Skocz do zawartości
Roman Rożek

Atak hepatusa na tridacne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak w tytule, od pewnego czasu zauważyłem dość nieprzyjemną (dla mojego wzroku i chyba dla małży też), zabawę hepatusa, polega to na łapaniu małży i podrzucaniu ją do góry gdzieś na około 20 cm.

Powiem tak że czasami trzeba się zastanowić nad obsadą,błedy wychodzą poźniej a to może boleć, w tym wypadku padło na tridacne. Poruszam ten problem bo jestem ciekawy czy ktoś z was miał podobną sytuację.

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie hepatus zamordowal tridacne, radze sie go pozbyc zanim nie jest za pozno. Ryby te nie nadaja sie do malych zbiornikow, w miare jak rosna staja sie agresywne i zlosliwe. Ja zrozumialem to po kilku latach, hepatus urosl w tym czasie do okolo 20 cm, i z braku odpowiedniej przestrzeni do plywania stal sie bardzo zlosliwy, przestawial po swojemu koralowce, niektore niszczyl.

W koncu zdecydowalem sie go odlowic i pozbyc z akwarium.

"===""never change a winning team""!==="

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pytanie tylko czy jestem w stanie pozbyć się tak pieknej ryby, jest w akwa od początku, niedługo będzie miała urodziny 2 lata :(. Chyba ze dostanie się naprawdę w dobre ręce, musze sie zastanowić, bo z tego co widzę i co napisałeś problem nie minie wręcz przeciwnie będzie gorzej :(.

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość klubowicz

Witaj!

U mnie było podobnie. Miałem w akwarium dwa Hepatusy i między sobą nie dochodziło do większych zatargów. Jeżeli chodzi o skubanie bezkręgowców to zgadzam się z Wami w 100%! U mnie po przestawieniu skałek tak ,że zasłaniały wejście do jego "sypialni" potrafił wyskubac w jeden dzień połacie Xeni aby się tam dostać.

W innym przypadku kiedy był głodny podskubywał inne korale. Ja nie zauważyłem żeby je zjadał! On je najzwyczajniej niszczył.Piszę o nich w liczbie pojedynczej bo nie zaobserwowałem tego procederu w przypadku drugiego,większego egzemplarza.

P K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hepatus niestety nie nadaje sie do rafy, w kazdym razie ani ja ani nikt z moich znajomych nie mial egzemplarza ktory bylby nieszkodliwy. U mnie potrafil podgryzac acry a lps-y kompletnie nie mialy z nim zycia.

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój niewielki hepatus (ok. 5cm) jest wybitnym smakoszem xenii :(( Jak go nie nakarmię przed wyjściem do pracy to i tak po moim powrocie będzie miał "wypasiony" brzuch :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość klubowicz

Ale i tak przestrzegałbym wszystkich którzy chcą kupić pokolca A.nicrofuscus!!!

Ten to dopiero naniszczył mi korali.Skubie każdego napotkanego korala o długich(przynajmniej u mnie) czułkach.Tak je dręczył ,że Sarcopythony czy Sinularie potrafiły się nie otwierać przez kilka miesięcy.Nie polecam go nikomu do rafy!!!!

P.K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.