Skocz do zawartości
syciu

krewetka czarne cos

Rekomendowane odpowiedzi

witam, co to moze byc? dwie krewetki takie cos maja - jedna wiecej druga mniej a dwie tego nie maja - to cos zlego czy cos innego? ruchliwe caly czas, do jedzenia pierwsze wiec z zachowania wygladaja caly czas tak samo :-)

kreweta.jpg

M5 - "Chcesz się ścigać, nie masz szans" - Jeremy Clarkson

akwarium 430L, sump 90L, dolewka 20L, ATI T5, NJ4500, T6065+6045, APF600, FR509, Dr Witt, ARM, Doser One, LR 73kg, LS 27 kg

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=259310

stopg.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czarne plamki powiększają się, może znikają? Generalnie nie wygląda to za ciekawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Tobie jutro czy cos sie zmienia w tych plamkach bo dzisiaj to zauwarzyłem - ale co to moze byc piszac ze nie za ciekawie wyglada?

akwarium 430L, sump 90L, dolewka 20L, ATI T5, NJ4500, T6065+6045, APF600, FR509, Dr Witt, ARM, Doser One, LR 73kg, LS 27 kg

stopg.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co wtedy? moze cos grozic wszystkim domownikom mieszkajacym w akwarium? moze sie pozbyc tych dwoch krewetek czy juz teraz za pozno?

wlasnie tak sobie siedze i spogladam i ta na zdjeciu i na zywo nie ma dwoch tylnych prawych konczyn.

stopg.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś u mnie krewecia lysmata amboinensis miała "przybrudzenia" lecz w innym kolorze,bardziej to wyglądało jakby glon wapienny czy jakiś inny osadził się na pancerzu...po pierwszej wylince powróciła do normalnego umaszczenia...

Wydaje się ,że trzeba będzie poczekać do wylinki...krewet i tak się nie leczy bo większość lekarstw zawiera miedź...

tel.kon. 503-344-343 520 l słodkiego i odpalone solniczki...144x60x30,2 x 80x40x45,70kg LR,30kg LS,Tunze 6025,6045,6060,6100 ,VorTech MP40w,sea clone 100,Apf600,2x150W+2x54W,2x(3x24 W),trochę bajerów na profilux'ie...w planach 600 l i 450 l na jednym stelażu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze co mi przyszło na myśl po spojrzeniu na zdjęcie krewetki - grzyb na ścianie (możliwe aby krewetka złapała grzybicę? )

225l

90x50x50 + sump 57l.

You will never walk alone...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#235597 Taku :

Pierwsze co mi przyszło na myśl po spojrzeniu na zdjęcie krewetki - grzyb na ścianie (możliwe aby krewetka złapała grzybicę? )

o jakim grzybie mowisz? na jakiej scianie grzyb? :-) rozmawialem dzisiaj w sklepie gdzie kupilem krewetki i mowia ze mam poczekac bo najprawdopodobniej beda gubic skorupy i wtedy bedzie ok - ze krewetki nie choruja. poczekam zobaczymy

stopg.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi chodzi w mieszkaniu czasem grzyb się na ścianie pojawia :) ale mniejsza o to całkiem możliwe że to tylko przebarwienie i jak zrzuci skorupę to to zniknie.

225l

90x50x50 + sump 57l.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tak samo u swoich krewetek, no może nie aż w takiej skali. Plamy zostają na starej wylince, po kilku dniach pojawiają się znowu. Zwierzaki nie wyglądają na chore, jedzą, przechodzą regularnie wylinki - ale plamy się pojawiają.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skrzywienie genetyczne :)

225l

90x50x50 + sump 57l.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jedna z dwoch wlasnie miala zrzut skorupki i jest be ztych plam - druga pewnie tez niebawem bedzie zrzucac :-)

stopg.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może odświeżę temat trochę. Wynika z niego, że wszystko z Waszymi krewetkami ok.

Mi dziś jedna Wundermani padła, miała właśnie takie plamki. Została mi jeszcze jedna - niestety nie mogę sprawdzić czy ma plamki czy nie bo jest bardzo skryta. Są też dwie Amboinensis, z czego jedna ma czarne plamy - wcześniej ich nie miała.

Coś z tym robić czy to tylko przypadek, że jedna padła i akurat się te plamki pojawiły?

Mój reefMAX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejne chore krewetki - odświeżenie tematu

Od wczoraj wertuję forum w poszukiwaniu informacji, co mogło się przydarzyć moim krewetkom. Niestety, albo nie umiem znaleźć konkretów albo nikt dokładnie nie opisał, czym są te "czarne plamy/kropki".

Krewetka amboinensis i jedna seticaudata (u drugiej seticaudaty nie zauważyłem jeszcze) mają czarne kropki. Poczekać na wylinkę? Na razie pokarm przyjmują bez problemów, może to złudzenie, ale więcej czasu spędzają w swoich kryjówkach. Czy może to mieć jakiś związek z nowowprowadzonymi zwierzakami? Plamki zauważyłem dzień później.

Tak wygląda jedna z krewetek (drugiej nie udało się sfotografować):

IMG_7089.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.