Skocz do zawartości
Jader

Turboflotor 1000 multi SL - szlag mnie trafi

Rekomendowane odpowiedzi

Diabli mnie biorą z moim Turboflotorem. Nie wiem, czy dlatego, że w sumpie w zanurzeniu, czy ten model tak ma, ale co chwilę siada mu tłoczenie powietrza. Reguluje to przytykając wpływ wody, ale po każdej regulacji, przepychaniu dyszy i pluciu przez lewe ramię pieni 1-2 dni i znowu siada. Ktoś mi może polecić coś w zamian? Powoli tracę siły na walkę - dam mu jeszcze ostatnią szansę i zamontuję pompę jakoś bliżej powierzchni wody.

Tak sobie czytam, że niektórzy dodają pompkę podającą powietrze do tego odpieniacza. Ktoś może stosował coś takiego i może potwierdzić, że to ma sens?

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaka pompa podaje do turboflataro ?? Bo jak masz igłe i zweżke do podawania powietrza ..to hmm ..nic z tego nie kumam ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jader, ja swego czasu miałam Turboflotora Multi SL i klęłam ne niego non stop. nie pienił, nie pracował jak powienien i w ogóle był do d... . do czasu gdy okazało się, że odpieniacz o.k. ale moja pompa do d... była. za radą Rafała (Skiby) spróbowałam na SPRAWNEJ pompie aquabee 2000 as , do tego odpowiednia do tej pompy zwężka (od Rafała). i najważniejsze, kompletnie nie mogłam go wyregulować (sławetne dwa wyloty + pokrętła). Rafał polecił zatkać całkowicie jeden wylot, i regulować delikatnie tylko drugim.

powiem uczciwie, że byłam zaskoczona i pracą i jakością piany.

spróbuj może to coś da, ale przede wszystkim, upewnij się że pompa jest na 100% sprawna. teraz mam inny odpieniacz ale niestety również na aquabee... i już dwa razy miałam sytuację, gdzie gorsza praca pienidła= zła praca pompy...

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

SPRZEDAM:

-akwarium 100x70x55, sump, stelaż, hydraulikę;

-lampa DIY 2x150W HQI + żarniki Reeflux;

-lampa DIY 8x T5 39W

-OR 3500

LINK DO TARGOWISKA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompka AB 2000 igiełkowa. Mam stary model bez zwężki, tylko z kanalikiem przelotowym zaciągającym powietrze do pompy. Wywlokłem cholerstwo, skracanie rurki nic nie dało, przetkałem za to solidnie drutem ten kanalik. Jakby lepiej - zobaczymy jak długo pociągnie. Jak pieni, to się tymi pokrętłami reguluje całkiem dobrze, najgorsze tylko zmusić ją do zassania powietrza.

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz, pierwsza pompa z którą ten odpieniacz rzekomo "pracował" super, to była aquabee 2000/1 up, z tym że BARDZO STAREGO typu... wyjście powietrza z tyłu pompy, nie można było nic wykombinować ze zwężką. inna sprawa, że cała ta pompa była do kitu (mam na myśli środek). ale tak jak pisałam, że sprawną pompą + zwężką od Rafała odpieniacz pracował świetnie i stabilnie.

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

SPRZEDAM:

-akwarium 100x70x55, sump, stelaż, hydraulikę;

-lampa DIY 2x150W HQI + żarniki Reeflux;

-lampa DIY 8x T5 39W

-OR 3500

LINK DO TARGOWISKA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym polecił wymienić odpieniacz na jakiś bardziej współczesny.

Przerabiałem to urządzenie kilkukrotnie (dawno temu)

Turboflotor multi doprowadzić może do jakiejś choroby na tle nerwowym, a przecież akwarystyka ma być przyjemnym hobby.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja na swojego Turboflotora nienarzekam ale jest troszke przerobiony tzn pompa aquabee 2000/1 z wirnikiem igiełkowym zwężka od Skiby i pompa zanurzona na centymetr pod lustrem wody.Śmiga bezproblemowo raz ustawiłem i tylko syfek z kubka wylewam czyszcze i to wszystko od pół roku tak lata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam właśnie taką starożytną pompę. A możecie jakieś bardzie nowoczesne zamienniki do tego odpieniacza polecić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ten odpieniacz najpierw byla aquabee200/1 teraz kupilem w AM pompe do tego odpieniacza OR 2500 i smiga bez zarzutow a dodam ze akwarium mam juz bardzo dlugo -pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.