Skocz do zawartości
Artur T

oświetlenie nocne (nowy patent)

Rekomendowane odpowiedzi

(pisałem o tym na ogólnym ale w związku z dużą ilością tlefonów zamieszczam w targowisku)

Diody imitują naturalny ruch księżyca. Ustawione są w rzędzie. Zapala się pierwsza z brzegu; świeci (jak ustawię) ok. godziny, gaśnie i zapala się kolejna. Razem spacer księzyca trwa jak w naturze. Efekt świetny i najbardziej naturalny. Zwierzątka mają jak w oceanie. To nie jest światło zawieszone nieruchomo. Dodatkowo regulacja jasności!!! Niestety cena to 120zł przy 8-miu diodach. Jest trochę roboty i koszty złożenia pomysłu do patentu...ale to już za sobą - teraz czekam na papiery) pozdrawiam: Artur

prosport@onet.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

"Efekt świetny i najbardziej naturalny. Zwierzątka mają jak w oceanie" - jak dla mnie dosyć odważne stwierdzenie, bo nasze hobby nigdy nie zastapi naszym podopiecznym oceanu (to tak na marginesie)

Sam pomysł uważam za dobry, aczkolwiek czy aż tak potrzebny?

Nie tłumacz ceny 120 zł, bo to wygląda tak jakbyś sam wiedział że to za wysoka cena.

Powiem tak, zrób zdjęcie pokaż, a potem będziemy rozmawiać o cenie - negocjować :Satisfied

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Przychylam się do opini Romka. Czy potrzebny??

Moim zdaniem zupełnie nie, powiem więcej moze być denerwujący. To czy Oświetlenie nocne jest wogóle potrzebne rybom i koralowcom z akwa - to kwestia dyskusyjna - z wyjątkiem kilku rybek które mogą wyskoczyć gdy jest zupełnie ciemno. Także oświetlenie nocne zakładamy tak naprawdę po to aby móc obserwować życie nocne w akwa. Co mi po tym że wieczorem mogę obserwować jeden bok a żeby zobaczyć co dzieje się gdzie indziej muszę wstać nad ranem. Dzięki.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze jeszcze pawie piorko rybciom w (_._) wsadzic ?:):):D:D

Takez Artur zajmij sie raczj glonami jak je wytepic :Satisfied

Po zatym w nocy to ja spie a nie patrze co sie dzieje w baniaku :)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no paranoja :Satisfied ruchome HQi na szynach , zdziwaczale oswietlenei nocne :) , ludzie od pionu odchodza pomalu :)

Ja zaczynam od jutra swoim rybciom grac na gitarze co by w depreche nie popadly z tych wszystkich swiecidelek i innych roznych wynalazkow:D

Rozmawiac tez z rybciami nalezy :)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbychu, wydaje mi się aby coś mocno krytykować to warto byłoby najpierw zobaczyć. Wtedy stwierdzenia "paranoja" czy "zdziwaczałe" są do przyjęcia. Oczywiście szanuję czyjeś doświadczenie w akwarystyce morskiej (i nie tylko) ale zapewniam, że nie są to kolejne świecidełka choinkowe. Glonami zajmuję się już od jakiegoś czasu i wcale nie twierdzę że idzie mi dobrze, chociaż w tej chwili jest już u mnie zdecydowanie lepiej niż było. Bardzo cenię opinię Romana, że jest to "odważne stwierdzenie". Tu bez wątpienia racja, nigdy nie zapewnimy morskim stworzeniom tego co mają w naturze (chyba że zostawimy je tam w spokoju...). Jednak przecież próbujemy od wielu lat, zapewnić im jak najlepsze lokum w naszych domach. Czy oświetlenie nocne jest potrzebne? Czy jest potrzebne tylko nam do obserwacji? No to już inny temat. Wg mnie skoro księżyć świeci na rafę i oświetla ją w nocy pod różnym kątem i jest to dla zwierząt naturalne, to czemu nie spróbować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno, jeżeli uważasz że granie na gitarze rybkom jest tak samo naturalne dla nich jak księżyc to gratuluję; teraz ja pękam ze śmiechu

ps. rozumiem że to żart ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

normalne ze zart :Satisfied:)

A stwierdzenie paranoja i zdziwaczale to swietnei pasuja do takiego typu oswietlenia :)

Ludzie wymysla rozne pierdoly zeby kase sciagnac z naiwnych ludzikow :/ ile tych nocy ksiezycowych masz pomysl...?

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Artur T :

Wg mnie skoro księżyć świeci na rafę i oświetla ją w nocy pod różnym kątem i jest to dla zwierząt naturalne, to czemu nie spróbować?

szczególnie, że życie na rafie mocno uzależnione jest od faz księżyca (ot choćby takie rozmnażanie płciowe koralowców, gąbek itp). Fakt faktem, że to nie jedyny czynnik mający wpływ, bo czy jesteśmy w stanie dobrze zasymulować oddziaływanie grawitacyjne księżyca )czytaj przypływy i odpływy), czy choćby burze. Na dzień dzisiejszy oświetlenie zbiorników z wszystkimi tymi zaawansowanymi technologicznie lampami HQI, T5, T8 stanowi i tak marną namiastkę naturalnego, co tu dużo mówić...i tak cudem te nasze zbiorniki finkcjonują.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja úwazam ze to niepotrzebny wydatek , ale jak sie nie ma co z kasa zrobic to mozna sobie takie oswietlenei zalozyc no jasne , spoko :Satisfied (IMO)

Ps; Tam Artur nie w Twoim kierunku poszly te stwierdzenia "paranoja , zdziwaczale" chodzilo o oswietlenei i mysle ze takie okreslenie jest trafne dla tych ktorzy to wymyslaja , nie potrzebnie sie oburzyles , a moez tylko tak to odczulem ..?

Choinki na poczatku tez tylko swiecily , pozniej migaly , a nastepnie to juz wymyslono cala game fanaberi wraz z obrotowymi gwiazdkami i muzyczka:D

Czesc choinek poszla z dymem :)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak będę się upierał, że musimy próbować coś ulepszać. Wiem, że niebo jest czasem zachmurzone i niewiele widać nawet przy pełni księżyca. Fazy księżyca, zachmurzenie, w jakiś sposób można relulować potencjometrem natężenia światła. No z grawitacją będzie kłopot, chyba że weźmiemy pod uwagę pracę pomp imitujących przypływy i odpływy. Też bym chciał zapytać zwierzątka czy fajnie że świeci i przechodzi z jednej strony na drugą a nad ranem gdy robi się jaśniej w pomieszczeniu - gaśnie? Wg mnie są zwierzątka są raczej zadowolone (co jakiś czas mają oczywiście sztorm gdy opłukuję skałkę i zupełną nockę). Odpukać jeszcze nic nie padło a z glonem wydaje się być coraz marniej!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty wyjdz troche Artur na powietrze z zona i dzeiciakiem , zobacz jak ludzie zyja :)

Nie widze potrzeby stania nad baniakiem cala noc w celu regulowania potencjometrem natezenia pradu w malo znaczacym oswietleniu , swiatlo takiej diody nie odpowiada nawet w minimalnym stopniu temu swiatlu ktoro emituje ksiezyc , sensu nie widze zadnego jedynie stoi mi przed oczami wizja lunatyka stojacego w kaftanie przed swoim baniakeim cos tam dlubiacego :Satisfied

jasniej ....ciemniej.... w lewym rogu baniaka swiatelko ...w prawym rogu baniaka... OH ! jejku :) popatrz teraz swieci na samym srodeczku :) HA!

To taka MOJA wizja nie koniecznie odnoszaca sie do Ciebie :) poprostu bezsens i marnosc tego swiata :D

pozdr..

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbychu, dzięki za troskę. Czasem mam wrażenie że zamiast obserwować jak ludzie żyją (jak proponujesz)więcej czasu powinienem spędzać w domu. Wracając do tematu, przez wiele miesięcy non stop, miałem szczęście obserwować rafę w naturze; stąd taki pomysł. Funkcjonowanie rafy w akwarim to dla mnie cały czas duże wyzwanie, ale będę walczył; kiedyś może uda mi się coś mądrego podpowiedzieć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty jestes madry chlopak Artur :) ale w zaden sposob nie wymyslisz czym zastapic orginalne swiatlo ksiezycowe :) umieszczanie diod niebeiskich sluzy jedynie jako oswietlenei nocne zeby nie wyskoczyla Ci naprzyklad ryba z baniaka ktora sobie lubi poskakac gdy jest ciemno , to wszyko:) co chcesz z tymi diodami robic wiecej ...?

pozdr..

Ps; Predzej uwierze w pomysl przystawiania lusterka i zalamania swiatla emitowanego przez ksiezyc , w kierunku baniaka , ale to i tak nie bedzei w 100% to samo .

Po zatym staram sie myslec i czuc jak ryba co juz wiadomo:D jak bym mial siedzeic cala noc pod takim wibrujacym niebieskim swiatlem to by mwygubil ze stresu wszystkie luski :Satisfied

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie nie popadajmy w paranoję...Kto mówi o regulowaniu natężenia w ciągu nocy :-)? hehe

Gdyby tak, to czasem trzeba by puścić jakąś żaglówkę ;-), albo kajaczek z żołnierzykiem o ciemnej skórze ;-). Marność światła - nieprawda! Cena? Te zawieszane w jednym miejscu są dużo droższe, choć rozumiem że firmowe. Gdyby robić swiatło pod siebie (dla naszej obserwacji) to po co HQI? No chyba że refleksy świetlne...Nie skazujmy nowych pomysłów na lekki osąd że są niepotrzebne. Często tak będzie, ale konia z rzędem temu, kto na 100% powie że dla zwierzaków nie ma żadnego znaczenia "ruch" świałta (dziennego również).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ano potencjometrem , zdaje sie ta mwyzej napisales :) lub mi wytluamcz czemu ten oitencjometr w tych swiatlach mialby sluzyc ..?:Satisfied

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Często tak będzie, ale konia z rzędem temu, kto na 100% powie że dla zwierzaków nie ma żadnego znaczenia "ruch" świałta (dziennego również)."

Ano ja Ci to zaraz wytlumacze :Satisfied 90% akwarystow ma odpowiednio oswietlone zbiorniki i to w zupelnosci wystarcza , te 10% fanatykow robia oswietlenie ruchome na specjalnych szynach , czasowo sie to przesuwa i maja frajde i mysla ze zlapali aniola za nogi :)

Moje korale swietnie sie czuly i bez tej " paranoi "

Dalej chcesz gonic zajaczka ..? kup lepiej dziecku nowa zabawke Artur .

Bo od takich pierul sie zaczyna a konczy na ruchomych swiatlach przesuwajacyhc sie po szynach , czy tez rozwalaniem scian w domu lub demolowaniem garazu lub tez budowaniem wlasnych elektrowni ...

Zrob akwarium , postaw i sie na nie przyglondaj , bo to wszystko jak zauwazysz po 10 latach ..ze to jest pogon za wiatrem .

Zamowilem juz nowy zbiornik okolo 400 litrowy , maja mi go na dnaich przywiesc , ale prawde powiedziawszy to juz moglem sie w ta akwarystyke wiecej nie pakowac i miec swiety spokoj (pogon za wiatrem)

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widziałem wiele razy rafę w bezksiężycową noc i niektóre stwory wyglądały inaczej niż wtedy gdy oświetał je księżyc. Są organizmy które zabija światło słoneczne (wampiry hehe) i zaczynają grasować w nocy. Są takie którym pasuje zupełna ciemność i takie którym służy półmrok...to jasne. Zwierzęta nocne reagują na światło księżyca z jednego powodu. Bo on odbija światło (można powiedzieć świeci), czyli jest i one go widzą. Może w jakiś sposób kąt padania tego światła mówi im ile mają jeszcze czasu na łowy, rozmnażanie itp.(ale zaraz będzie śmiechu). Świecenie tak czy inaczej jest dość regularne i określone torem światła...zwał jak zwał z lewej, od wschodu od bocznej szyby...Sprawa jest groszowa więc u mnie pracuje. Co do natężenia...W bezchmurną noć księżyc w pełni świeci wielokrotnie mocniej niż zaraz po nowiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja myślałem że hobby to nie tylko kupić baniak i wzywać np. serwis i cieszyć się że działa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tez widzialem na filmach :) w nocy to sie raczej nam przecietnym zuczkom nie nurkuje:/

A zastanawiac nad tym pod jakim kontem bedzie padalo to zalosne swiatelko z diodek w moim nowym 400 litrowy mnocniku nie mam zamiaru :D

Wole obejrzec dlugie nogi mojej zony :Satisfied

pozdrowionka :)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"pogoń za wiatrem"; oczywiście!!! to jest właśnie pasja!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pasja z rozsadkiem a nie odlot od zdrowych zmyslow oczywiscie :Satisfied

Jak uslyszalem kiedys od Ciebei ze sprzedam telewizor a kupie to mnie naprawde zastanowil Twoj tok myslenia :I i nie mysle zebys w tedy zartowal to co powiedziales ...heh

Zona i dzeiciak na pierwszym miejscu chlopie , zona i dzieciak .

Ja dla nich jestem w kazdej chwili nawet wyrzucic to wsyzstko przez okno .(chociaz mnie baba nie raz wyprowadzila z rownowagi na maxa )

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artur -czy dobrze przeczytałem, że "opatentowałeś" wynalazek, czyli jest z papierami itp ?

Diody masz w tym oświetleniu białe oczywiście, bo w końcu księżyc odbija białe światło słoneczne.

Mi osobiście białe światło się nie podobało, więc założyłem niebieską malutką świetlóweczkę na samym środku nieruchomo, ale i tak są fajne rozbłyski, bo powierzchnia wody jest bardzo ruchoma

HQI tez mam nieruchome - kiedyś w necie czytałem o ruchomym HQI - lampa jeździła po okręgu nad sześciokątnym baniakiem

Ja mam lampeczkę do nocnego o taką :Satisfied

95-swietl.jpg

Na razie wystarcza, a nawet była za jasna, więc zasłoniłem częsć

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i slusznie Darek S , powiedz mi tylko prosze gdzei taka moge sobie kupic i tez tak zrobie :)

pozdr..

Ps; Szwajcarzy tylko patentow szukaja cale zycie :Satisfied Riqola cukierki , sraczki dostalem jak zjadlem jednego , tez sie maja czym szczycic , ziolowa kupa :) hehe

ja sie staram mysles trezezwo , nikt mnie na pierdulki nei zbajeruje :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupilem taką lampeczke nocną za 6,99zl w Geant, widzialem je równiez w kazdym sklepie z oswietleniem/elektryką- tylku tam juz ceny 8,99zl w zwyż:Satisfied

Pozdrawiam

Tomek

--------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.