Skocz do zawartości
atrawa

Filtracja mechaniczna - jak to robicie??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam kolejne pytanko, tym razem chodzi mi o filtracje mechaniczną. Ponieważ nie mam żadnego filtra więc nie za bardzo wiem co zrobić aby zapewnić filtracje mechaniczną?? Wystarczy zastosować gąbkę czy jakąś włókninę, gdzie ją umieścić żeby nie miała wpływu na przepływ??

Pozdrawiam

Artur

150x50x50, OR3500, OR2500,Marea3200 45kG LR, xenia, sacro, cladiella, euphylia, diadema, kraby x8, ?limaki x 10, nemo x 3 + ukwiał i żółtek :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz komin to ustaw na kratce wzdłuż grzebienia przelewowego włókninę filtracyjną. Jest wąska więc zostanie ci znaczna część kratki odsłonięta i przepływu nie zatrzymasz. Na początku woda w całości przechodzi przez włókninę. Jak po kilku dniach się już zabrudzi (zatka) to woda przelewa się dalej i leci do komina pomijając włókninę. To znak, żeby ją wymienić lub wypłukać (ja wymieniam).

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zalezy , czy masz sump , czy panel , czym jest wypelniony komin?

Ja mam tak: w kominie biobale wiec zaraz pod plytka zraszajaca gabka o grubej perforacji, dodatkowo w sumpie mam przegrode przystosowana do wlozenia takiej samej gabki

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

no więc tak, w kominie nie mam nic, zresztą jak i w sumpie. Kiedyś zrobiłem próbe i spływ z akwa wyposażyłem w gąbke, ale wtedy był problem z regulacją odpieniacza i z poziomem wody, czyli do bani. Może musze wkleić w pierwszą komorę szybkę i tam ma woda spływać z akwa i z niej woda dopiero do odpieniacza a z tej pierwszej przez gąbkę, bo jak dzisiaj pojechałem strumieniem wody po skałkach to makabra przez 4 godziny pełno syfu itp itd:.

Pozdrawiam

Artur

150x50x50, OR3500, OR2500,Marea3200 45kG LR, xenia, sacro, cladiella, euphylia, diadema, kraby x8, ?limaki x 10, nemo x 3 + ukwiał i żółtek :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

w moim zbiorniku na kratce zraszającej kładę pasek włókniny wzdłuż grzebienia (w kominie biobale). Wymieniam zgodnie z tym co pisze "rah". Pompa obiegowa stoi na 5 cm gąbce w komorze do której woda zasysana jest od dołu (pod przegrodą), wycisza pompę i zabezpiecza przed załapaniem ewentualnego czegoś :-). Oryginalna gąbka z pompy została usunięta. Nie lubię mieć schowanych gąbek, których nie mogę cały czas wzrokowo kontrolować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.