kamilm Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2009 Ponowie temat, bo ciagle mnie sprawa meczy. Mam bardzo duzo drobinek unoszacych sie w wodzie. Sama woda jest krystaliczna, tylko ciagle cos w niej plywa. Ponizej to co juz zrobilem, jakbvy ktos mial pomysl co jeszcze zrobic, zeby sie tego pozbyc to bede wdzieczny. Co robilem: - rajstopa na zrzut z komina :-) - gabki, waty i inne media filtrujace do komina i do sumpa - tysiac roznych ustawien pomp cyrkulacyjnych drobinki ciagle plywaja ... Moze macie pomysl czym moga byc te drobinki, moze trzeba zniwelowac przyczyne nie skutek ? Wieksze drobiny znikaja (opadaja, osiadaja na wacie filtrujacej ?) ale male ciagle sa, pomimo, ze na wacie jest duzo brudu, praktycznie co 2,3 dni ja wymieniam Pozdrawiam KM Cytuj 210l + 70l sump, 32kg LR + 18kg LS, OR3500, tunze 6025+6055+koralia2, odpieniacz AM T-1000, 120W LED BX od 15.09.2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomash666 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2009 Sól Preis? Też mam z tym problem. Wata raczej nie zatrzymuje, to za drobne. Cytuj http://akwariummorskie.blogspot.com/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilm Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2009 nie, sól AM, i przez pierwssze 2-3 tyg dzialania akwarium nie bylo tego problemu - wiec mysle, ze to nie sól no wlaśnie mam wrażenie, ze to jest za drobne, zeby ta wata to zatrzymala i co gorsze mam wrażenie, ze sie to ciagle "produkuje" Cytuj 210l + 70l sump, 32kg LR + 18kg LS, OR3500, tunze 6025+6055+koralia2, odpieniacz AM T-1000, 120W LED BX od 15.09.2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2009 robiłeś test na krzemiany ? Cytuj 180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI + niebieskie 2 x 54 + LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2009 Jeżeli sól aqua medic to bardzo prawdopodobne,że z soli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PanMandaryn Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2009 Miałem podobny problem z solą AM. Po kilku tygodniach jakoś samo ustapiło. Warto pomysleć nad zmianą soli. AM to chyba jedna z najgorszych soli, jeżeli nie najgorsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2009 U mnie to wyglądało tak,ze kilka razy moze za dużo soli w jednym kawałku wrzuciłam,lub bardziej zbrylony, i wg mnie to wytrącił czy też nie rozpuścił się jakiś węglan. wodawygladała dziwnie bo własnie klarownie mimoże cos w niwj pływało. ale w baniaku chyba się rozpuszczał,bo znikneło a zadnych filtrów czy nawet odpieniacza nie mam. potem czekałam z podmiana aż opadnie po kilku godzinach na dno wiaderka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2009 ...witam,wedlug mnie zbrylona sol,chocby najdrozsza nadaje sie tylko do kosza.Za kazdym razem kiedy robilem podmianke na takiej soli (zbrylona lub zawilgocona) mialem problemy...Sol ma byc idealnie sucha i sypka,dziwne ze do tej pory nie przyszlo to do glowy producentom "wielkich soli",choc zrozumiala to "Sera" sprzedajac 5kg opakowanie z 5cioma jednokilogramowymi workami w kartonie...Pozdrawiam... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2009 #228019 Iceberg :...witam,wedlug mnie zbrylona sol,chocby najdrozsza nadaje sie tylko do kosza.Za kazdym razem kiedy robilem podmianke na takiej soli (zbrylona lub zawilgocona) mialem problemy...Sol ma byc idealnie sucha i sypka,dziwne ze do tej pory nie przyszlo to do glowy producentom "wielkich soli",choc zrozumiala to "Sera" sprzedajac 5kg opakowanie z 5cioma jednokilogramowymi workami w kartonie...Pozdrawiam... Chyba nasz rację a jak z jej jakością ? Cytuj 180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI + niebieskie 2 x 54 + LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2009 #228019 Iceberg :...witam,wedlug mnie zbrylona sol,chocby najdrozsza nadaje sie tylko do kosza.Za kazdym razem kiedy robilem podmianke na takiej soli (zbrylona lub zawilgocona) mialem problemy...Sol ma byc idealnie sucha i sypka,dziwne ze do tej pory nie przyszlo to do glowy producentom "wielkich soli",choc zrozumiala to "Sera" sprzedajac 5kg opakowanie z 5cioma jednokilogramowymi workami w kartonie...Pozdrawiam... Masz całkowitą rację !! ale to teoria i cięzko kupić lub utrzymać tak sól. kilka lat temu kupiłam sól Aquamedica w wiadrze(25 kg) wiadro niby ma plastikową uszczelkę. Po ok roku na dnie zostało kilka cm soli. Lato, spora wilgotność - albo nie dokręciłam albo jeszcze coś - otwieram a tu gęsta płynąca ciecz. Kilka razy kupiłam (u róznych sprzedawców) Preis najmniejsze opakowanie.Ona jest w kartonowym opakowaniu i worku foliowym. Tylko raz nie musiałam rozbijać młotkiem. Kenta miałam kilka razy i był zawsze sypki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2009 U mnie wiadro 25 kg TM do końca czyli przez 7 miesięcy była sypka.Teraz mam Praisa od 5 miesięcy też jest sypka.Kupuję w wiadrach i trzymam w łazience gdzie jest największa wilgoć. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2009 #228047 inmar :U mnie wiadro 25 kg TM do końca czyli przez 7 miesięcy była sypka.Teraz mam Praisa od 5 miesięcy też jest sypka.Kupuję w wiadrach i trzymam w łazience gdzie jest największa wilgoć. ja mam też wiaderka 25 kg i do ostatniego kubeczka sól jest sypka. Cytuj 180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI + niebieskie 2 x 54 + LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2009 ja mialem wiadro Tropic Marina i cale sypkie, trzymalem w szczelnie zacisnietym worku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goliat Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2009 a ja sie pozbylem drobinek unoszacych sie w wodzie. nie wiem skand to sie bierze! chociaż podejrzewam ze od live sand bo odkąd go wsypałem to miałem to dziadostwo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomash666 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2009 To może napiszesz w jaki sposób tego dokonałeś? Cytuj http://akwariummorskie.blogspot.com/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilm Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2009 Panowie na 99% to nie jest kwestia soli. Sól mam sypka i w wodzie do podmiany nic nie plywa. Mam wrazenie ze te drobinki unosza sie z piasku do gory (mam dosc duza zaloge czyszczaca). Moze tu jest problem ? Odsysacie jakos oasdy z dna i skal ? na pierwszy rzut oka nie mam tego jakos duzo, ale jak dmuchne w skaly zawsze sie cos unosi ... Cytuj 210l + 70l sump, 32kg LR + 18kg LS, OR3500, tunze 6025+6055+koralia2, odpieniacz AM T-1000, 120W LED BX od 15.09.2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilm Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2009 A tak swoja droga co jest nie tak z sola AM ? poza tym, ze jej nie lubicie ;-) mam wlasnie 25 kg i duzo mi jej jeszcze zostalo ... Cytuj 210l + 70l sump, 32kg LR + 18kg LS, OR3500, tunze 6025+6055+koralia2, odpieniacz AM T-1000, 120W LED BX od 15.09.2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilm Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2009 #227969 slawomirdyl :robiłeś test na krzemiany ? nie Cytuj 210l + 70l sump, 32kg LR + 18kg LS, OR3500, tunze 6025+6055+koralia2, odpieniacz AM T-1000, 120W LED BX od 15.09.2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goliat Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2009 #228181 thomash666 :To może napiszesz w jaki sposób tego dokonałeś? rozne cuda kabinowalem zeby tego sie pozbyc: cyrkulacja w lustro wody niby pomaga pozbyc sie tego z powierzchni tyle, ze ten kurz zaczyna plywac po calym akwarium bynajmniej u mnie w red sea max zauwazylem. ze ta woda przy grzebieniu raczej krazy nie splywa, niby splywa ale nie z lustra tylko jakies 1cm od powierzchni... Przyspieszylem obieg wody tak, ze teraz w panelu jest o 1cm nizej i kurzu nimmmma ,zniknal w 15 minut. Jeszcze mam problem z przejzystoscia wody ,ale zamontowalem filtr zewnetrzny i to kwestia czasu tak mi sie wydaje. Jak juz pisalem wczesniej wydaje mi sie, ze zywy piasek jest temu winien ,gdy tylko cos pogrzebie w akwarium juz widze te drobinki plywajace. U kumpla, ktory ma akwa z kominem probowalem tez przyspieszyc ten obieg obcialem Durso,w ten sposob w kominie woda bylo zawsze okolo 8 cm nizej , woda spadala jakby dynamiczniej i do tego przyspieszlismy pompe to pomoglo ale bylo troszke glosniej. W koncu zamienilismy Durso na tak jakby dziure tzn:. na rurce zamontowlismy kubek plastikowy z kratka , jest o 100% ciszej i nie ma kurzu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 Od grzebie temat bp ja cały czas z tym walczę, narazie zrobiłem jak napisał przedmówca. ... zobaczymy Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 7 Marca 2016 (edytowane) Nie pomogło, mam trzy podejrzenia : 1 sól 2 piasek 3 skała Goliat a ty i kumpel czym świecicie? Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Edytowane 7 Marca 2016 przez Radek-sl (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
farti Zgłoś Napisano 26 Marca 2016 W koncu zamienilismy Durso na tak jakby dziure tzn:. na rurce zamontowlismy kubek plastikowy z kratka możesz podać szczegóły >?? lub wrzucić zdjęcie ? Cytuj 90x50x50 [225l + sump] z Gdańska http://nano-reef.pl/...jekt-z-gdanska/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweltattoo Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2016 Jak możesz to zrób fotki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach