Skocz do zawartości
Szymon

DZIWNA REAKCJA PO DODANIU KALKWASSER

Rekomendowane odpowiedzi

pomozcie bo juz zglupialem strasznie. dzis pierwszy raz dodalem kalkwasser do mojego akwa.(wczesniej wapn 340, azotany i azotyny zero)okolo 2 l na 100 l. akwarium kupilem jakies dwa miesiace temu, z osprzetem, ponad roczne, ale bylo zle prowadzone i trzeba bylo wprowadzic pewnie zmiany. wszystko fajnie, ale zaczal sie wytracac jakis osad i woda zrobila sie mleczna. wodorotlenek wapnia mam od Pilota wiec ok, a te 2 litry dodawalem chyba przez 5 godzin.czy to mozliwe ze bylo tyle fosforanow ze wytracil sie osad? caly czas patrze na akwa i coraz bardziej metna ta woda sie robi. co mam robic chlopaki??

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak odstane, klarowny nasycony roztwor. zmierzylem wapn i dalej jest 340, ph ok bo okolo 8,5 moze faktycznie fosforan wapnia sie wytracil? kurde nie podoba mi sie to.

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na przedniej szybie wytracil sie regularny osad - czyscikiem nie ma szans go usunac. masakra. to sie pobawilem w morskie:)

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodam, ze te kilka szczepek korali co mam, polipow nie pochowalo. no i druga sprawa - nie mierzylem poziomu fosforanow, a akwarium bylo prowadzone na wodzie RO ze sklepu akwarystycznego w moim miasteczku.kiedy i jak czesto koles, majacy paletki, zmienial membrany - niewiadomo. od kupna akwarium biore wode od kolegi Pilota.

no a teraz to juz jest konkretne mleko.

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeby probowac znalezc przyczyne potrzeba jest wiecej informacji. Ile litrow ma zbiornik, jaka ma cyrkulacje wody, jak wysokie jest kH, czy masz duzo ryb, jakie masz oswietlenie, czy akwarium jest przykryte, jaka jest temperatura wody, czy masz odpieniacz i jaki: Wazne jest tez gdzie stoi akwarium, czy w tym pomieszczeniu sie spi itp.

"===""never change a winning team""!==="

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec tak: zbiornik 100l bez komina i panela, cyrkulacja 1200l/h + 600l/h, kH 11,5-12, ryba jedna - Dascylus auranus, poza tym jedna Lysmata, calcinus, kilka szczepek miekkich, oswietlenie to 3*18w t8 ( juz niedlugo 4 * 24w t5), akwarium odkryte, temperatura 26"C, odpieniacz miniflotor, w pomieszczeniu z akwarium nie spie, okolo 20 kg zywej skaly.

Koles, od ktorego kupilem alwarium wogole nie uzupelniaj wapnia. ja przez dwa tygodnie dolewalem B-Ionic ale bez rezultatow - wapn jak byl 340 tak jest.

moja teoria jest taka, ze bylo duzo fosforanow - po dolaniu wody wapiennej iloczyn rozpuszczalnosci fosforanu wapnia zostal przekroczony i wytracil sie osad.ale rownie dobrze moze to byc cos, o czym nie mam pojecia.

narazie jest lepiej, usunalem osad z szyb, woda zaczyna sie klarowac. pH i kH w normie, a wapn dalej 340.

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogl sie tez wytracic wapn, wyglada to na jakies przesuniecie jonowe. Zadalem poprzednio tyle pytan bo podejzewalem ze masz w wodzie duzo rozpuszczonego dwutlenku wegla i stad to wytracenie sie wapnia. Sprobuj chwilowo nic nie dolewac, podmieniaj wode okolo 10% tygodniowo i sprowadz kH do 8°. Przy tak niskiej zawartosci wapnia kH nie powinno byc tak wysokie, dlatego sadze ze zostala zachwiana rownowaga jonowa. B-Ionic to amerykanska odmiana metody Ballinga, ale co tam jest dokladnie to nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wapn na pewno, tylko czy z weglanami, czy z fosforanami. narazie nic nie robie, niech sie wszystko ulozy, za kilka dni zrobie testy i wtedy bede dalej myslal. pozdro

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Szymon@

No to szanowny kolego porządnie przesadziłeś!!

Dawkowanie wody wapiennej w ilości 5 litrów na 100 litrów w czasie 5-ciu godzin to moim zdaniem spora przesada.

Już wielokrotnie pisałem (w kilku miejscach na swojej www), że "poprawiamy" parametry biotopu niezmiernie powoli.

Ja kilka lat temu też się przewiozłem na podnoszeniu poziomu wapna, ponieważ zawierzyłem ulotce przytwierdzonej do opakowania. Obecnie bym dawkowanie podzielił przez 4 (słownie cztery) porcje i systematycznie podnosił.

Proponuję, tak jak koledzy zalecają zrobić podmiany i nic więcej.

@Leszek Bolesławski@

cyt: Czy się śpi w pomieszczeniu gdzie jest akwarium?

Jeśli możesz to wyjaśnij mi intencję tego pytania, bo zachodzę w głowę i nie mogę nic wywnioskować :Satisfied

http://rafa.koralowa.pl Katalog przyrodniczych stron --> http://katalog-www.eu Serdecznie pozdrawia, Waldek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam , mysle , ze chodzlo o spanie wzgledem wydalania CO2 w dluzszym okresie czasu, ktore to CO2 dostaje sie do akwa

ja obstawiam brak rownowagi jonowej, takie ilosci wapnia przestaly byc stabilne i nie laczyly sie z jonem wodoroweglanowym tylko od razu wytracaly sie jako mleko

a i jescze nie ma info o Ph , jesli jest wysoki (gorne granice i wyzej) tez bedzie sprzyjalo wytracaniu sie wapnia

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tomik :

Witam , mysle , ze chodzlo o spanie wzgledem wydalania CO2 w dluzszym okresie czasu, ktore to CO2 dostaje sie do akwa

ja obstawiam brak rownowagi jonowej, takie ilosci wapnia przestaly byc stabilne i nie laczyly sie z jonem wodoroweglanowym tylko od razu wytracaly sie jako mleko

Przyznaję, w pierwszym odruchu pomyślałem o CO2, ale przy mojej kubaturze pomieszczenia i przy ciągle uchylonych oknach myśl tę odrzuciłem.

Może przy małych pokojach.......

Że równowaga jonowa została zachwiana to nie ma dwóch zdań.

Swoją drogą, trochę to dziwne, mając do dyspozycji grupę to 10 razy bym się zapytał (aż do znudzenia) zanim bym cokolwiek wlał do akwarium.

http://rafa.koralowa.pl Katalog przyrodniczych stron --> http://katalog-www.eu Serdecznie pozdrawia, Waldek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz, zaraz ...

CO2 nie podaje się do kalkmixera , tylko czyste kalkwaser wypływa z mixera w miejscu gdzie jest duży przepływ wody, bo właśnie kalkwaser absorbuje CO2 z wody akwaryjnej - wtedy powstaje przyswajalny wapn dla koralowców

To co sie wytrąciło to imo CaCO3, czyli węglan wapnia, skutkiem podania za dużej ilości roztworu. Roztwór zabrał CO2 z akwarium , podniosło sie pH, powstał rozwtwór "przesycony: w wapń i w akwa wytrącił się kalk. Dlatego do mieszacza , gdzie dodaje się Ca(OH)2 nie może dostawać się CO2, bo wytrąci się kalk w postaci osadu na dni i bedzie bezużyteczny - już się nie rozpuści. POwstanie właśnie w mieszaczu zamiast w akwarium.

Proszek dodawany do kalkmixera to Ca(OH)2 - czysty wordorotlenek, nie mający żadnych fosforanów

To IMO

Darek S

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale czasami nie robiac bledow trudno sie o pewnych rzeczach "doglebnie" przekonac:) - wiem jedno, po wczorajszym bede na pewno ostrozny.pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Waldek

To CO2 , o którym mowisz , nie ma prawa być w postaci gazowej, a tym bardziej się gdzieś wydostawać. On musi być w postaci kwaśnego wodorowęglanu, najlepiej H2CO3, dysocjując dalej na jony H+ + HCO3-

czasami przy nadmiernym podawaniu CO2 - wydostaje się, ale w takich ilościach - czyli bombelkami, to nie ma co mówić

Inaczej nie tylko morszczacy, ale i "holendrzy" ze swoimi roslinnymi wydusiliby się co do nogi - dozujac CO2 np z bimbrowni - jak ja przez ostatnie 5 lat :Satisfied)

ja dozuję kalkwaser ale przez dolewkę czyli ok 1,5 litra dziennie sukcesywnie, na akwa 200 l + sump 70 (wszystko brutto)

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Darek S :

ja dozuję kalkwaser ale przez dolewkę czyli ok 1,5 litra dziennie sukcesywnie, na akwa 200 l + sump 70 (wszystko brutto)

No i wszystko w porządku.:Satisfied

Ja dozuję kalkwaser w ilości ponad 7 litrów w ciągu doby, ale mamy już tak ustawiony biotop, że nie doprowadzamy do zachwiania równowagi jonowej.

Ja osobiście dozowanie rozpoczynałem od bardzo małego poziomu i w ciągu miesięcy (pilnie obserwując środowisko) doszedłem do stanu, że praktycznie dozowanie zastępuje mi uzupełnianie odparowanej wody.

cyt:"Inaczej nie tylko morszczacy, ale i "holendrzy" ze swoimi roslinnymi wydusiliby się co do nogi - dozujac CO2 np z bimbrowni - jak ja przez ostatnie 5 lat "

Też wszystko OK.

Ale co z tym spaniem w pomieszczeniu z akwarium?? Chyba poczekam na Leszka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam Pana Waldemara :Satisfied

Ja mysle ze Leszek tutaj mial obawy juz na "zas" ;) no bo tak ; baniak szary nic w nim nie widac , nic w nim nie gra , pompy warcza cala noc ;) bal sie ze kolega nie wytrzyma i zrobi porzadek tak jak ja ze swoim baniaczkiem zrobilem ;)

To chyba mial na mysli ;) najprawdopodobniej chcial koledze doradzic maly urlopik ;) hehe

pozdr...

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak naprawdę, to bardzo mało wapnia dostaje się przez kalkwaser.

jak uruchomię kalkreaktor, to kalkwaser z mixera będzie dozowany głownie w nocy i rano, gdy pH jest niskie

BTW właśnie śpię w pomieszczeniu z akwarium.

To jakaś demagogia z tym CO2 - przeciż za kazdym naszym odeechem 5% wydychanego powietrza to CO2 właśnie. Jeden płytki oddech osoby śpiącej to ok 0,5 l powietrza co daje 25 ml czystego CO2 za kazdym oddechem a przekładając to na bombelki jest ich ok 300

Odechów jest ok 15 ma minutę co daje 375ml czystego CO2/min

Natomiast dozując CO2 wpuszczamy do pokoju (zakłądając że nic się nie rozpuści) 120 bombelków ( dwa na sek) czyli 10ml tj 37 razy mniej !!!!!!!

Inaczej licząc człwiek odychając w pokoju przez minutę wpuszcza do pokoju tyle CO2 ile dozuje sie przez ponad pół godziny do akwarium. Przebywając więc w pokoju przez pół godziny produkuje całodzieną ilośc dozowanego CO2

BTW chomik produkuje więcej CO2 niż dozuje sie do akwa

:Satisfied)

Poza tym to CO2 jest przecież zużywane do wzrostu roślin/glonów i zooksantelli w koralowcach, więc i tak jest go mniej ( no może w nocy jest lekka nadprodukcja)

Darek S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Swirlej2 :

witam Pana Waldemara :Satisfied

Ja mysle ze Leszek tutaj mial obawy juz na "zas" :) no bo tak ; baniak szary nic w nim nie widac , nic w nim nie gra , pompy warcza cala noc :) bal sie ze kolega nie wytrzyma i zrobi porzadek tak jak ja ze swoim baniaczkiem zrobilem :)

To chyba mial na mysli :D najprawdopodobniej chcial koledze doradzic maly urlopik :D hehe

pozdr...

:D:):D spokojnie, az tak zle ze mna nie jest. ale wpieniony bylem, to fakt - poszedlem pobiegac tak mnie nosilo:)a w pomieszczeniu nie spie, bo stoja dwa akwaria i jest w nocy za glosno.pozdro

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Darek S@

Jestem naprawdę pod wrażeniem, przeczytałem z zapartym tchem i to dwukrotnie :Satisfied

Witam ZBYSZKA vel Swirlej2 :)

Tak na marginesie powiedz nam Zbyszku czy będziesz miał RAFĘ i kiedy, nie pozostawiaj mnie (nas) w niepewności bo to strasznie frustrujące.

Swoją drogą szkoda by było jak by to miejsce w pokoju leżało odłogiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wyliczałem tego matematycznie ile wydycham CO2, ale z moich obserwacji wynika ze ma to wpływ na pH. Moje akwarium stoi w małym pomieszczeniu w którym często sypiam, zaobserwowałem ze kiedy śpię przy otwartym oknie pH w akwarium spada nocą do 8. Natomiast kiedy noce są zimne i muszę zamknąć okno pH spada nawet do 7,8 pomimo ze poprzez dolewkę dozowana jest woda wapienna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waldemar :Satisfied no jak nie bede mial nowego baniaczka ..?

Jutro przywoza mi nowe szklo , baniak okolo 400 l

Zabieram sie pomalu za robote , buduje rame pod baniak , mysle nad zabudowa no i oczywiscie nad ukonczeniem tego DownDrafta :)

Spoko nie zostawie was tutaj samych :)

pozdrawiam Cie Waldemar :)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

oj Szymon....ja sobie palec zalatwilem skalpelem ,a Ty w tym samym dniu w akwa "narobiles" :Satisfied to byl pechowy dzien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.