Skocz do zawartości
Marcin1305765940

zywa skala z wakacji

Rekomendowane odpowiedzi

Jak myslicie, jest jakas mozliwosc przywiesc cos z egoztycznych wakacji do morskiego, mamy zamiar wyskoczyc w cieple rejony i zastanawiam sie czy mozna np. zywa skale, albo jakies zwierzatko kupic od miejscowych i je przywiesc do Polski? Trzeba robic jakas specjalna odprawe na lotnisku?

Pozdrawiam

Marcin

===============================================

190L, 6x24W T5, 150W HQI, dużo pomp i innych dupereli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:yes, uwazaj , bo w niektorych krajach wywiezienie muszli jest gorzej karane jak prochy:)

najlepiej dowiedziec sie w ambasadzie kraju do ktorego chcesz jechac jakie sa ograniczenia

pozdrowionka

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla przestrogi sam chciałem sobie przywieść kawałek martwego koralowca z indonezji dokładnie z bali taka mała akroporka:) wsadziłem ja do bagażu podręcznego w hong kongu miałem przesiadkę i szczegółowe przeszukanie mała awanturka na lotnisku i na szczęście dla mnie skończyło się tylko na tym, za to koles z tego samego zamolotu miał chyba taką dużą muszle i dostał 100$.Więc uważaj bo moga sprawdzać lub nie (częściej nie ale po co kusić los)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej uwazaj. Mnie zlapali na lotnisku w Gdansku jak wwozilem 4 szyszki z sekwoi. Zaczyna sie od tego, ze masz rozmowe z celnikami, zabieraja przechwycony towar do ekspertyzy na twoj koszt...potem zalezy. W najgorszym przypadku sad i za przywozenie chronionych gatunkow mozesz dostac do 3 lat.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin, pisalem podobny topik z miesiac temu przed wyjazdem do Egiptu, oczywiscie wszyscy odradzali i mieli racje. Majac na uwadze ww opinie, nic nie chcialem zabierac ze soba. Jadac na lotnisko, rezydentka w autobusie przestrzegala przed wywozka korali etc, i wtedy przypomnialem sobie, ze corka zbierala jakies muszelki na plazy i moga byc w plecaku. Takie niewielkie, ale po co ryzykowac. Po wejsciu na terminal wysypalem wszyskie muszelki do smietnika...no i pech jakis koles to zobaczyl, zabral nam paszporty i zaczal domagac sie bakszyszu;). Po zapewnieniu ze otrzyma jak sie dostane do bagazy (byly po drugiej stronie bramki), oddal nam paszporty i...tyle nas zobaczyl.

Podejzewam, ze jesli bysmy nie spier..musial bym niezla kaske beknac. W samolocie koles sie `chwalil` ze ktos dostal 2000$ za probe wywozu korala.

Nie ma co sie dziwic ze tak `chronia` rafe. Po pierwsze bakszysz nie grzech, a wrecz powinnosc;), po drugie dzieki rafie oni tam ciagna ten bajzel, bez niej same piramidy juz by nie starczyly (ile razy mozna je ogladac).

Podobnie w innych regionach swiata, jesli z tego zyja, lepiej nie ryzykuj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa miesiące temu napisałem do ministerstwa ochrony środowiska list traktujący o przywozie żywej skały do kraju. Niestety mimo monitów z mojej strony nie dowiedziałem się nic! Moja prośba została przekazana do odpowiedniej komórki ministerstwa i od 60- ciu dni czekam na odpowiedź. Prawdopodobnie będę musiał przeżyć Noego (900 lat), aby dowiedzieć się konkretów od MŚ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mmedenski kurcze a wlasnie myslalem a malej wycieczce do Egiptu, na a jak sprowadzaja z frachtu to przeciez nie deklaruje sie ze cos innego. Musze zrobic rozpoznanie u znajomych celnikow.

Pozdrawiam

Marcin

===============================================

190L, 6x24W T5, 150W HQI, dużo pomp i innych dupereli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zupelnie inaczej wyglada oficjalny import takiej skaly , tam na miejscu wydawane sa pozwolenia CITES, na odpowiednie przesylki, ktore stwierdzaja , ze skala pozyskana nie (powiedzmy) uszkadza rafy koralowej i nie zubaza jej, jest to skala z tzw farm, zreszta te przepisy sa bardzo obszerne, inaczej ma sie wywoz indywidualny , czyli przemyt zwierzat skaly itp bez odpowiednich pozwolen

zabralem w zyciu tych zwierzatek pare:), przemycane byly w skandalicznych warunkach

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega akwarysta morski - niedawno był w Egipcie. Mówił, ze na każdym pietrze w hotelu w kilku językach jest napisane żeby nie zabierać NIC z rafy - nawet muszelki i podane kary w euro i $ - ogromne !

Darek S

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądam ten wątek z dużym zdziwieniem- to przecież nam "słoniakom" powinno zależec aby rafy starczyło dla wszystkich - teraz i dla naszych dzieci - więc zrozumiałe jest , że każdy komu się spodoba nie może wyrywać i przywozić takich"pamiatek".Poza tym to przecież kradzież i paserstwo - co tu dużo deliberować i owijać w bawełnę!!!

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
PrzyMarek :

[]Poza tym to przecież kradzież i paserstwo - co tu dużo deliberować i owijać w bawełnę!!!

IMO troche przesadziłeś. Czy gdybyś był nad Bałtylkiem i wziął kilka muszelek to nazwałbyś to paserstwem lub kradzieżą. Przecież to to samo. Ba, nawet żywą małżę lub rybke.

Po prostu - tamte kraje o to dbają bo wiedzą, że jeśli rafa zniknie to pies z kulawą noga nie zajrzy na ich pustynię :(

Żeby było jasne - ja jestem ZA ochroną rafy, przed zwykłymi zjadaczami chleba, którzy najchętniej postawiliby potem trofeum na szafce, a nie pielęgnowali pieczołowicie w akwarium

Darek S

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przewożenie przez granicę towaru bez zezwolenia, nieopłacanie cła, skup takiego towaru i jego przemyt przez granicę ma się nijak do przywiezionej muszelki znad Bałtyku - nie mów mi, że nie widzisz różnicy. Kraje , ktore tego pilnują z tego żyją - ale też nie pozwalają aby rafa starczyła tylko jednemu pokoleniu!!

p.s

Pieczołowicie w akwarium pielegnuje się to co się kupiło legalnie, wyhodowało lub dostało - nie UKRADŁO.

Sorry - nic tego nie zmieni, reszta to semantyka.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Przymarek nie przesadził, tylko Twoje (Darek S)porównanie było nieco nie na temat. Rafy są chronione ze względu na zwierzęta które je zamieszkują i aby zahamować rabunkową eksploatacjęi wyprzedaż. Ochrona ta została rozszerzona także o teren przyległy do rafy aby właśnie ukrócić głupie tłumaczenia że ktoś coś znalazł na plaży to już mu wolno. W czasie odpływu bowiem na plaży znajduje się cała gama np. acropor i tridacn, które czekają na przypływ.

Jesli chcesz porównać z czymś z naszego podwórka to na pewno nie z Bałtykiem ale także z jakimś parkiem narodowym (gdyż większość raf podlega takiej ochronie) Spróbuj więc wywieźć chronionego żubra, bobra czy rysia. Zwróć uwagę że w niektórych Parkach istnieje np zakaz zbierania owoców runa leśnego, a nawet całkowity zakaz wstępu. Także kazde państwo ma swoją "rafę" którą chroni, a czy jest nią rafa koralowa, puszcza czy inna osobliwość przyrody zależy od: miejsca, klimatu itd.

Pozdrawiam Tomek

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda Tomasz prawda. A jak ktoś chce przy okazji na wakacjach w np. indonezji, egipcie czy kenii kupić 200kg skały do swojego nowego dużego baniaka i do tego stadko zwierzaków to zawsze może kupić legalnie z CITESem i zadbać o wszystkie formalności celne (jak się połapie :Satisfied )

Osobiście uważam że część zwierzaków (szczególnie tych większych jak np. duże ustniki) po prostu powinna zostać na rafie i tam właśnie się je powinno oglądać.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.