Skocz do zawartości
BartY

falownik i pompy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Właśnie testuje sobie urządzenie do regulacji wydajności pompek i w związku z tym mam pytanie, czy Ktoś wie jakie pomki nadają się to falowników ( ale nie tych co tylko włączają ja na przemian lub losowo) tylko takich co dodatkowo sterują ich wydajnością ( np. Tunze) . Wiem że właśnie pompy tunze by się nadawały ale cena jest odstraszająca. Testowałem pompy aquarium system maxi jet 750 ale nie nadają się( wszelkie próby spowolnienia wywołują trzaski itp. i w ogóle okropnie głośno się włączają ) , hydora prawie ok tz regulacja działa w zakresie 0-40% i 70-100% poza tymi wartościami zaczynają wariować. Sprawdzałem jeszcze pompkę aquael i też nie za bardzo regulacja działa w zakresie 80-100% poniżej 70% staje.

Wydaje mi się, że ten sterownik po paru przeróbkach ( o ile znajdzie się jakaś pompa która będzie się dała płynnie regulować ) mógłby zadziałać jako fajny falownik.

I jeszcze jedna sprawa co do falowników jest fajny zestaw

cykliczny włącznik-wyłącznik, regulacja czasu pracy i tak samo czasu pauzy w zakresie ( 30sek -do 15min) i drugi 1(1-99sek lub 1-99 min) na stronie www.nordelektronik.pl można je zobaczyć zestaw NE107 i NE 2024 Może ktoś to sprawdzał i co o tym sądzicie, może to fajna alternatywa dla falownika aquq medic za 500pln. W cze-wie NE107 kosztuje 32pln .

Połączenie tego regulatora wydajności i takich tajmerków może dało by jakić fajny falownik ale z tym to muszę się zgłosić Pabla :(

Pozdrawiam BartY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety zwyklych pomp nie da sie w zaden sposob sterowac napieciem, ani czestotliwoscia, bez skutkow ubocznych.

Do plynnej regulacji stosuje sie specjalne pompki ktore niestety nie sa tanie.

"-------------------------------------- Elektronika - zawod, Akwarystyka - hobby

""Akwarysta""

Wersja 2ga kontrolera z MMC/SD w testach, miernik konduktancji w przygotowaniu..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na jakiej zasadzie działa regulacja w pompkach szybkości ??

Np w pompkach z seri STEP jest regulator + - . Czo on roi by pompka zmniejszyła szybkość ??

"______________________ Akwarium 590l; obieg deltec HLP5250; cyrkulacja Tunze Turbelle Stream kit TS07, MJ 1200; Deltec APF600; 2x HQI 150W, 3 x T8 40W;Mieszacz DIY; NR1000; RO+DI; dolewka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamyka lub otwiera wlot lub wylot wody. Po prostu dławi pompę tak jak np. robi to takze wysokość na jaką trzeba podnieść słup wody. Jest to regulacja czysto mechaniczna i nijakiego zastosowania tutaj nie znajdzie.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie to są te nie tanie?

Dzisaj dam popracować na jakichś 30% hydorowi i zobacze co będzie czy się grzeje itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te `nie tanie` to TUNZE.

Zanim wejdziesz na jakiś sklep netowy, lepiej sobie usiądź, bo TUNZE ze swoimi pompkami nie schodzi poniżej czterech cyferek:(

pozdr

Show Must Go On... mlv87@interia.pl Browar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie prosciej zrobic taki przelacznik, ktory okresowo bedzie kierowal wylot wody raz do jednej rury raz do drugiej?

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ? ale mnie zależy na czymś programowalnym( różne tryby pracy itp.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wracam do tematu. Na pierwszym poście jest mowa o tanim włączniku. Czy można go zastosować i jak właściwie ustawić przemienne działanie pomp tzn ile minut powinna chodzić odzielnie każda z nich, a może utawić trzy warianty tj. raz jedna, raz druga i przez jakiś czas obie na raz. Tak mam właśnie taraz bo bez falownika. 2 pompki AquaSzuta 600l/h chodzą razem skierowane na przednią szybę, bo tak dają najlepszy efekt, ale strasznie to denerwuje moje grzybki no i Cladiella nie ma szansy na odpoczynek bo przyrosła do dużej skałki i nie idzie jej teraz przenieść, choć rośnie jak szalona. Poradźcie coś.

Pozdrawiam

Tomek

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

W Nord Elektronik można kupić zestaw NE 107 za około 30 zł, czyli wyłącznik czasowy w którym możesz sterować dwiema pompami naprzemiennie w czasie do 5 minut.

Mam go u siebie i jest O.K.

Zmontowanie go też jest bardzo proste.

Chyba, że masz wiecej funduszy to możesz w NE kupić specjalny sterownik sztucznych fal, ale to juz wydatek chyba około 200 zł.

Pozdrawiam

Tomasz Kasprowicz

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eltom, ale jak masz ustawione działanie pomp? Tzn. ile minut działa każda z osobna?

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha, czy jakis elektronik moglby sie wypowiedzic, czy mozna latwo zmienic zakres regulacji z 5-15minut na np 1-5minut?

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapewne zmieniajac tylko wartosci kondensatorow (zmniejszajac)

"-------------------------------------- Elektronika - zawod, Akwarystyka - hobby

""Akwarysta""

Wersja 2ga kontrolera z MMC/SD w testach, miernik konduktancji w przygotowaniu..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas przelaczania mozna zmniejszyc przez zmniejszenie kondensatora C3, lub potencjometrow P1, P2 (sterowanie czasami poszczegolnych przelaczen).

Za przelaczenie ze stanu wysokiego w niski ukladu odpowiedzialny jest

P2, C3. Za przelaczenie ze stanu niskiego w wysoki odpowiedzalne sa P1, C3.

Mozna rowniez tracac na czulosci sterowania bawic sie rezystorem R1 (wplyw na

oba stany) przez zmniejszanie albo R2 przez zwiekszanie.

Ladowanie kondensatora nie jest liniowe - wobec czego podzielenie przez mniej wiecej 5 da tylko przyblizenie (btw 20 uF nie ma w sklepie elektronicznym - i pewnie latwiej bedzie kupic 4,7uF i polaczyc rownolegle lub blagac o 22uF).

Sprawa problematyczna jest to ze druga granice dzielisz tylko przez 3 (z 15 do 5 to inaczej niz z 5 do 1)... to powoduje ze konieczne jest zwiekszenie wartosc potencjometrow P1, P2 co najmniej 2-krotnie (100k).

Najlepiej byloby R1, R2 zastapic potencjometrem montazowym (100k) i dostrajac dodatkowo uklad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marx - nie zmieniałem przekaźnika, ten jest dobry, ma łącznie 3 końcówki (jedna wspólna i dwie niezależne).

Tomasz Młot - Kwidzyn - u mnie pompy ustawione są na czas pracy po około 2 minuty. (można od 20 sekund do prawie 5 minut).

Pozdrawiam

Tomasz Kasprowicz

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.