochę większego od siebie doktorka.. Cytuj http://akwariummorskie.blogspot.com/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2009 no fakt, ale, czy dokupienie drugiej (gdzies doczytalem na necie) rozlozy/wyeliminuje agresje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
guliwer777 Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2009 Witam Przede wszystkim musi być większy a i to nie gwarantuje sukcesu. Ja bym kupił innego wargatka bo po co je dublować. U mnie hexatenia przestała się całkowicie interesować otoczeniem jak wpuściłem chrysusa, poganiały się kilka dni i potem już nikt nikogo nie ruszał. Pozdrawiam Cytuj 600L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2009 zakladam, ze chrysus jest "reef safe", jakies problemsy z hodowla, specyficzne wymagania... wg tego, co w necie mozna znalezc to bezproblemowo raczej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrucha Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2009 Moja hexataenia tez podskubuje blazenki ale nie az tak zeby bylto poblem,a z drugiej stony kilka razy widzialem jak pteropagon kauderi pogonil kilka razy hexataenie:waving Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rah Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2009 Stopniowo hexataenia staje się coraz agresywniejsza. Ryby mniejsze ze stałej obsady są gonione, ale nie ma tragedii. Problem jest przy wprowadzania mniejszych ryb. Załatwiła mi 3-go doktorka labroides dimidiatus przy wprowadzaniu do zbiornika. Planuję teraz wpuścić 3 labroidesy, gramma loreto i dodatkowo jeszcze jedną hexatenie. Może to spowoduje, że wrszcie nie da rady gonić wszystkich i może wyciszy się przy hexataenii. Ponoć dwie zachowują się spokojnie. Zobaczymy. Eksperyment zrobię za kilka dni, jak będzie zgromadzona cała obsada z zamówienia. Cytuj 500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ra Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2009 czy to prawda ze dwie hexataenie zachowuja sie spokojnie ?? Mam nadzieje ze nie oznacza to podwojna agresje wobec pozostalych ryb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
drodas Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2009 moja hexataenia jest totalnie spokojna, mam ja ponad rok, plywa z blazenkami, bicolorem, salarisem oraz borsukiem, byl rowniez mandarym wspanialy . z tego co zauwazylem rybka jest bardzo ciekawska, dokladnie oglada skalke wsadzona do akwarium z kazdej mozliwej strony, natomiast nie przejawia zadnej agresji nawet w stosunku do ryb ktore przybyly do akwarium po niej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ra Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2009 tak to wpuścić do tenka teraz jakaś podobnych rozmiarów rybkę to zobaczysz Owszem ryba nie jest agresywna do starych domowników. U mnie tez nie jest agresywna ani do błaznów ani bicolora Ale jakis miesiac temu wpuścilem babke cytrynowa to tak napadli na nia z bicolorem ze od tamtej pory raz widzialem babke jak wychylila sie ze skalek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rah Zgłoś Napisano 17 Lutego 2010 Eksperyment z drugą hexatenią wypadł pomyślnie. Jednocześnie wpuściłem drugą hexatenię i z nią trzy lobroides dimidiatus, dwie grammy loreto (po 5 dniach od wpuszczenia zobaczyłem, że jednak żyją, a po ok. 10 dniach wypływają poza skały i trzymają się blisko siebie) oraz kolejnego wargatka coris gaimard. Początkowo gaimard był atakowany przez hexatenie, ale zakopał się na trzy dni i po tym czasie już hexatenia się nim nie interesuje. Moja pierwsza hexatenia początkowo goniła nowe ryby, ale jak zobaczyła drugą hexatenię to zaczęła ją oglądać ,podpływać, ćwiczyć przed nią jakieś wygibasy. Teraz pływają sobie spokojnie w zbiorniku, czasem podpływając do siebie, ale nie ma już śladu po poprzednich zachowaniach. Kompletnie przestała gonić inne ryby. Nowa hexatenia od początku żadnej agresji nie przejawiała. Mam teraz spokój w akwarium, żadna ryba nie znęca się nad inną. Cytuj 500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
masters1623 Zgłoś Napisano 6 Listopada 2014 Odkopuje temat, jakiś nowe spostrzeżenia, planuje ta rybkę wprowadzić do baniaczka ale mam 2 małe blazny 2 i 3 cm, bedzie to jedna z pierwszych ryb i czy nie bedzie problemu z dopuszczeniem reszty obsady która bedzie uzupełniona w ciagu msc? Pozdrawiam Cytuj Kostka 280L(80x70x50), sump 96L(80x30x40),odpienicz CruX IS-200, HQI 150w- 2x24 t5- 2x10w ledy., RW-8, Tunze 6015; nano 1600; wp-10, obieg NJ3000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzibi Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2015 hexa jest wredna i powinna być wpuszczana jako jedna z ostatnich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leon0409 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2015 U mnie hexa atakowała brzydala który był w akwa przed nią. Nie były to jakieś ostre ataki tylko taki strzał przypominający co jakieś 15 minut. Brzydala się pozbyłem bo podgryzał korale. Potem wprowadziłem dwa kauderni i jeden raz pogoniły hexe więc próbowała brać się za błazny ale jako że one pływają z tyłu akwa gdzie często wypoczywają kauderni to odpuściła. Następnie wpuściłem do akwa midasa 2 razy większy od hexy i on ją odrazu po wrzuceniu pogonił ją z jej kryjówki i od tamtej pory hexa już nikogo nie rusza, pływa sobie wokół skałek i specjalnie innymi się nie interesuje. Jeszcze ostatnio dodałem 4 szt małych chromisów i też nie widziałem żeby się nimi interesowała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Masta93 Zgłoś Napisano 25 Listopada 2015 Czy Hexataenia może zacząć polować na małe ślimaki turbo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach