Skocz do zawartości
koziolini

dobowy cykl oswietlenia rafki 12L :D

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanko jak ma wyglądać cykl oświetlenia dobowego w rafce 12L jako oswietlenie mam zamiar uzyć 9w power compackt 50/50 i nocne na ledach (przy okazi moze ktos podpowie - średnica i ilośc diod LED (elktrolimnesencyjnych:D kazdy wie o co chodzi) w nocnym oswietleniu i jeszce takie pytanko nie w temat moze mi ktoś narysowac w peincie i wysłac na meila(koziolini@o2.pl) wygląd panelka filtracyjnego(rozmieszczenie przegrodek) o wymiarach 30/25/10 dł/wys/szer natomiast zbiorniczek główny ma wymiary 30/25/15 dł/wys/szer (jeśli kogoś wymiary zbiorniczka interesuje oczywiscie)

pozdro wszystkim przyszłym i aktułalnym morszczakom:D:D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie, jak to powiedzial smk- wolny kraj, ale chlopie jesli nie masz innego, dzialajacego, troche wiekszego akwa slonego to odpusc sobie te 12l;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie wiedziec :Satisfied jak dobrze pujdzie to za 3-4 mieśiące bedzie rafka chodzić i tak w ogóle to ten akwarek ma 19,5L bo jeszce panelik a jeśli nie chcesz mi pomóc tylko ostrzegać i odradzac to darój sobie bo i tak nie odpuszcze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki - mała rafka tez może być piękna :)

To moja 12L rafka - zdjęcie zrobione w nocy więc nie wygląda może tu szokująco ale widać szczepki korali, małego mitrax kraba i po środku pana i władce zbiorniczka - debelius reef lobster.

I co chłopaki szkoda czasu? Dla mnie niezły dodatek do 112L głównego zbiorniczka. :Satisfied

818-frags.jpg

818-left_side.jpg

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smk- ale ty masz drugie, wieksze akwa, jak robisz podmiane to wode z niego wlewasz do malego i mozesz tam utrzymywac odpowiednie warunki. Bez tego nie wyobrazam sobie by takie 12l bylo jako tako stabilne. Kazda dolewka to zmiana parametrow, byle kilka kropel kalkwasser i ph skacze w gore. Moje zdanie jest takie ze sprzet i skala po brzegi nie wystarcza by takie akwa utrzymac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ekmmmmm..... to odpowiecie na moje pytanka czy nie .........??????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Male jest piekne.

Nie widze problemu w zakladaniu 12l akwa. Jezeli masz doswiadczenie,i mozesz przygotowac wode o parametrach podobnych do wody w akwarium- to dlaczego nie.

Swiatla urzywaj ok 12godz na dzien. Ilosc led- mysle, ze jedna bedzie wystarczajaca. 2 to max.

Pozdr.

M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Koziolini

Ja w swoich 12L mam 13W 50/50 odpalającą się automatycznie o 9:00 i gasnącą o 21:00. Do tego razem z świetlówką załącza się wiatraczek (taki mały z karty graficznej zmontowany pod klapką).

Wywaliłem ostatnio grzałkę ze środka bo i tak na nic się nie zdała - świetlówka tak daje że bez wiatraczka do 30st skakała temperatura (i dlatego przed wsadzeniem szczepek dodałem wiatrak) a teraz z wiatrakiem jest w dzień 25st a w nocy 24st. Pięknie :) - na zimę jednak cos trzeba będzie pomyśleć.

Co do nocnego oświetlenia - wydaje mi się że jakiekolwiek może być za mocne jak na tak małe akwa.

@mmedenski

Fakt że wrzystkie sprzęty do pomiarów/testy itp biorę z mojego "dużego" akwa (hehe jeśli tak mozna 112L nazwać), wodę RO z tego samego filtra itp. Ale podmiany robie tak jak w moim głównym akwa tylko raz na miesiąc (mikroelementy uzupełniam w międzyczasie gotowymi płynami) i daje nowo zasoloną wodę (zasolenie co prawda jest dobrane identycznie jak w akwa refraktometrem).

Więc nie robie jakiś czarów a nawet mógłby ktoś powiedzieć że zaniedbuje podmiany. W głównym akwa robie tak już 5 miesięcy i korale pięknie rosną, a czy zda to egzamin w małym to nie wiem bo dopiero co szczepki wsadziłem a langusta nie może być miernikiem bo jest z niej niezły twardziel :Satisfied

@Marx - wedle życzenia :)

Wiecie że jestem szybki lopez jeśli chodzi o zasiedlanie zbiorniczka - no to w 12L nie mogło być inaczej niż co najwyżej szybciej niż w 112L :D - oto proszę moja rafka 1,5 miesiąca od odpalenia.

818-12l_front_180405.jpg

akwa z przodu

818-12l_korale_180405.jpg

miękasy, montipora i ogon langusty (tam na dole w jaskini)

818-12l_korale2_180405.jpg

grzybki, polipy i montipora

818-12l_korale3_180405.jpg

sinularia i cladiella

818-12l_side_180405.jpg

to samo z boku akwa

818-12l_mitrax_180405.jpg

mitrax zamierza się do przeniesienia żółtych polipków (musze je przykleić bo wala je po całym akwa - tylko te)

818-12l_langusta_180405.jpg

Moj mały zabójca :) chowa się cały czas z tyłu akwa a w nocy buszuje. Z mitraxem żyją w zgodzie.

818-12l_rurowki_180405.jpg

A tu małe rurówki posilają się

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

staram się Swirlej staram - no i parę gram soli już łyknąłem przez 5 miechów w moich 112L (soli nie węgla :Satisfied ) więc jakoś to żyje i się rozwija

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej Koziolini,

W pełni czekam na rezultaty tych 12/19 litrów Twojego akwa.

Od 2,5 miesięcy mam 30 litrów z czego wody jest może 20.. reszta to skała i piach- może piach porzucę bo.. hmmm może zbierać detrytus.. za to przy 2X18W świetlówkach wszystko jest stabilne i od miesiąca zaczęły porastać wszystko glony wapienne a miękkie są pięknie rozłożone i grzybowieniec ma zamiar się dzielić ;-). Więc nie zważaj co inni mówią-,że to się nie uda... mi też tak mówili wszyscy(prawie). podmiany to 4,5 litra na tydzień w podzielonych porcjach. co 2/3 dni./ bez odpieniacza.

Spróbuj dać więcej światła bo 9W to trochę mało na takie akwarium- pamiętaj ,że cięzar filtracji spada na żywą skałę i jej glony- jeśli nie dostaną dostatecznie dużo światła to nie wyłapią NO3... i nie dadzą pokarmu innym stworom ze skały....które też wpływają na obieg azotu i innych pierwiastków. Część planktonu zjadają korale i wszyscy są zadowoleni...

a jakie światło użyć... cóż sam jestem w fazie experymentu ;-)

Hej !

Pozdrawiam

Krzychu,

p.s to moje 30l jest o niebo ładniejsze od poprzedniego 250litrów... pewnie dlatego ,że mam kasę na duzy udział skały i korali ;-) i podmiany wody. Utrzymanie znacznie tańsze niż dużego akwa....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SMK masz za malo wapnia albo za malo swiatla bo ci Botyocladia zmarniala. Stawiam na wapn bo ten piekny glon potrzebuje go tyle co SPS-y....

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aquamaniac - nie to nie to. Mam mitrax craba który go załatwił w 5min. Się okazało że to jego ulubione żarcie :Satisfied

Dziś już go wcale nie mam - wrypał go w kila dni żarłok jeden :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj fakt, mitraxy uwielbiaja glony kulkowe, te zielone tez.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skubany nic nie robi cały dzień tylko żre. Jak taki mały może tyle jeść? (ma ok 1cm)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.