Skocz do zawartości
aicmen

ODPIENIACZ!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam takie pytanko. Chce założyć akwa rafowe 25l.i czy potrzebny będzie do niego odpieniacz i czy można zastąpić go kilkoma makroglonami.Słyszałem że one mogą go zastąpić w małych akwariach. Prosze o odpowiedz! :Satisfied

NiEcH MoC BęDzIe Z WaMi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

A nie da rady dodać jednego zera do 25l ?, bo cos mi nie pasuje to stwierdzenie "akwa rafowe" do tej liczby 25 ??

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trudno o jednoznacza odpowiedz. Ja prowadze takie akwarium pol roku bez odpieniacza i jakos dziala a obsade mam spora. Podstawa to duzo skaly, dobre oswietlenie, porzadna cyrkulacja (szczegolnie ruch lustra wody jest wazny) i regularne tj. ze dwa razy w tyg. podmiany wody.

Oczywiscie makroglony rowniez, jako sposob na pozbycie sie azotanow i fosforanow z systemu.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roman co masz przeciwko nano? :Satisfied Ja dodam w tym roku wlasnie jedno zero do moich 25 litrow, tzn. zakladam wieksze ale male zostaje, male akwaria tez maja swoj urok a mozna sobie przy tym potrenowac troche przed wiekszym akwarium, ew. wywalenie zbiornika 25 mniej boli niz wywalenie 250.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AquaManiac , absolutnie nic przeciwko piko nano, po prostu nie pasowało mi stwierdzenie rafowe do 25 :Satisfied, wiesz ja nawet nie odwarzyłbym sie nazwac swojej 250 rafowym...... :)

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moja 120 to rafa :Satisfied tyle ze uboga :)

"rafowe" to nie odniesienie do natury, tylko raczej okresla, jaka obsada ma w nim byc

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj spece spece:) tak naprawde, to prawie nikt tu nie ma rafy jako takiej:)ale nie mam nic przeciwko temu, zeby nano z koralami nazywac rafa - bo jak to nazwac inaczej?:Satisfied pozdro

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to inaczej nazwać hmm.... Rafunia :Satisfied

Jak ukończe projekt to Pokaże Wam co to pico-pico-pico rafa w pelni funcjonująca:) ale to dopiero po wakacjach:)

Pozdrawiam wszystkich Reef-Maniaków:)

Tomek

--------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

No moze jest w tym logika , ale tak jakoś się utarło że te większe akwa nazywano juz rafowymi bez wzgledu na to cos w nich trzymano, ja jednal pozostaje przy określeniu nano, bo jakoś ni ma to jak do akwarium np. Grzegorza Wo, ciekawe czy jego to tez nano , albo od Alexa200 (te które miał w zmaiarze postawić).

Kiedyś tu na forum , pojawił sie pomysł aby stworzyć coś w rozdaju przedziału gdzie by się mieściło nano a gdzie pico a gdzie rafa, choć faktycznie zawartość tez ma na to wpływ.

Zresztą co tu długo polemizować i tak w stosunku do oceanu czy morza, choćby mielibyśmy 10 000 lit. to i tak mielibyśmy pico nano :Satisfied

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o potoczne i niepotoczne nazywanie malych i tych wiekszych akwariow slonowodnych

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale o co chodzi ?!

przecież i tak nawet te największe objetościowo projekty (patrz alexw200) i tak są wielkości kałuży w stosunku do mórz i oceanów. Nie ma sensu się spierać z nomenklaturą czy to jest pico czy już nano a może mini. Co za różnica! Dla mnie nie ma tematu.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak tak - O TO WLASNIE CHODZI:wink

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.