Skocz do zawartości
szarykruk

Co jeśli nie testy?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu dzisiejszym zakupiłem test Mg i odpowiednie uzupełnienie dla baniaka na wypadek gdyby. Po zmierzeniu wartość uzyskana to ~1050. Więc dodałem odrobinę- tak aby podnieść do 1070.

Co zaobserwowałem- xenia zaczęła pulsować, a długo szukałem co jej nie psuje w zbiorniku, że nie pulsuje.

Pytanie mam takie- które istoty z morskiego świata mogą być dobrym miernikiem? Jakie objawy u jakiego gatunku wskazują na brak lub nadmiar jakiegoś składnika?

Ma ktoś doświadczenie?

Sto kilo szczęścia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dozując ballinga zauważyłem, że trudno podnieść Ca powyżej 390 przy Mg poniżej 1200, a szczególnie bliżej 1100. Według mnie 1200 Mg to taka najniższa granica. Wszystkie żywe organizmy do życia potrzebują Mg. Nie ma się co zastanawiać nad objawami, bo to może być spóźniona informacja, tylko trzymać Mg powyżej 1200, a najlepiej w okolicy 1350 i unikać podniesiania do okolic 1500.

P.S.

Jeśli już, to niskie Mg spowoduje bielenie i zanik różowych alg wapiennych, ale następuje to po kilku miesiącach niedoboru magnezu więc stanowi to spóźnioną informację. Po prostu trzeba mierzyć i reagować na bieżąco.

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak szybko podnosić Mg? Założyłem o 20 codziennie.

I powrócę do pytania wskaźników w świecie morskim. Ktoś zaobserwował jakieś typowe reakcje istot morskich na zmieniające się warunki? Coś co może ostrzegać przed katastrofą

Sto kilo szczęścia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.